Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Πανελλαδικές 2018: Ανακοινώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων. Πώς επηρεάζονται οι βάσεις

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες του 2018 έχει ήδη ξεκινήσει καθώς την Παρασκευή 8 Ιουνίου χιλιάδες μαθητές θα κάτσουν στα θρανία ώστε να δώσουν τη «μάχη» της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πόσοι είναι αυτοί;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας οι μαθητές που έκαναν δήλωση-αίτηση για τις φετινές Πανελλήνιες ανέρχονται σε 104.040.

Οι 86.301 αιτήσεις-δηλώσεις προέρχονται από μαθητές των ημερήσιων ΓΕΛ, οι 914 από εσπερινά ΓΕΛ, οι  15.742 από ημερήσια ΕΠΑΛ, οι 405 από εσπερινά ΕΠΑΛ, ενώ 678 προέρχονται από εσπερινά ΕΠΑΛ, που εξετάζονται μαζί με το ημερήσιο.

Επιπλέον, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση τροποποίησης και συμπλήρωσης του καθορισμού του αριθμού εισακτέων στις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019.

Ενόψει της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων την ερχόμενη Πέμπτη (7 Ιουνίου) για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ και την Παρασκευή (8 Ιουνίου) για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ, το υπουργείο ενημέρωσε ότι «ο μηχανισμός είναι πανέτοιμος, τα εξεταστικά κέντρα της χώρας (858 για τα ΓΕΛ και 145 για τα ΕΠΑΛ) έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες και, όπως κάθε χρονιά, το Υπουργείο βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων».

 Πως θα επηρεαστούν οι Βάσεις και από ποιους παράγοντες

Φέτος ο αριθμός των εισακτέων έχει αυξηθεί κατά 4.000. Αυτό σημαίνει πως στις Σχολές θα μπουν  74.692 άτομα έναντι 70.726 που μπήκαν πέρυσι.

Επίσης, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το  τρίτο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο.  Η ίδρυση αυτή φέρνει 10 νέα τμήματα στο 3ο επιστημονικό πεδίο και 9 στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο. Παράλληλα η ίδρυση του νέου ΑΕΙ επηρεάζει τα ΤΕΙ της επαρχίας καθώς η Αττική παύει να έχει ΤΕΙ.

Καθοριστικές –όπως πάντα- είναι όμως και οι προτιμήσεις των υποψηφίων σε συγκεκριμένα τμήματα.

Οι υποψήφιοι φέτος θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές φέτος καθώς δίδεται η δυνατότητα στους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων για 5% περισσότερες θέσεις στα πανεπιστήμια.

Ακόμα, υπάρχει  η σημαντική αλλαγή που φέρνει η κατάργηση του Πεδίου Επιστημών Εκπαίδευσης με την δυνατότητα πρόσβασης στα παιδαγωγικά τμήματα από όλα τα πεδία. Τα τμήματα αυτά αναμένεται να δουν νέα αύξηση των βάσεων.

Φέτος το γεγονός ότι δίδεται η δυνατότητα μετεγγραφής και σε αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη θα οδηγήσει πολλούς υποψήφιους να επιλέξουν περισσότερες επαρχιακές σχολές επηρεάζοντας έτσι και τις βάσεις προς τα επάνω.




ert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου