Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Μόνο 4 κλίνες εντατικής στη Δυτική Μακεδονία για 283.000 κατοίκους-Δεκάδες ασθενείς χάνουν τη ζωή τους

Σύμφωνα με στοιχεία  της  Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), 150 θέσεις νοσηλείας σε ΜΕΘ είναι κλειστές, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού .Στην Ελλάδα, λειτουργούν 540 κλίνες ΜΕΘ (500 στα δημόσια νοσοκομεία και 40 σε ιδιωτικές κλινικές), ενώ βάσει των ανεπτυγμένων κλινών, θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500.


Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, 1.000 ασθενείς χάνουν ετησίως τη ζωή τους, εξαιτίας της μη λειτουργίας των 150 εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ.

Σε καθημερινή βάση, 40 έως 50 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής, προκειμένου να αδειάσει κρεβάτι σε εντατική. Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει μόνο 4 κλίνες ΜΕΘ, η Στερεά Ελλάδα διαθέτει μόνο 8 κλίνες, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη διαθέτει μόνο 27, η Ήπειρος μόνο 29 κλίνες ΜΕΘ, ενώ η Κρήτη διαθέτει 38 κλίνες ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας ισχύουν τα παρακάτω;

Φλώρινας: Δεν υπάρχει ΜΕΘ.

Κοζάνης: Δεν υπάρχει ΜΕΘ. Λειτουργεί ΜΑΦ με 5 κλίνες

Καστοριάς: Δεν υπάρχει ΜΕΘ και λειτουργεί μονάδα εμφραγμάτων.

Πτολεμαΐδας: Λειτουργεί ΜΕΘ 4 κλινών. Οι μόνες κλίνες που λειτουργούν στη Δυτική Μακεδονία.

Γρεβενών: Δεν έχει ΜΕΘ.


Φυσικά έχουν προκηρυχθεί τέσσερις ακόμα μόνιμες θέσεις επιμελητών για τη λειτουργία εντατικής στο Μαμάτσειο με τη διαδικασία των κρίσεων να είναι σε εξέλιξη. Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης θα μπορούσαν να λειτουργούν και 12 θέσεις, όπως προβλέπονται στο οργανόγραμμα και υπάρχουν μόνο τέσσερις και μάλιστα στο Μποδοσάκειο, το οποίο εκ της γεωγραφικής θέσεώς του δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το μεγαλύτερο όγκο ασθενών. Ακόμα και η μονάδα αυξημένης φροντίδας του Μαμάτσειου είναι ουσιαστικά μια εντατική της  χειρουργικής και παθολογικής κλινικής και τίποτα περισσότερο. Γενικό συμπέρασμα είναι ότι για 283.000 πληθυσμό υπάρχουν μόνο τέσσερις κλίνες εντατικής θεραπείας.



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου