Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Τα «μυστικά» του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ, ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ

– Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη -Μετόκη μιλάει επίσης για το εν εξελίξει  ανασκαφικό έργο.

Στα κρυμμένα μυστικά του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, θα αναφερθούν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της άκρως ενδιαφέρουσας ημερίδας με τίτλο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής αφηγείται την ιστορία του. Με τη δυναμική του παρελθόντος στοχεύοντας το μέλλον.», που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, στο πλαίσιο ανάδειξης και προβολής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

Η εκδήλωση θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 30 Μαρτίου 2018
 και κατά τις ώρες 16:00-21:30.

Όπως τόνισε σχετικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος  η Αρετή Χονδρογιάννη Μετόκη, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης , η ημερίδα κρίνεται σκόπιμο να γίνει την περίοδο αυτή ώστε να ενταχθεί στο τριήμερο εκδηλώσεων για τις Λαζαρίνες της Αιανής ,στο αρχαιολογικό μουσείο Αιανής. Στη διάρκεια της  ημερίδας θα υπάρξει αναφορά κατά κύριο λόγο στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα υπάρξει αναφορά και στον υπόλοιπο νομό. Παρόλα αυτά στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστεί ό,τι έχει σχέση με το Μουσείο, από τα πρώτα βήματα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής θεμελιώθηκε το 1992 και αποτελεί την έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το επιστέγασμα του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που συντελείται επί τριάντα και πλέον χρόνια στην Αιανή και σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Στον σύγχρονο εκθεσιακό χώρο του φιλοξενούνται αρχαιότητες της Αιανής και της ευρύτερης περιοχής, που αποτυπώνουν και αναδεικνύουν το ρόλο και την σημασία της αρχαίας πόλης, δίνοντας νέα διάσταση στην μακραίωνη ιστορία της Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, στο ίδιο το Μουσείο όλα αυτά τα χρόνια συντελείται ένα σημαντικότατο επιστημονικό έργο με την συντήρηση, μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων που φυλάσσονται στις αποθήκες του, από τις ανασκαφές που διενεργεί η Εφορεία σε όλο τον νομό.

Ο πλούτος του μουσείου στα χρόνια λειτουργίας του είναι τεράστιος και όπως σημειώνει η κ. Χονδρογιάννη-Μετόκη, υπάρχουν πολλά πράγματα που σχετίζονται με το Μουσείο και ο πλούτος του είναι άγνωστος για τον κόσμο., Μεταξύ άλλων, θα ακουστούν και λεπτομέρειες για το πως κτίστηκε το Μουσείο, ποιοι έχουν συντελέσει στο κτίσιμό του, ποιοι οι στόχοι του από εδώ και πέρα και ποια η θέση του στην ευρύτερη περιοχή και το δήμο Κοζάνης.

Βασικό κομμάτι της εκδήλωσης είναι η κεντρική ομιλία που θα γίνει από τη Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδου, ανασκαφέα της Αιανής και πρωτεργάτριατου Μουσείου, επίτιμη σήμερα Προϊσταμένη του ΥΠΠΟΑ. Επίσης, θα αναφερθούν όποιοι άλλοι συνετέλεσαν ώστε το Μουσείο Αιανής να γίνει ένα από τα σημαντικότερα, μεγαλύτερα, πιο σύγχρονα μουσεία στον Ελλαδικό χώρο, με εκπληκτικά ευρήματα, όπως τονίζει η κ. Χονδρογιάννη-Μετόκη.

Εντωμεταξύ η επισκεψιμότητα στο Μουσείο αυξάνεται, παρόλα αυτά υπάρχουν προβλήματα ως προς την πρόσβαση ,που κρατούν μακριά τους επισκέπτες από το Μουσείο. Π.Χ., Δεν έχει γίνει η σύνδεση του δρόμου Κοζάνης – Ρυμνίου, όπου θα μείωνε κατά πολύ την απόσταση, ενώ σύμφωνα με την ίδια δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία με το λεωφορείο, με την ίδια να λέει πως χρειάζεται το μουσείο να στηριχθεί και με αυτό τον τρόπο.

Πότε θα βγει η μεγάλη προκήρυξη για τις ανασκαφές στη ΔΕΗ

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι ανασκαφές σε διάφορα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκ των οποίων και οι ανασκαφές στα ορυχεία της ΔΕΗ, με δεδομένη την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο Νότιο πεδίο, για την επόμενη δεκαετία. Η αρχαιολογική υπηρεσία θα πρέπει να προηγείται των ανασκαφών, για αυτό και στο πλαίσιο της έρευνας, προγραμματίζονται ανασκαφές στο ορυχείο Νοτίου πεδίου, στη Μαυροπηγή , με την αρχαιολογική υπηρεσία να είναι εν αναμονή της προέγκρισης των προσλήψεων που έχουν ζητηθεί ήδη από τον Δεκέμβριο, αλλά και εν αναμονή της έγκρισης της χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ. Μετά το Πάσχα αναμένεται και η προκήρυξη ώστε να ακολουθήσει η σχετική διαδικασία, αφού στην εν λόγω προκήρυξη γίνονται τουλάχιστον 1000 αιτήσεις για 300 θέσεις περίπου.

Βυζαντινά μνημεία

Εντωμεταξύ, τα Βυζαντινά μνημεία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της έρευνας του Μουσείου, αφού αρκετά είναι κακο-συντηρημένα και κάποια κινδυνεύουν . Οι προσπάθειες της υπηρεσίας είναι ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, εκπονώντας τις αντίστοιχες μελέτες που απαιτούνται . Για το μνημείο της Παναγίας Εράτυρας, υπάρχει ένα πρόβλημα με τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου, ωστόσο η χρηματοδότηση είναι εγκεκριμένη. Σε σχέση με τον ιερό ναό του Διλόφου, αναμένεται η απόφαση του ΚΑΣ , ενώ υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση, με την ίδια να εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα θα υπογραφή η προγραμματική σύμβαση από την περιφέρεια, με επίβλεψη της υπηρεσίας.

Συμμετοχή σε εκδηλώσεις

Εκτός όλων αυτών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων συμμετέχει στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, που διοργανώνει το Υπουργείο στις αρχές Ιουνίου , ενώ προγραμματίζεται και το άνοιγμα του Μακεδονικού Τάφου της Σπηλιάς, ένα από τα σημαντικά μνημεία της περιοχής, που άνοιξε τη Δευτέρα για να το επισκεφθεί ο κόσμος. Επίσης, προγραμματίζεται έκθεση ζωγραφικής στις αρχές Μαΐου στο Αρχοντικό Βούρκα , ενώ σχεδιάζεται και μια εκδήλωση που έχει σχέση με το διαδίκτυο και την προσέλκυση νεανικού κοινού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου