Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μάχη χαρακωμάτων στις εκλογές του ΕΒΕ


Όλο το παρασκήνιο και τα ονόματα των διεκδικητών της προεδρίας

Πυρετώδεις είναι οι διαδικασίες που ξεκίνησαν για τις εκλογές του Εμπορικού – Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης.
Οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν στις 26-27 Οκτωβρίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναβολή κατά μία εβδομάδα, αλλά αυτό θα καθοριστεί με νέα εγκύκλιο. Μέχρι τώρα επισήμως έχει ανακοινώσει την ο νυν γραμματέας του δ.σ. του ΕΒΕ Κοζάνης, Κώστας Κυριακίδης, αλλά υπάρχουν κι’ άλλοι μνηστήρες, ωστόσο οι προεκλογικές διεργασίες θα φουντώσουν μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας του ΕΒΕ από τη Σεβίλλη.

Όπως είναι γνωστό την προηγούμενη τετραετία υπήρξε η «οικουμενική» υποψηφιότητα του απερχόμενου προέδρου Χρήστου Σάββα, οπότε τα δύο μεγάλα κόμματα δεν κατέβασαν ξεχωριστούς συνδυασμούς, καθώς τα στελέχη τους συμμετείχαν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Το ενιαίο ψηφοδέλτιο κερδίζει και φέτος έδαφος, ωστόσο δεν είναι διασφαλισμένο τίποτα, καθώς ήδη ανακοινώθηκε επισήμως η πρώτη υποψηφιότητα του Κώστα Κυριακίδη, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι διεργασίες στο εσωτερικό του συνδυασμού, ενώ δεν αποσαφηνίστηκαν και οι προθέσεις των κομμάτων, κυρίως των δύο μεγάλων, για το πρόσωπο που θα μπορούσε να αποτελέσει την «οικουμενική» υποψηφιότητα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, είναι καθαρό ότι ο Χ. Σάββας, ξεκαθάρισε με δήλωσή του στα στελέχη του ΕΒΕ και του συνδυασμού του, ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους». Υπενθυμίζεται ότι ο συνδυασμός του, που είχε υποστηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ και δυνάμεις της ΝΔ στις εκλογές του 2006, είχε λάβει περί το 68%. Απέναντι στον ενιαίο συνδυασμό είχε κατέλθει ο γνωστός συνδικαλιστής στο συνδικαλιστικό κίνημα των εμπόρων, Γιάννης Γκατζόφλιας, υποστηριζόμενος τότε από την επίσημη ΝΔ. Ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο είχε κατεβάσει και το ΚΚΕ, χωρίς να πάρει έδρα.
Η υποψηφιότητα του Κ. Κυριακίδη, που συνοδεύτηκε με ανακοίνωση θέσεων για το ΕΒΕ και τις εκλογές, φαίνεται ότι δεν είχε τη συγκατάθεση των υπόλοιπων συνδικαλιστών του ενιαίου συνδυασμού. Είναι βέβαιο ότι μόλις επιστρέψει η αντιπροσωπεία του ΕΒΕ Κοζάνης από τη Σεβίλλη θα εκδηλωθούν κι’ άλλες υποψηφιότητες. Ενδιαφέρον από τον ίδιο συνδυασμό φέρεται να έχουν εκδηλώσει ο μέχρι τώρα Οικονομικός Έφορος του δ.σ. του ΕΒΕ Κοζάνης, Αντώνης Σιαμπανόπουλος. Επίσης, το μέλος του δ.σ. Γιάννης Γκατζόφλιας, που όπως προαναφέρθηκε στις προηγούμενες εκλογές ήταν αντίπαλος του Χ. Σάββα, ενώ τώρα εκφράζει την πρόθεσή του να ηγηθεί του ενιαίου συνδυασμού. Βεβαίως, κατά καιρούς έχουν εκδηλώσει κι’ άλλοι το ενδιαφέρον τους, ωστόσο οι επικρατέστερες υποψηφιότητες είναι οι δύο προαναφερόμενες.
Πάντως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν νεότερα από βδομάδα, καθώς το βράδυ της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί μία σύσκεψη στελεχών του ΕΒΕ που πρόσκεινται στη ΝΔ. Η κινητικότητα θα συνεχιστεί με μία ακόμη σύσκεψη του ενιαίου συνδυασμού, ίσως την Τρίτη.
Στην ανακοίνωση υποψηφιότητας ο Κ. Κυριακίδης, αφού περιγράφει την κρίση και τις συνέπειές της, κάνει λόγο για «τέλος εποχής», με το θεσμό του ΕΒΕ που «μπορεί και οφείλει να στηρίξει την προσπάθεια των επαγγελματιών για επιβίωση». Κάνει λόγο για «ένα νέο ξεκίνημα του ΕΒΕ» και συνεχίζει: «Μετουσιώνοντας την αγωνία μας για τις δραματικές εξελίξεις στην οικονομία σε δράση, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε την διοίκηση του ΕΒΕ Κοζάνης στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου». Περιγράφοντας το Επιμελητήριο που θέλει και πιστεύει, είναι ένα Επιμελητήριο «ανοιχτό, σύγχρονο, καθαρό, διεκδικητικό, ανθρώπινο, ουσιαστικό και ακομμάτιστο».
Τέλος να σημειωθεί ότι από τις εκλογές του Επιμελητηρίου στις 26-27 Οκτωβρίου θα εκλεγούν νέα όργανα για τέσσερα χρόνια. Ειδικότερα θα εκλεγεί ξεχωριστά ο πρόεδρος, αλλά για την εκλογή του απαιτείται 51%. Αν δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία ο πρόεδρος θα εκλεγεί από το νέο 21μελές δ.σ. Το δ.σ. θα εκλέξει επίσης την πενταμελή Διοικητική Επιτροπή, που αποτελείται από τον γραμματέα, τον Οικονομικό Έφορο και τους δύο αντιπροέδρους. Ακόμη θα εκλεγούν και οι πρόεδροι των τεσσάρων τμημάτων, όπως το Εμπορικό, το Βιοτεχνικό, το Επαγγελματικό και των Γουνοποιών.

ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου