Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Δύο μικρά πράσινα σημεία στο δήμο Κοζάνης – 10 Ιουνίου η γιορτή ανακύκλωσης στο δημοτικό κήπο

Τα πράσινα σημεία είναι υποχρέωση κάθε δήμου και εντάσσονται στον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων. Στο δήμο Κοζάνης θα δημιουργηθούν δύο τέτοια μικρά πράσινα σημεία, ένα στον Σκλαβενίτη απέναντι από το γήπεδο της Κοζάνης και ένα δίπλα στην ACS, χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί οι ανάλογες άδειες.
Μεγάλα πράσινα σημεία υπάρχουν ήδη δέκα, είναι οι τοπικές μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, οι δέκα σταθμοί μεταφόρτωσης της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., οι οποίες φυσικά καλύπτουν και τις ανάγκες των μικρών πράσινων σημείων.

Εντούτοις ο σχεδιασμός απαιτεί και τα μικρά πράσινα σημεία, ένα για κάθε πόλη με την Κοζάνη να οργανώνει δύο. Τα μικρά πράσινα σημεία είναι κλειστοί χώροι που θα μπορεί και ο πολίτης και οι υπηρεσίες αποκομιδής ανακυκλούμενων υλικών να αποθέτουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. Σε αυτά πέρα από πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί θα υπάρχει δυνατότητα συλλογής μπαταριών, τηγανελαίων, μικροσυσκευών , λαμπών και θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Σύντομα θα προχωρήσουν και οι γωνιές ανακύκλωσης που θα καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο χώρο, θα είναι ανοιχτές, στις οποίες οι πολίτες θα αποθέτουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα τα οποία εν συνεχεία συλλέγονται από τον οικείο O.T.A. Α’ βαθμού.

Στις 10 Ιουνίου οργανώνεται και η καθιερωμένη πια γιορτή ανακύκλωσης του δήμου Κοζάνης στο δημοτικό κήπο πλησίον της 5ης Ιουνίου, στην οποία γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Μια γιορτή, τιμή για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, η οποία εδώ και χρόνια έχει ξεφύγει από τις χωματερές, προχωρά στην ανακύκλωση κάθε είδους και μέσα στο 2019 θα προχωρήσει και με τον καφέ κάδο βιοαποβλήτων σε όλη την πόλη. Τώρα οι καφέ κάδοι πιλοτικά έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή Πλατάνια, στην Φανερωμένη και στον Άγιο Αθανάσιο και σύντομα μετά την προμήθεια των ανάλογων κάδων από τους δήμους θα τοποθετηθούν σε όλη την πόλη.




prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου