Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΤΕΙ δεν είναι μια ενδεχόμενη συνένωση αλλά ότι δεν έχουμε θέρμανση!»

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

– Τι απαντάει στη συζήτηση περί συνένωσης με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας



Στα πιεστικά προβλήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπως η υποχρηματοδότηση, το πρόβλημα στη θέρμανση των κτηριακών εγκαταστάσεων και στην έλλειψη καθηγητών που καλύπτεται με κονδύλια για εκτάκτους από τα αποθεματικά του ιδρύματος αναφέρθηκε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσιος, κληθείς να απαντήσει στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις συνενώσεις των ιδρυμάτων ανά τη χώρα.

Ειδικότερα, ο κ. Γκανάτσιος κληθείς να απαντήσει στα όσα ανέφερε στον «Π.Λ.» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου  Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Μαρκέλλος περί έναρξης μέσα στο 2018 της συζήτησης περί απορρόφησης του ΤΕΙ από το ΑΕΙ, ο κ. Γκανάτσιος απάντησε πως αυτή τη στιγμή στο ΤΕΙ υπάρχουν πιεστικά και πιο σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπιστούν.
Όπως είπε χαρακτηριστικά. στην παρούσα φάση γίνεται απλά μια συζήτηση ότι θα …ξεκινήσει η συζήτηση για τα περί συνεργασίας των ιδρυμάτων, μια συζήτηση που είχε γίνει και παλαιότερα σε επίπεδο πρυτάνεων αλλά έμεινε εκεί.
 Μάλιστα ανέφερε πως η προηγούμενη Πρυτανεία του ΤΕΙ είχε εκλέξει μια τριμελής επιτροπή που ορίστηκε να κάνει το διάλογο, με τους αντίστοιχους συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο , ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Γκανάτσιος κάποια μέλη της Συγκλήτου στο ΤΕΙ θέλουν να αλλάξει η τριμερής επιτροπής, μιας και στο ΤΕΙ υπήρξαν εκλογές και αλλαγή διοίκησης. «Είμαστε σε νηπιακή φάση», αρκέστηκε να σχολιάσει ο κ. Γκανάτσιος για τα περί συνεργασίας των ιδρυμάτων.

Η όλη συζήτηση ξεκίνησε μετά από προτροπή του Υπουργείου προς τα ιδρύματα τηςε χώρας να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας  , ωστόσο στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υπήρξαν αντιδράσεις από την μεριά των Πρυτάνεων των ΑΕΙ, ενώ όπως σχολίασε σχετικά ο κ. Γκανάτσιος «πιθανώς η περίπτωση αυτή να αποτελέσει πυξίδα για ενδεχόμενες συνενώσεις και άλλων ιδρυμάτων».

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση των δύο ιδρυμάτων στην περιοχή, θα μιλάμε για συνεργασία ή απορρόφηση (όπως και στην Αττική), ο ίδιος απάντησε πως η λέξη δεν παίζει ρόλο. Επίσης, όταν ρωτήθηκε ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για το αν ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει το έδαφος για συνεργασία στην περιοχή μας, ο κ. Γκανάτσιος απάντησε πως «είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει, η απόφαση θα είναι του υπουργείου», αφήνοντας ερωτηματικά για αυτό που λέει σήμερα το Υπουργείο ότι αν οι συνενώσεις δεν προχωρήσουν, πως τα ιδρύματα θα παραμείνουν ως έχει. «Εγώ δεν τα πολυ – εμπιστεύομαι σχολίασε σχετικά ο ίδιος. Ωστόσο προσέθεσε πως ήδη το Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ συνεργάζονται σε κάποια ζητήματα, μιας και λ.χ. κάποια εργαστήρια λειτουργούν κοινά και υπάρχει συνεργασία καθηγητών.

Ωστόσο, απάντησε με έμφαση πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αυτή τη στιγμή δεν είναι μια ενδεχόμενη συνεργασία – συνένωση, αλλά η έλλειψη κονδυλίων για τη λειτουργία της θέρμανσης, η  λειτουργία των εργαστηρίων, η έλλειψη καθηγητών.

«Η πολιτεία έχει και το μαχαίρι έχει και το πεπόνι, αλλά από τη στιγμή που έχουμε και άλλα προβλήματα, δεν είναι στις προτεραιότητές μας η συζήτηση αυτή, από τη στιγμή που το Υπουργείο δεν εξηγεί τους όρους. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το συζητήσουμε, και να βρούμε κοινές συνισταμένες για μια ενδεχόμενη συν- λειτουργία των ιδρυμάτων. Εξάλλου στη δική μας περίπτωση, σε αντίθεση με την Αθήνα, το πρόβλημα των ιδρυμάτων  είναι αντεστραμένο , αφού το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι το μεγάλο ίδρυμα και όχι το Πανεπιστήμιο. Ωστόσο μας απασχολούν στην παρούσα φάση, άλλα προβλήματα, όπως ότι καίμε τη θέρμανση μια δύο ώρες τη μέρα λόγω έλλειψης κονδυλίων, ή ότι το Υπουργείο μας ενέκρινε μόλις μία θέση έκτακτου καθηγητή», λέει ξεκάθαρα ο κ. Γκανάτσιος.
Προσέθεσε πως το ίδρυμα το απασχολεί ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, οι παγωμένες αίθουσες των φοιτητών, ή ότι  οι έκτακτοι πληρώνονται από τα αποθεματικά του ιδρύματος, και η όποιες άλλες συζητήσεις δεν είναι πιεστικές χρονικά, μιας και τα προβλήματα είναι τώρα και είναι σημαντικά.
Μάλιστα συγκεκριμένα για τη θέρμανση, τόνισε πως παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα παραρτήματα (σε Φλώρινα, Καστοριά κ.ο.κ.), λέγοντας επίσης με νόημα πως «όταν όλα τα κτήρια είναι παγωμένα, τα προβλήματα για το ΤΕΙ είναι άλλα».

Μάλιστα για το θέμα αυτό η Πρυτανεία του ΤΕΙ θα ζητήσει και τη βοήθεια της Περιφέρειας, μιας και όπως σχολίασε με νόημα ο κ. Γκανάτσιος «οι θεσμικοί φορείς της περιοχές απολαμβάνουν όλα τα καλά από το ίδρυμα, αλλά η συνεισφορά τους είναι μηδαμινή!». Από εκεί και πέρα, σχολίασε, τέλος, πως «με το να μας πετούν το μπαλάκι οι κυβερνήσεις δεν καταφέρνουν τίποτα. Αν μας άκουγαν τόσο καιρό, τα προβλήματά μας δεν θα ήταν αυτά που είναι. Προτεραιότητα για εμάς είναι τα προβλήματα του ιδρύματος, ωστόσο δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα με το να συζητήσουμε με το Πανεπιστήμιο», κατέληξε.




1 σχόλιο:

  1. Πολύ σωστά έχουν ειπωθεί αλλά θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση, οι έκτακτοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα από την αρχή του εξαμήνου. Με λίγα λόγια κάναμε Χριστούγεννα χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή