Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Ρομπότ που παίζει σκάκι κατασκεύασαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΤΟ PROJECT CRONUS ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ HYPERION ROBOTICS
Το ρομπότ που παίζει σκάκι με τον άνθρωπο, κατασκεύασαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μάλιστα με το εν λόγω project, που για πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα από πρωπτυχιακούς φοιτητές, θα αποτελέσει και τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό για ρομποτικές κατασκευές, που θα γίνει το επόμενο διάστημα, με συμμετοχές από αντίστοιχα πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Αναλυτικότερα, η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε το Project Cronus από την ομάδα Hyperion Robotics, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Το Project Cronus της Hyperion Robotics, αποτελεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ερευνητικό πλαίσιο της ομάδας. Πρόκειται για ένα σύστημά που καλείται να αντιμετωπίσει τον άνθρωπο στο κλασσικό παιχνίδι σκάκι. Περιλαμβάνει το προγραμματιστικό (αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, αλληλεπίδραση συστημάτων) και το μηχανικό τομέα (λειτουργία ρομποτικού βραχίωνα, κινηματικά μοντέλα).

Μάλιστα στο πλαίσιο της παρουσίασης που ακολούθησε, έγινε και μια επίδειξη μιας παρτίδας σκάκι, του ρομποτικού βραχίονα με έναν άνθρωπο, με τις κινήσεις του ρομπότ να προκαλούν εντύπωση στους παριστάμενους φοιτητές! Η ιδέα του project ανήκε στον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής  του Πανεπιστημίου, Καθηγητή  Θεόδωρο Θεοδουλίδη, ενώ στην κατασκευή του συμμετείχαν τρεις φοιτητές! Όπως τόνισαν οι ίδιοι, ο ρομποτικός βραχίονας προγραμματίστηκε στο να εκτελεί κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις και από εκεί και πέρα, με τη σκακιέρα που δανείστηκαν από την Ομοσπονδία, με τα δεδομένα που εισήγαγαν στον υπολογιστή , γίνεται η επεξεργασία τους και ο υπολογιστής παίρνει την κατάλληλη απόφαση για το ποια κίνηση θα κάνει μετά.

Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός Eurobot είναι σε δύο εβδομάδες στη Γαλλία και θα συμμετέχουν σε αυτόν η ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το ρομπότ που παίζει σκάκι! Ο εν λόγω ρομποτικός βραχίονας είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η ομάδα, στο πλαίσιο των υπολοίπων ερευνητικών της project , ενώ στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας είναι και άλλες παρόμοιες δράσεις.


info:  Hyperion Robotics | Project Cronus : https://youtu.be/HJiSahZbVgw







prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου