Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Κοζάνη: Έκθεση μουσειακών αντικειμένων από 35 δωρητές στο Μουσείο

Έκθεση μουσειακών αντικειμένων θα λειτουργεί στο  Ιστορικό Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2013, στο ισόγειο του κτηρίου.
Τα εκθέματα που παρουσιάζονται αποτελούν  μέρος των συλλογών αλλά και  μεμονωμένων αντικειμένων, τα οποία πολίτες παραχώρησαν στο Μουσείο από το 2010 έως και σήμερα, αυξάνοντας έτσι τους θησαυρούς που περικλείονται στην κοιτίδα πολιτισμού που λειτουργεί στην πόλη της Κοζάνης.
Στην έκθεση παρουσιάζονται μέρος των αντικειμένων  από τους 35 δωρητές που τα δυο τελευταία χρόνια προσέφεραν, εμπλουτίζοντας το Μουσείο με σπάνια και σημαντικά εκθέματα προς τέρψιν οφθαλμών των επισκεπτών.
  «Ημέρα δωρητών αντικειμένων στο Λαογραφικό Μουσείο» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών και του Δ.Σ του Μουσείου Πολυνείκης Αγγέλης, την εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν τα νέα εκθέματα, εξήροντας την προσφορά των πολιτών που εμπιστεύονται και αφιερώνουν σημαντικά προσωπικά τους αντικείμενα στο Μουσείο Κοζάνης. Μάλιστα όπως υπογράμμισε έχει δρομολογηθεί και ανάλογη εκδήλωση, όπου θα τιμηθούν και οι 35 δωρητές, που προσέφεραν αντικείμενα σημαντικής αξίας.
Στην σημαντική προσφορά του Μουσείου στον πολιτισμό, αναφέρθηκαν τόσο ο κ. Γιώργος Σβώλης, εκπροσωπώντας του Περιφερειάρχη, όσο και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, δηλώνοντας την στήριξη τους στο έργο της Διοίκησης του Ιστορικού Λαογραφικού και Φυσικής Ιστορίας Μουσείου Κοζάνης, ενώ ευχαρίστησαν από τη πλευρά τους και τους δωρητές που με τις προσφορές τους εμπλουτίζουν τις συλλογές του Μουσείου, συνεισφέροντας στον πολιτισμό  του τόπου.
Μεταξύ των μεγάλων δωρητών, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος βρίσκεται η κα Ευαγγελία Μήτσου,  η οποία προσέφερε τέσσερις  κεφαλές ζώων μοναδικών στον κόσμο, τις οποίες κληρονόμησε από τον πατέρας της που ήταν κυνηγός στην Αιθιοπία και η αξία του καθενός ανέρχεται από  30 έως 40 χιλιάδες ευρώ, το καθένα. Τα εκθέματα φιλοξενούνται ήδη στην πτέρυγα της φυσικής ιστορίας του Μουσείου.
Επίσης μέρος των απολιθωμάτων που κατά καιρούς προσέφερε  ο ομότιμος καθηγητής του  τμήματος Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου καθηγητής κ. Βελιτζέλος, στο Μουσείο Κοζάνης, παρουσιάζονται στην έκθεση τα οποία είναι εκατομμυρίων ετών και ορισμένα χρονολογούνται ακόμα και  2 δις, έτη.
Ο κ. Βελιτζέλος μάλιστα έχει ανακοινώσει πως θα δωρίσει επίσης στο Μουσείο, ολόκληρο το αρχείο του, από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους και απολιθώματα τα οποία φυλάσσονται σε μια αίθουσα 400 τετραγωνικών.
Ιδιαίτερη αναφορά ο κ.. Αγγέλης έκανε και τον χορηγό τον κ Στούμπος ο οποίος συνδράμει οικονομικά ώστε το Μουσείο να αποκοτήσει τα πιο σπάνια απολιθώματα, ενώ αναμένεται η καινούργια δωρεά, η οποία είναι ένα κομμάτι σπάνιο λιθάνθρακα και η κάτω γνάθος από το κρανίο  ενός μαστόδοντα από την Κίνα.
Στην εν λόγω έκθεση του Μουσείο ο επισκέπτης επίσης θα θαυμάσει την σπάνια αρχιτεκτονική των νεοκλασσικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης από την δωρεά του καθηγητή κ. Μουτσόπουλου, συλλογές από Μακεδονικά υφαντά της Κοζανίτισσας Καίτης Δαδούφας, του Ιωάννη Ζάχου από το αρχείο του καταγόμενου από την Σιάτιστα αρχιτέκτονα του προηγούμενου αιώνα, που έφερε στο προσκήνιο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, καθώς και του Κοζανίτη Ευάγγελου Κουτσιμάνη, ο οποίος παρουσιάζει 64 οθωμανικά έγγραφα, προικοσύμφωνα και έγγραφα του εμπόρου παππού του.



ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου