Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ενεργειακή… χείρα βοηθείας από Βουλγαρία


Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω των απεργιών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ανάγκασαν τη χώρα μας να στραφεί στη λύση της εισαγωγής επιπλέον ρεύματος από τη Βουλγαρία


Ενεργειακή… χείρα βοηθείας έλαβε τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα από τη γειτονική Βουλγαρία, προκειμένου να αντεπεξέλθει, κατά το δυνατόν ευχερέστερα, στα προβλήματα που προέκυψαν στην ηλεκτροδότησή της συνεπεία των απεργιών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.


Μόνο κατά το διήμερο 20-21 Ιουνίου, όπως έγινε γνωστό, ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτροδότησης της Βουλγαρίας προχώρησε, κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον αντίστοιχο ελληνικό φορέα, το ΔΕΣΜΗΕ, σε εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος έκτακτης ανάγκης της τάξεως των 2.200 MWh, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Μέχρι τώρα, να σημειωθεί, οι συνήθεις βουλγαρικές εξαγωγές ρεύματος προς τη χώρα μας, κυμαίνονται σε περίπου 500 MWh μηνιαίως.

Η συγκεκριμένη έκτακτη βουλγαρική εξαγωγή ηλεκτρικού εκτελέστηκε στο πλαίσιο προηγούμενης συμφωνίας ανάμεσα στους δύο διαχειριστές, που προβλέπει την αμοιβαία ανταλλαγή ποσοτήτων ρεύματος, όταν και αν παρίσταται ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Σε ανάλογη κίνηση άλλωστε, είχε προχωρήσει κι ο ΔΕΣΜΗΕ, το δίμηνο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2010, όταν είχε εξάγει, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συνολικά 1.250 MWh ηλεκτρικού ρεύματος προς τη γειτονική χώρα, η οποία τότε αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα στην ομαλή ηλεκτροδότησή της.

Στην ουσία, δηλαδή, οι Βούλγαροι επέστρεψαν, και με το παραπάνω, το ενεργειακό «χρέος» που είχαν έναντι της Ελλάδας, η οποία το επιπλέον των περίπου 1.000 MWh ηλεκτρικού που έλαβε το επίμαχο διήμερο της 20ης και 21ης Ιουνίου, θα το επιστρέψει στη γειτονική χώρα όποτε στο μέλλον η τελευταία βρεθεί σε επείγουσα ανάγκη να ηλεκτροδοτηθεί.

voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου