Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Πέντε μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιορευστά σε Ανθότοπο, Βατερό, Σιδερά-Σθεναρή αντίδραση των κοινοτήτων για τυχόν περιβαλλοντικά προβλήματα

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης συζητήθηκε και αποφασίστηκε πλειοψηφικά η θετική γνωμοδότηση του δήμου Κοζάνης για πέντε μονάδες παράγωγης ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά. Η τελική αδειοδότησή τους φυσικά θα κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Στην ατζέντα του συμβουλίου ήταν τέσσερις σταθμοί παραγωγής ηλεκτροπαραγωγής με καύση βιορευστών στον Ανθότοπο, αλλά λόγω γειτνίασης με τον οικισμό απορρίφθηκε η πρόταση για τον ένα από αυτούς(η υπ’ αριθμόν 268). Τελικώς δόθηκε το πράσινο φως για τρεις σταθμούς στον Ανθότοπο, έναν στα Σιδερά και έναν στο Βατερό, πέντε δηλαδή συνολικά στην περιοχή μετά από την ανάλογη γνωμοδότηση της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου και της Διέυθυνησης Περιβάλλοντος.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των προέδρων των κοινοτήτων για τις εν λόγω επενδύσεις, οι οποίες εμφανίζονται φιλικές στο περιβάλλον, αλλά συχνά επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλο έβαλε προσωρινό φρένο σε πολλές από αυτές τις μονάδες που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια , (βλέπε Ευηνοχώρι Μεσολογγίου και ΒΙΠΕ Ιωαννίνων ),ανεξαρτήτως αν σταμάτησαν να λειτουργούν .Ετοιμάζεται ένα νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο θα επιλύσει χρόνια προβλήματα, με γνώμονα την προώθηση επενδύσεων στον τομέα αυτό και με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά κενά.

Οι κάτοικοι των περιοχών διαμαρτύρονται, μιας και θεωρούν ότι η ενασχόληση με τα αρωματικά φυτά και τα αμπέλια πιθανόν να επηρεαστούν από τις εκπομπές της καύσης .Έχουμε το καλύτερο κλίμα, την πλέον αμόλυντη περιοχή της Κοζάνης τόνισαν χαρακτηριστικά λέγοντας ότι η εμπειρία του παρελθόντος απέδειξε ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικό όροι, ούτε υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας μίλησε για ελάχιστο περιβαλλοντικό ίχνος, μιας και αυτές οι επενδύσεις εντάσσονται στις Α.Π.Ε., αλλά δημιουργούνται απορίες για τα υλικά της καύσης, την προέλευσή τους , αλλά και το που καταλήγουν, παρότι πρόκειται για μορφή καυσίμου ντίζελ.



Ι.Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου