Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

«Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μόνη περιφέρεια χωρίς κέντρο απεξάρτησης»

-1.800 παιδιά και 90 εκπαιδευτικοί ετησίως εκπαιδεύονται από τους «Ορίζοντες»

Ο κ. Νίκος Τσακμάκης, επιστημονικός υπεύθυνος στους «Ορίζοντες» μίλησε στο ραδιοΛόγος για το έργο του κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Π.Ε.Κοζάνης. «Πρόκειται για κέντρο πρόληψης, δεν παρέχουμε θεραπεία, δεχόμαστε εξαρτημένα άτομα, αλλά δεν τους παρέχουμε θεραπευτικές υπηρεσίες.
Κάνουμε ραντεβού και τους παραπέμπουμε στην Θεσσαλονίκη. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μόνη περιφέρεια χωρίς κέντρο απεξάρτησης. Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας χρειάζεται και τα δύο προγράμματα και τα στεγνά και τα υποκατάστατα με μεθαδόνη ή βουπομορφίνη».

Στην ερώτηση για το πόσοι ουσιοεξαρτημένοι έρχονται στο κέντρο ο κ. Τσακμάκης απάντησε: « Έρχονται μερικές δεκάδες το χρόνο, πάρα πολλές περιπτώσεις εξ αυτών δεν χρήζουν θεραπεία. Έρχονται και κάποιοι σε εμάς με απόφαση εισαγγελέα ως μέρος της ποινής τους. Κάποιοι δεν έρχονται γιατί δεν ωρίμασε η ιδέα της απεξάρτησης, και πολλοί μας παρακάμπτουν γιατί δεν υπάρχει θεραπεία και πάνε κατευθείαν στην Θεσσαλονίκη».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης, αλλά τόνισε ότι το εμπόριο πρέπει να διώκεται. « Η χρήση ουσιών είναι η λάθος απάντηση του νέου στη δυστυχία». Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο ήπιες οι ποινές και οδηγούμαστε σύμφωνα με τον κ.Τσακμάκη στη σταδιακή αποποινικοποίηση και των ήπιων και των σκληρών ουσιών.

Ποσοστά εξαρτημένων στην Π.Ε.Κοζάνης

«Σε γενικές γραμμές είμαστε χαμηλότερα από τα μεγάλα αστικά κέντρα και ψηλότερα από τις αγροτικές περιοχές, Φλώρινα, Γρεβενά. Η τάση είναι να έχουμε μείωση στα σκληρά, στην ηρωίνη, αλλά αύξηση του χασίς. Αυτό εξηγεί γιατί έχουμε μείωση των θανάτων, τώρα έχουμε κάτω από 100 σε σχέση με τους 300 θανάτους που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.»

Οι «Ορίζοντες» παρεμβαίνουν στη σχολική κοινότητα

«Η βασική δουλειά του κέντρου είναι να εκπαιδεύουμε εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγείων , δημοτικών, γυμνασίων και λιγότερο λυκείων σε προγράμματα πρόληψης. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν εργάζονται με μια ομάδα 20 παιδιών ανά βδομάδα τα θέματα , με αντίστοιχες δύο επισκέψεις του κέντρου το μήνα για να δοθούν τα θέματα. Πρόκειται για ολοκληρωμένα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με θέματα που έχουν να κάνουν με το σεβασμό του εαυτού μας, την επικοινωνία, την αντίσταση στην πίεση των συνομήλικων, την έκφραση των συναισθημάτων τους. Φέτος γύρω στα 1800 παιδιά από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο με 25 συναντήσεις παρακολούθησαν το πρόγραμμα. 85-90 εκπαιδευτικοί εθελοντικά πήραν μέρος.

Ομάδες γονέων

«Δεύτερο κομμάτι είναι οι ομάδες γονέων εκτός Ιουλίου – Αύγουστου, με τα παιδιά τους εκτός χρήσης και με στόχο την επικοινωνία στην οικογένεια. Υπάρχει συχνά λίστα στις ομάδες γονέων», ανέφερε ο κ.Τσακμάκης επισημαίνοντας τον πολυδιάσταστο ρόλο του κέντρου, γνωστό στη σχολική κοινότητα, αλλά άγνωστου και αθόρυβου στην ευρύτερη κοινωνία.




πηγή:prlogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου