Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

«Φουσκωμένος» ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες

Αυξήσεις θα δουν στον ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο κιόλας, ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων για πρώτη φορά από τη θεσμοθέτηση του φόρου λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσει από την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιουνίου.


Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 3% έως και 25% – 30% που σε χρήματα μεταφράζεται από 20 έως 100 ευρώ ενώ θα είναι μόνιμης μορφής, καθώς, όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο θα αλλάζουν πλέον ανά πάσα στιγμή και όχι μια φορά τον χρόνο σε όλη την Ελλάδα, μέσω ενός μηχανισμού υπολογισμού της τρέχουσας αξίας των ακινήτων.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις αφορούν τις λεγόμενες λαϊκές περιοχές, το κέντρο της Αθήνας αλλά και τα νησιά με τη μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως Σαντορίνη και Μύκονο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στις λαϊκές περιοχές με την τιμή ζώνης να αναπροσαρμόζεται από τα 600 ευρώ/τ.μ. στα 1000 ευρώ/τ.μ. με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ σε κάποιες περιπτώσεις να είναι αυξημένες και να ξεπερνά κατά πολύ τα 20 ευρώ φτάνοντας ακόμα και τα 80 με 100 ευρώ.

Πάντως, οι νέες αντικειμενικές δεν θα έχουν αντίκτυπο μόνο στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και σε μια σειρά άλλων φόρων που συνδέονται με τα ακίνητα, μέσω των μεταβιβάσεων, των κληρονομιών και των γονικών παροχών. Ενδέχεται επίσης από το 2019 να αυξηθεί και το τέλος ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται από τους δήμους, ωστόσο είναι πιθανό αυτό να μετατεθεί, λόγω εκλογών, στα τέλη του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είπε προ ημερών ο κ. Τσακαλώτος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα δει το 15% των ιδιοκτητών,  το 67% δεν θα έχει καμιά μεταβολή, ενώ μόνο το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει μειωμένο λογαριασμό από τον φόρο ακινήτων λόγω μείωσης των τιμών ζώνης.

Παράλληλα, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ανεβάσει αυτομάτως την ακίνητη περιουσία πολλών πάνω από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποφύγει το πολιτικό κόστος του ΕΝΦΙΑ και έτσι στο τραπέζι παραμένει το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο με αύξηση του αφορολόγητου ορίου ατομικής ακίνητης περιουσίας από τις 200.000 ευρώ στις 250.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, συμπληρωματικό φόρο πληρώνουν πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.




newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου