Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Δέκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, πακιστανοί έφηβοι, έφτασαν σε ξενοδοχείο στην Αιανή

Το μεσημέρι της Τετάρτης έφτασε στην Κοζάνη το λεωφορείο από την Αθήνα που μετέφερε δέκα αγόρια εφηβικής ηλικίας με προορισμό ξενοδοχείο της Αιανής. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Παροχής Στέγασης ασυνόδευτων παιδιών ηλικίας 12-17 ετών.



Σε πρώτη φάση έφτασαν 10 αγόρια ηλικίας 15-17 ετών τα οποία προέρχονται από ξενώνες κράτησης μεταναστών της Αθήνας. Είναι όλα πακιστανής καταγωγής τα οποία χαρακτηρίστηκαν ασυνόδευτα. Στην προκειμένη περίπτωση τα παιδιά αυτά θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους σύμφωνα με τον νόμο, είτε στο Πακιστάν είτε σε ευρωπαϊκές χώρες ανάλογα με τον τόπο διαμονής των γονέων τους. Αξίζει να σημειώσουμε πως μόνο το 3% των παιδιών αυτών μπορεί να παραμείνει στην Ελλάδα με άσυλο, όπως μας ανέφεραν εκπρόσωποι της Άρσις. Για το λόγο αυτό η διαμονή των παιδιών διαρκεί για ορισμένο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά πρόκειται για μία στάση πριν τον επόμενο προορισμό.

Μαζί με τα παιδιά ήρθαν και 5 άτομα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με τους 4 να είναι διερμυνείς και ο ένας γενικός συντονιστής και οι οποίοι παραμένουν στο ξενοδοχείο όλο το 24ωρο. Επιπλέον στο ξενοδοχείο θα βρίσκεται για αρκετές ώρες της μέρας η ομάδα 20 περίπου ειδικών οι οποίοι βοηθούν στη φιλοξενία, την περίθαλψη και την ψυχαγωγία των παιδιών. Η πολυάριθμη αυτή στελέχωση έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες έως και 35 παιδιών που προβλέπεται να έρθουν βάσει του προγράμματος. Η διαδικασία προκειμένου να έρθουν τα παιδιά είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα γι’αυτό έφτασαν μόνο 10 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην ομάδα των ειδικών της ΜΚΟ Άρσις, υπάρχουν ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, εκπαιδευτικοί, φροντιστές και νοσηλευτές οι οποίοι θα βοηθήσουν τα παιδιά προσφέροντας τους ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση αλλά και ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αιανή. Επιπλέον τα παιδιά αυτά έρχονται στην περιοχή μας με τα χαρτιά τους και τον ιατρικό τους φάκελο κάνοντας τις διαδικασίες πιο εύκολες.

Η φιλοξενία των παιδιών γίνεται στο Ελίμεια 3, σε έναν φιλόξενο χώρο με τις απαραίτητες συνθήκες ώστε τα παιδιά να έχουν περιθώριο να παίξουν και να περάσουν τη μέρα τους δημιουργικά. Η πρώτη μέρα κύλησε μάλλον με τυπικές διαδικασίες ελέγχου των φακέλων των παιδιών και η απασχόλησή τους με δράσεις. Από αύριο θα ξεκινήσουν πιο ουσιαστικά τις δραστηριότητες που θα τους κάνουν να προσαρμοστούν στην καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού, είτε με δράσεις, είτε με περιπάτους κτλπ.



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου