Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Στα ύψη χθες η περιβαλλοντική ρύπανση από τα ορυχεία


Νέο περιβαλλοντικό επεισόδιο σημειώθηκε χθες Τρίτη το ενεργειακό λεκανοπέδιο, όπως κατέγραψαν και οι σταθμοί μέτρησης της ποιότητας του αέρα του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΕΗ.

Ο λόγος, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν χθες και σε συνδυασμό με την άπνοια μετέτρεψαν την περιοχή σε ‘θερμοκήπιο’ αιρούμενων σωματιδίων από τις σκαπτικές δραστηριότητες στα ορυχεία της ΔΕΗ και δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα με συνέπεια την πρόκληση έντονης δυσφορίας, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο πληθυσμό.


Με βαθύ κόκκινο χρώμα ήταν βαμμένος χθες στη 1 μεσημέρι ο σταθμός μέτρησης της ΔΕΗ στον Οικισμό της ΔΕΗ (έξω από την Πτολεμαΐδα), καθώς όπως έδειχνε ο σχετικός χάρτης του ΚΕ.ΠΕ. οι τιμές ρύπανσης σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 βρισκόταν στο 10/10, ενώ στο κόκκινο ήταν και οι σταθμοί μέτρησης της ΔΕΗ στους Αναργύρους Φλώρινας όπου έδειχνε 9/10, όπως επίσης και ο σταθμός μέτρησης στη Μαυροπηγή που έδειχνε 7/10.
Την ίδια ώρα (1 το μεσημέρι) αλλά και από τις πρωινές ώρες, σε κατάσταση συναγερμού ήταν η περιβαλλοντικοί δείκτες στην Ποντοκώμη, καθώς ο χάρτης με τους σταθμούς μέτρησης της ΔΕΗ αλλά και του δήμου Κοζάνης στην Ποντοκώμη ήταν βαμμένος με πορτοκαλί χρώμα αφού οι τιμές και στους δύο σταθμούς έδειχναν 4/10.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με την αύξηση των αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της περιοχής είναι σχεδόν μόνιμο το τελευταίο διάστημα λόγω του καύσωνα, γι’ αυτό και τις προηγούμενες μέρες υπήρξε παρέμβαση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, ο οποίος επέβαλε πρόστιμο στη ΔΕΗ για τις υπερβάσεις περιβαλλοντικών ρύπων, ενώ και η ίδια η διοίκηση του ΛΚΔΜ (Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας) αναγκάστηκε να προβεί τις προηγούμενες σε τετραήμερη παύση χωματουργικών εργασιών από εργολάβους της ΔΕΗ προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της εκπομπής αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της περιοχής. Κινητοποίηση ενάντια στην αυξημένη περιβαλλοντική ρύπανση πραγματοποίησαν εξάλλου την περασμένη Παρασκευή κάτοικοι της Ποντοκώμης, οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του ορυχείου Καρδιάς.


ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου