Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Έρχεται τσουχτερό κρύο. Ποιες περιοχές θα πληγούν

Αγριεύει το σκηνικό του καιρού από τις βραδινές ώρες της Κυριακής καθώς σε λευκό «κλοιό» μπαίνουν κυρίως οι βόρειες περιοχές της χώρας, ενώ ακολουθεί τσουχτερό κρύο.
Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος το γρήγορο πέρασμα ενός βαρομετρικού χαμηλού (ονομάστηκε «Λητώ») από το βόρειο Ιόνιο στο βόρειο Αιγαίο και από το βράδυ της Κυριακής έως το βράδυ της Δευτέρας, σε συνδυασμό με τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες που έχουν φτάσει στα Βαλκάνια από τη Ρωσία θα επιδεινώσει σημαντικά τον καιρό και στη χώρα μας.


Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας θα είναι:

• οι πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές στον ηπειρωτικό κορμό

• οι πυκνές χιονοπτώσεις στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας και ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θράκης.

Ειδικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης θα χιονίσει αρκετά στα γύρω ορεινά ενώ είναι πολύ πιθανόν το πρωί της Δευτέρας να χιονίσει πρόσκαιρα και μέσα στην πόλη. Το θερμόμετρο τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς.

• οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Μάλιστα αρκετό νερό θα πέσει σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η ανατ .Στερεά που οι βροχές είναι συνεχόμενες μέρες τώρα και το έδαφος έχει κορεστεί.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας πάντως τα φαινόμενα (χιονοπτώσεις στα βόρεια, βροχές καταιγίδες στα υπόλοιπα) και από τα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Πως θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες;

Όπως εξηγεί στο real.gr ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, την Τρίτη ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές (κυρίως δυτικά και βόρεια), χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια.

Mάλιστα σε περιοχές της Θράκης θα συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις ακόμα σε πεδινές περιοχές. Οι θερμοκρασίες θα είναι αρνητικές το πρωί,  στα βόρεια (στην Φλώρινα και -8ο C), ενώ από το βράδυ και από τα δυτικά αναμένεται νέα μικρή επιδείνωση.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι και πάλι βροχερός στο σύνολο της χώρας, με το περισσότερο νερό να πέφτει στα κεντρικά και νότια τμήματα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα βόρεια (και πάλι αρνητικές τιμές το πρωί), έτσι θα υπάρξουν νέες χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας (ανατολική Μακεδονία - Θράκη) με χαμηλότερο υψόμετρο. Σχετική βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα.

Η Πέμπτη θα είναι μια κρύα ημέρα καθώς και το θερμόμετρο θα υποχωρήσει λίγο ακόμη, αλλά με τον καιρό να έχει βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές.





real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου