Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Προσοχή στα τηγάνια που αγοράζετε: Κίνδυνος αν έχουν αυτή την ένδειξη

 Υπάρχει μια κατηγορία τοξικών χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον για την κατασκευή διαφόρων μαγειρικών σκευών, κυρίως αντικολλητικών τηγανιών, και τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για τον οργανισμό.

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, 208 επιστήμονες από 38 διαφορετικές χώρες ένωσαν τις φωνές τους προσυπογράφοντας μια σχετική έκθεση για την χρήση αυτών των τοξικών χημικών σε μαγειρικά σκεύη και τους κινδύνους που αυτή η πρακτική εγκυμονεί κυρίως για τους ανθρώπους, αλλά και για το περιβάλλον.

Αυτά τα χημικά συστατικά ονομάζονται  PFASs (polyfluorinated and perfluorinated substances). Αν, λοιπόν, κάποιο από τα τηγάνια σας αναγράφει την ένδειξη "PFSA" επάνω του σε κάποιο σημείο (συνήθως στην λαβή ή στον πάτο του τηγανιού) τότε είναι σώφρον να το πετάξετε και να επιλέξετε κάποιο άλλο αντικολλητικό σκεύος, το οποίο δεν θα έχει κατασκευαστεί με αυτές τις ουσίες.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι δύο συγκεκριμένα φθοροχημικά, το υπερφθοροοκτάνιο (PFOS) και το υπερφθοροοκτανοϊκό (PFOA), μπορούν να βλάψουν το συκώτι και να διαταράξουν το αναπαραγωγικό σύστημα και την ανάπτυξη σε ζώα τόσο στην άγρια φύση όσο και σε πειραματόζωα.

Επίσης, σε εργαστηριακό επίπεδο τα PFASs έχει διαπιστωθεί ότι βλάπτουν τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, ενώ, μοιραία, προκαλούν καρκίνους σε διάφορα όργανα.




 iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου