ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ
– Συμβουλές από το Κέντρο Συμβουλευτικής και τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών
Η έμφυλη βία κατά των γυναικών και των παιδιών στο πλαίσιο της οικογένειας και πως αυτή επηρεάζει το σχολικό περιβάλλον , αλλά και ποιος είναι ο ρόλος ενός εκπαιδευτικού όταν εντοπίσει περιστατικά κακοποίησης ή βίας, τέθηκαν στο επίκεντρο ενημέρωσης που έγινε σε Διευθυντές, Υποδιευθυντές και Εκπαιδευτικούς των Σχολικών Μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης , το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης , σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάνει συναντήσεις εργασίας με τους διευθυντές σχολικών μονάδων , εκπαιδευτικούς, σε διάφορα θέματα. Στο πλαίσιο της Ημέρας κατά της Κακοποίησης των γυναικών και της κατά της Σχολικής Βίας , όπως τόνισε η διευθύντρια κ. Βασιλική Βόντσα, συνδυάστηκαν οι δράσεις με το θέμα της κακοποιημένης γυναίκας. Εκεί παρουσιάστηκε το νομικό πλαίσιο αλλά και οι δομές που διαθέτει η τοπική κοινωνία, ώστε όταν συμβούν τέτοια φαινόμενα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης. Σύμφωνα με την ίδια, έχουν παρατηρηθεί τοπικά τέτοια φαινόμενα κακοποίησης και βίας , έχουν υπάρξει κατά καιρούς καταγγελίες, όπως και συγκεκριμένα στον Εισαγγελέα Ανηλίκων , ενώ γυναίκες φιλοξενούνται στον Ξενώνα. Για το λόγο αυτό η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να είναι ενημερωμένη για τέτοια ζητήματα, σημείωσε.
Τα «ένοχα» σημάδια
Στην παρουσίαση των διαθέσιμων δομών πουν σχετίζονται με τη βία κατά των γυναικών και συγκεκριμένα στα όσα προσφέρει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κοζάνης, προχώρησε μεταξύ άλλων η Δώρα Μητλιάγκα, ψυχολόγος του Κέντρου, ενημερώνοντας τους εκπαιδευτικούς γενικά για τη βία τόσο κατά των γυναικών, όσο και κατά των παιδιών . Μάλιστα έδωσε πρακτικές συμβουλές για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση ενός εκπαιδευτικού όταν πέσει στην αντίληψή του κάποιο περιστατικό βίας. Μάλιστα δεν λείπουν τέτοια περιστατικά και κατά των γυναικών και κατά των παιδιών. Η παρέμβαση του εκπαιδευτικού είναι καίρια σε τέτοια ζητήματα, ωστόσο πρέπει να γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο και τους κατάλληλους χειρισμούς, επεμβαίνοντας είτε συμβουλευτικά, είτε καταγγέλλοντας το γεγονός. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να θορυβηθούν από κάποια «σημάδια» που ενδεχομένως εντοπίσουν σε γυναίκες και τα οποία εγείρουν υποψίες για ενδοοικογενειακή βία, όπως π.χ. η στάση του σώματος, εμφανή σημάδια (χτυπήματα), η κάλυψη του σώματος με μαντήλια και γυαλιά, επιφυλακτική στη συζήτηση, να αποτραβιέται στο άγγιγμα , να κοιτάει συνέχεια το ρολόι της κ.α. Από εκεί και πέρα καλό θα είναι να απευθυνθούν σε ειδικούς, για να προσεγγίσει τη γυναίκα και το παιδί στην οικογένεια και να βοηθήσει, αφού απευθυνθεί στις κατάλληλες δομές, τόνισε η ίδια.
Πότε πρέπει να θορυβούνται οι εκπαιδευτικοί…
Από την πλευρά της η Ανδριάνα Χαριτοπούλου, παιδοψυχολόγος στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Κοζάνης , αναφέρθηκε τόσο στη λειτουργία του ξενώνα, όσο και στα περιστατικά που απευθύνονται σε αυτόν, κάνοντας ενημέρωση στους εκπαιδευτικούς για το ποια σημάδια θα πρέπει να προσέχουν στη συμπεριφορά των παιδιών, τα οποία θα τους θορυβήσουν, παρεμβαίνοντας. Σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν σημάδια που μπορεί να εγείρουν υποψίες , όπως συγκεκριμένες συμπεριφορές του παιδιού , ενώ υπάρχει δυσκολία στο να αναγνωρίζεται η κακοποίηση. Η στάση του εκπαιδευτικού όταν εντοπίζει τέτοια φαινόμενα, είναι πολύ λεπτή, για αυτό και η ψυχολόγος ενημέρωσε το κοινό για το πως θα πρέπει να πλησιάσουν το παιδί στην περίπτωση που θελήσει να κάνει μια τέτοια αποκάλυψη. Πως μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση ώστε να μην τραυματιστεί το παιδί, αντίθετα να βοηθηθεί.
Από την εμπειρία των εμπλεκόμενων στο κομμάτι της κακοποίησης γυναικών και της βίας, φαίνεται πως η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στα φαινόμενα βίας. Στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Κοζάνης υπάρχει δυναμικότητα φιλοξενίας μέχρι και είκοσι άτομα, τόσο σε γυναίκες, όσο και τα ανήλικα παιδιά τους. Εκεί η κάθε γυναίκα μπορεί να δεχθεί κοινωνική στήριξη, ψυχολογική στήριξη, εργασιακή συμβουλευτική . Η διαμονή είναι δωρεάν και οι συνθήκες διαβίωσης είναι ασφαλής.
'
prlogos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου