Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Αγιασμός στα νέα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

Με Αρχιερατικό Αγιασμό, μέσα σε μια σεμνή τελετή (4-12-2017, μνήμη της αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και του οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού) ξεκίνησε η λειτουργία των νέων Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.


Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελο αρχιμ. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο, τον αρχιερατικό επίτροπο της Α.Π. Κοζάνης πρωτοπ. Δημήτριο Χαρισίου και τον Διάκονο Μάξιμο Γεωργόπουλο.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο Γενικός αρχιερατικός πρωτοπ. Νικόλαος Βαχτσεβάνος, όλοι οι αρχιερατικοί επίτροποι, ο ιεροκήρυκας, οι εργαζόμενοι στα Γραφεία της Ι.Μ. και άλλοι συνεργάτες του Σεβ. κ. Παύλου στη Θεία Λατρεία (ψάλτης), στο Γηροκομείο, στο περιοδικό ‘’Λειμωνάριο’’, στην εξέλιξη των εργασιών των Γραφείων.

Ο Σεβ. κ. Χαρίτων συνεχάρη τον Σεβ. κ. Παύλο για το όλο έργο. Ο Σεβ. κ. Παύλος μίλησε για τη λειτουργία των νέων Γραφείων, ευχαρίστησε το Θεό για την ενίσχυσή Του στην υπέρβαση των δυσκολιών για την ολοκλήρωση του έργου. Ευχαρίστησε όλους (αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και χειρώνακτες εργαζόμενους) που συνέβαλαν σ’ αυτό και αναφέρθηκε ονομαστικά στον καθένα από τους προσκεκλημένους και παριστάμενους (κληρικούς και λαϊκούς) στον Αγιασμό.



Τα νέα (καλαίσθητα και ιεροπρεπή) Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης βρίσκονται στον αύλειο χώρο του ανακαινισθέντος ιστορικού Επισκοπείου Κοζάνης. Στεγάζονται στο νεόκτιστο (από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αμβρόσιο) και αναδιαμορφωμένο (εμπλουτισμένο εσωτερικά με νέους χώρους) από τον Σεβ. κ. Παύλο, κτίριο.

Στο ισόγειο (στους δύο χώρους δεξιά και αριστερά) θα φιλοξενηθεί το κειμηλιο-αρχείο της Ι. Μητροπόλεως. Στους δύο επόμενους ορόφους είναι τα Γραφεία: του Μητροπολίτη (και δίπλα του, Ιερό Παρεκκλήσι), του Πρωτοσυγκέλου, του Γενικού αρχιερατικού και τα Γραφεία για όλες τις άλλες υποθέσεις της Ι. Μητροπόλεως. Οι χώροι όλοι διακρίνονται για την καλαισθησία τους, έχουν προσωπική σφραγίδα και η ενεργός παρουσία όλων, από τον Μητροπολίτη μέχρι τον ‘’τελευταίο’’ εργαζόμενο σ’ αυτά θα προσδώσει στον ιστορικό χώρο το άρωμα από μια παλλόμενη οντότητα – κυψέλη.


Τα νέα Γραφεία είναι ένα στολίδι, μια παλλόμενη οντότητα – κυψέλη, για την πόλη της Κοζάνης (και για τους δεκάδες καθημερινά από παντού επισκέπτες) δίπλα στο ιστορικό Επισκοπείο. Μέσα από αυτό αναδύονται και περιφέρονται γύρω, μ’ έναν άηχο τρόπο, οι προσευχές και οι ψαλμωδίες, ‘’εν ενί στόματι και μιά καρδία’’, όλων των προγενέστερων Επισκόπων και Μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης.


π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος, 8-12-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου