Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Κτηματολόγιο: Όλες οι νέες περιοχές και τα Τέλη για τους ιδιοκτήτες – Και για την Π.Ε. Κοζάνης

Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ξεκινούν οι δηλώσεις για τις νέες περιοχές που εντάσσονται στο Κτηματολόγιο, με το «ποδαρικό» για γίνεται σε αρκετές περιοχές της Βοιωτίας, της Χαλκίδας και του Πηλίου.
Υπενθυμίζεται πως για κάθε ακίνητο ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 35 ευρώ τέλος κτηματογράφησης ενώ για τους βοηθητικούς χώρους όπως αποθήκες και γκαράζ καταβάλλεται τέλος αξίας 20 ευρώ.


Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται εντός τριμήνου να το δηλώσουν είτε στο γραφείο κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Καμπανάκι

Για όσους πολίτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους στις προβλεπόμενες ημερομηνίες αυτά τα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Επιπλέον αν δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες που θα οριστούν αργότερα τότε το ακίνητο θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, δήλωση καλούνται να υποβάλουν όσοι έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων του προκαποδιστριακού Δήμου Σχηματαρίου, του Δήμου Τανάγρας (Βοιωτία), των προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων Αφρατίου, Βαθέος, Καλοχωρίου-Παντειχίου, Νέας Αρτάκης, Νέας Λαμψάκου, Παραλίας Αυλίδος, Φάρου και Φύλλων του καλλικρατικού Δήμου Χαλκιδέων (Εύβοια).

Επίσης των καποδιστριακών Δήμων-Κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου Πηλίου, Ανηλίου, Ζαγοράς, Κισσού, Μκρυρράχης, Μουρεσίου, Ξουρυχτίου, Πουρίου και Τσαγκαράδας του καλλικρατικού Δήμου Ζαγόρας – Μουρεσίου και των προκαποδιστριακών Κοινοτήτων Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Αφετών, Βυζίτσης, Καλαμακίου, Καλών Νερών, Λαμπινούς, Μηλέων, Νεοχωρίου, Ξινοβρύσης, Πινακατών και Συκής του καλλικρατικού Δήμου Νοτίου Πηλίου (μαγνησία).
Αναβρασμός

Την ίδια ώρα που αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου, έχει προκληθεί αναβρασμός στο εσωτερικό του Κτηματολογίου καθώς οι 63 δικηγόροι καλούνται να δηλώσουν εάν επιθυμούν να καταλάβουν τις νέες θέσεις με ταυτόχρονη απεμπόληση της δικηγορικής ιδιότητας ή αν λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση και θα αποχωρήσουν από το φορέα.

Το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες δηλώσεις

Ιανουάριος

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, ο προγραμματισμός για τις επόμενες δηλώσεις αφορά τους προκαποδιστριακούς Δήμους Σίνδου, Χαλάστρας και Αγίου Αθανασίου και τις Κοινότητες Καλοχωρίου, Κυμίνων, Νέων Μαλγάρων, Αγχιάλου, Γεφύρας, Λητής, Νεοχωρούδας, Πενταλόφου, Καβαλλαρίου και Λαγυνών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.

* Επίσης, τις προκαποδιστριακές Κοινότητες Προαστίου, Καρυδίτσας, Κοίλων, Κρόκου και Λευκόβρυσης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τον προκαποδιστριακό Δήμο Δίου και τις Κοινότητες Αγίου Σπυρίδωνος, Βροντούς, Καρίτσης, Κονταριωτίσσης, Νέας Εφέσσου, Ανω Αγίου Ιωάννου, Αρωνά, Γανοχώρας, Καλλιθέας, Κάτω Αγίου Ιωάννου, Κορινού, Νέας Τραπεζούντος, Νεοκαισαρείας, Παλαιού Κεραμιδίου, Παραλίας, Περιστάσεως και Σβορώνου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.

Μάιος

Μελέτη Κτηματογράφησης για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στους προκαποδιστριακούς Δήμους Αγίων Θεοδώρων και Λουτρακίου – Περαχώρας και στις Κοινότητες Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων, Ξυλοκερίζης και Ισθμίας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.

* Μελέτη Κτηματογράφησης για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις προκαποδιστριακές Κοινότητες Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου και Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.

* Μελέτη Κτηματογράφησης για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στον προκαποδιστριακό Δήμο Ακράτας και στις Κοινότητες Αιγείρας, Διακοπτού, Ελαιώνος Αιγιαλείας, Ελίκης, Ζαχλωρίτικων, Νικολαίικων, Παραλίας Πλατάνου, Πλατάνου, Ριζομύλου, Ροδιάς και Τραπέζης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.

* Μελέτη Κτηματογράφησης για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στους προκαποδιστριακούς Δήμους Αγίου Κωνσταντίνου, Αγρινίου, Θεστιέων (πρώην κοινότητες Καινουργίου, Προσηλίων), Νεάπολης και Παραβόλας και στις Κοινότητες Αγίου Νικολάου, Δοκιμίου, Καμαρούλας, Νέας Αβόρανης και Παναιτωλίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλίας και Ακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.

* Μελέτη Κτηματογράφησης για την ολοκλήρωση δημιουργίας Εθνικού Κτηματολογίου στους καλλικρατικούς Δήμους Αγίας Κιλελέρ, Λαρισαίων και Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.
Ξεπαγώνουν

* Μελέτη Β’ Φάσης Κτηματογράφησης και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στον Δήμο Αθηνών της Περιφερικής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

* Μελέτη Β’ Φάσης Κτηματογράφησης και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στη Δημοτική Κοινότητα Βόλου της Δημοτικής Ενότητας Βόλου του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

* Μελέτη Β’ Φάσης Κτηματογράφησης και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στη Δημοτική Κοινότητα Λαμιαίων της Δημοτικής Ενότητας Λαμιαίων του Δήμου Λαμιαίων της Περιφερικής Ενότητας Φθιώτιδος, και στη Δημοτική Κοινότητα Λεβαδέων της Δημοτικής Ενότητας Λεβαδέων του Δήμου Λεβαδέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Η διαδικασία υποβολής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Από τη στιγμή που μια περιοχή θα εισέλθει σε διαδικασία κτηματογράφησης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσέλθουν στο γραφείο κτηματογράφησης. Η υποβολή της δήλωσης γίνεται σε τρία βήματα. Αρχικά ο πολίτης πρέπει να προσκομίσει τη δήλωση μαζί με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα στο Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να υπολογιστεί το τέλος κτηματογράφησης και να εκδοθεί το έντυπο προσωρινής καταχώρισης δήλωσης και υπολογισμού τέλους.

Δικαιολογητικά

Στο συμπληρωμένο έντυπο της δήλωσης θα πρέπει να επισυναφθούν φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (όπως τα συμβόλαια), όπως και ένα φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου. Θα χρειαστεί ακόμα οι ιδιοκτήτες να επιδείξουν έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.). Εν συνέχεια, πρέπει να γίνει η πληρωμή του τέλους στις συνεργαζόμενες τράπεζες, από τις οποίες οι πολίτες θα λάβουν παραστατικό πληρωμής. Το παραστατικό αυτό θα το προσκομίσουν στο γραφείο κτηματογράφησης και θα παραλάβουν το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία.

Και ηλεκτρονικά

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί εναλλακτικά και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου. Αν κάποιος επιλέξει την ηλεκτρονική υποβολή, πρέπει να έχει λογαριασμό e-mail. Τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα είτε θα τα σκανάρει και θα τα στείλει ηλεκτρονικά είτε θα τα αποστείλει ταχυδρομικά στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισυνάψει υποχρεωτικά φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και φωτοαντίγραφο εγγράφου από το οποίο να προκύπτει ο ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.). Η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Τα τέλη για ακίνητα και βοηθητικούς χώρους

Το τέλος κτηματογράφησης έχει δύο σκέλη, ένα σταθερό, που είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα, και ένα αναλογικό 1‰ επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ειδικότερα, στις περιοχές όπου αρχίζει η κτηματογράφηση οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των 35 ευρώ ανά δικαίωμα στην αρχή της διαδικασίας κτηματογράφησης κατά την υποβολή της δήλωσης. Αν κάποιος έχει δικαίωμα σε τρία ακίνητα, θα καταβάλει δηλαδή 35 ευρώ για κάθε ακίνητο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως, αν σε ένα ακίνητο υπάρχουν πολλοί συνδικαιούχοι, θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις και να πληρώσουν όλοι από 35 ευρώ.

Οσον αφορά τους βοηθητικούς χώρους, δηλαδή αποθήκες, γκαράζ, καταβάλλεται τέλος κτηματογράφησης 20 ευρώ. Σημειώνεται πως το τέλος αυτό καταβάλλεται μόνο αν οι χώροι αυτοί είναι αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο και δεν είναι παρακολουθήματα του διαμερίσματος.

Για αγροτικές περιοχές

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραπτέο δικαίωμα σε περισσότερα του ενός ακίνητα καταβάλλουν πάγια τέλη για μόνο δύο εγγραπτέα δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών. Το αναλογικό τέλος καταβάλλεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης από τους κυρίους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό 1‰ επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του ακινήτου, που θα προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 εξαιρούνται για καθέναν συνδικαιούχο.

Το μεταβλητό σκέλος αυτό επιμερίζεται στους τυχόν συνδικαιούχους (συγκύριος ή επικαρπωτής) και σε κάθε περίπτωση ως ανώτατο ύψος του αναλογικού αυτού σκέλους του τέλους κτηματογράφησης ορίζεται το ποσό των 900 ευρώ.




aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου