Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Κοπή Βασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης

Η Ιερά Μητρόπολις Σερβίων & Κοζάνης έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην εκδήλωση που διοργανώνει για την κοπή της Βασιλόπιτας του Νέου Έτους 2018 την Κυριακή 21η Ιανουαρίου 2018 και ώρα 5.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Κοζάνης.



Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ομιλία του Κου Μιχαήλ Τρίτου, Καθηγητού στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ο χρόνος και η πνευματική του αξιοποίηση».

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει καλλιτεχνικά ο Σύλλογος Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως «Ιάκωβος ο Ναυπλιώτης».


Από την Ιερά Μητρόπολη




Σύντομο Βιογραφικό του κ. Μιχαήλ Τρίτου:

Ο Καθηγητής Μιχαήλ Τρίτος γεννήθηκε στο Μέτσοβο της Ηπείρου το 1951. Φοίτησε στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο της Ριζαρείου Σχολής, τη Θεολογική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα ρωμανολογίας και βαλκανιολογίας στο Πανεπιστήμιο Albert – Ludwings του Freiburg της Γερμανίας.

Υπηρέτησε ως καθηγητής και Διευθυντής του Γυμνασίου και ΤΕΛ – ΤΕΕ Μετσόβου. Παράλληλα δίδασκε στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς και στα ΠΕΚ Ιωαννίνων.

Από το 1999 διδάσκει στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη ως Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής και Τακτικός Καθηγητής, στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία και σύγχρονη κατάσταση των σλαβικών και λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Το 2010 εκλέχθηκε Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής.

Έχει πάρει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει γράψει δεκάδες μελέτες ιστορικού, θεολογικού και λαογραφικού περιεχομένου. Από τα έργα του αναφέρουμε αντιπροσωπευτικά τα εξής:

– Η Πατριαρχική Εξαρχία Μετσόβου (1659 – 1924), Ιωάννινα 1991.

– Η Εκκλησία στο Ανατολικό Ιλλυρικό και την Αλβανία, Θεσσαλονίκη 1999.

– Οι Πατριάρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας. Η θρησκευτική, εθνική και κοινωνική τους προσφορά, Θεσσαλονίκη 2004.

– Η Ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια σήμερα, Κατερίνη 2003.

– Νεώτερες εξελίξεις στη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, Θεσσαλονίκη 2004.

– Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο φωτιστής του Γένους – ο Προφήτης, Αθήνα 2000.

– Βλάχοι των Βαλκανίων και Ορθοδοξία, Θεσσαλονίκη 2009.

– Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Φινλανδίας. Ιστορική εξέλιξη – Σημερινή κατάσταση, Κατερίνη 2009.

– Ιστορική διήγησις περί Γεωργίου του Καστριώτου του επονομασθέντος  Σκενδέρμπεη, Θεσσαλονίκη 2009.

– Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Ο Ιεράρχης της αυτοθυσίας και της βαλκανικής συναδέλφωσης, Ιωάννινα 2008 κ.α.

Από το 1992 ασχολείται συστηματικά με την έρευνα των Βλαχοφώνων της Βαλκανικής, το πρόβλημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας και τα λοιπά εθνικά μας θέματα. Είναι Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Μετσόβου «Ο Νικόλαος Τζαρτζούλης», μέλος του Δ.Σ. Ιδρύματος Ευαγγέλου Αβέρωφ – Τοσίτσα, Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Βλάχων Επιστημόνων, μέλος της Ενώσεως συγγραφέων και λογοτεχνών Ηπείρου, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ειδικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα σχέση έχοντα με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας. Επίσης συνεργάζεται με πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου