Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Με επισημότητα και παρατράγουδα η παρέλαση στα ελευθέρια της Κοζάνης


Με κάθε επισημότητα, αλλά και με ευτράπελα σε βάρος των επισήμων γιορτάστηκε χτες στην Κοζάνη η 99η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.
Πλήθους κόσμου καταχειροκρότησε τη μαθητιώσα νεολαία που παρήλασε, ενώ την ίδια στιγμή έγινε μάρτυρας των αποδοκιμασιών που δέχτηκαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από μεμονωμένους πολίτες.

Τα φραστικά πυρά δύο εξαγριωμένων από τα κυβερνητικά μέτρα πολιτών στράφηκαν πρωτίστως κατά του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου, λαθώς και κατά του Γιώργου Κασαπίδη για τη στάση του κόμματός του για την εργασιακή εφεδρεία, την ώρα που ανέβαιναν στην εξέδρα των επισήμων.
Οι αποδοκιμασίες ήταν έντονες και κράτησαν ελάχιστα λεπτά, μέχρι που επενέβη η αστυνομία και απομάκρυνε τους διαμαρτυρόμενους. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους παραβρισκόμενους πολίτες, πολλοί από τους οποίους επιδοκίμασαν αυτούς που γιουχάισαν τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.
Μετά τη λήξη του επεισοδίου, η παρέλαση πραγματοποιήθηκε κανονικά. Ενώπιον των επισήμων παρήλασαν τα γυμνάσια και λύκεια της Κοζάνης, σπουδάστριες της Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, πρόσκοποι και οδηγοί.


Η πόλη της Κοζάνης από το πρωί είχε σημαιοστολιστεί και τα δημόσια κτίρια τις βραδινές ώρες φωταγωγήθηκαν. Στις 7.30 το πρωί έως τις 8.25 Πανδώρα του δήμου και η στρατιωτική μπάντα συμμετείχαν στην επίσημη Παιάνιση εωθινού και στις 8.30 έλαβε χώρα η έπαρση της σημαίας.
Η επίσημη δοξολογία τελέστηκε στις 10.30 π.μ. στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην κεντρική πλατεία. Στην προτομή του Γ. Λασσάνη κατέθεσαν στεφάνια, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς και άλλοι επίσημοι. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος του 5ου γυμνασίου Κοζάνης Ευθυμία Γαβριηλίδου, ενώ ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.
Στη συνέχεια και μέχρι την έναρξη της παρέλασης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, δεξιώθηκε επισήμους και δημότες στο δημαρχείο.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 99η επέτειο της απελευθέρωσης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό, έληξαν με χορευτικές ομάδες του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.
Στην εξέδρα των επισήμων στην πρώτη τριάδα ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος, ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής. Επίσης παρέστησαν η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπέιρου – Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, οι βουλευτές Αλέκος Αθανασιάδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης, αντιδήμαρχοι, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές.

Τέλος, να σημειωθεί ότι χτες τα πάντα ήταν κλειστά στην Κοζάνη, ενώ ο κόσμος εκμεταλλευόμενος την αργία, παρακολούθησε μαζικά την παρέλαση, ενώ στη συνέχεια κατέκλυσε τα καφέ του κέντρου της πόλης, παρά το σχετικό κρύο που επικρατούσε.



ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου