Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Ιστορία της Κοζάνης: Εκστρατεία Αμπαλαμπούτ πασά

Δημοσιεύουμε, σε νεοελληνική απόδοση, αποσπάσματα από το βιβλίο του φιλολόγου Παναγιώτη Λιούφη Ιστορία της Κοζάνης, έκδοση 1924.


Κείμενο: Παναγιώτης Λιούφης

απόδοση στα νέα ελληνικά: Δημήτρης Τζήκας*

Θρίαμβος για τον Γιώργο Λάνθιμο: Σάρωσε στα 32α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Σε θρίαμβο για τον Γιώργο Λάνθιμο και την ταινία του «Η ευνοούμενη» («The Favourite») εξελίχθηκαν τα φετινά 32α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Βερολίνο.
Ο ίδιος αναδείχθηκε «Ευρωπαίος Σκηνοθέτης» της χρονιάς, ενώ «Η Ευνοούμενη» ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκή Ταινία» και «Ευρωπαϊκή Κωμωδία» της χρονιάς.

Πώς η νέα εποχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχει επηρεάσει τις εφημερίδες

Η νέα εποχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα ψηφιακά μέσα αλλά και "ο έλεγχος των γεγονότων" για την αντιμετώπιση των fake news βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Ιστορίας της Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ , Μάρτιν Κόνμποι, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου της ESPRit με θέμα «Περιοδικός Τύπος και Οπτικός Πολιτισμός» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Κοινωνική δράση «ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» του Συλλόγου Ορειβασίας Χιονοδρομίας Φλώρινας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ορειβασίας Χιονοδρομίας Φλώρινας υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική δράση «ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» της κοινότητας Φλώρινας με σκοπό να συγκεντρωθούν τρόφιμα για τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

SOS από τον νομπελίστα Ντιντιέ Κελόζ. Σώστε τη Γη, δεν υπάρχει άλλη λύση

Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS και ο τιμημένος με Νόμπελ Φυσικής 2019 Ντιντιέ Κελόζ κάνει έκκληση στους πάντες να καταπολεμήσουν την κλιματική κρίση.
O Ντιντιέ Κελόζ απορρίπτει την ιδέα ότι  οι άνθρωποι θα μπορέσουν να αποφύγουν τη ζωή στον πλανήτη μας και να ζήσουν σε άλλα ηλιακά συστήματα λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ακραίο και μη ρεαλιστικό.