Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται βοήθεια από την... Νορβηγία


Εμπειρογνώμονες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
καταφθάνουν στην Αθήνα

Βοήθεια από τη Νορβηγία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα της φοροδιαφυγής, και να θέσει ένα τέλος στα συνεχιζόμενα μειωμένα έσοδα και την αύξηση της παραοικονομίας.
Αυτά αποκάλυψε ο Erik Lahnstein, Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Aftenposten, αναφέροντας μάλιστα και το ότι το κάλεσμα απευθύνθηκε από κοινού με την ΕΕ. "Είμαστε ήδη σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα, για να βρούμε μία φόρμουλα συνεργασίας ώστε να βελτιώσουμε τη διαφάνεια της ελληνικής οικονομίας", ανέφερε ο Lahnstein. Το αίτημα κοινοποιήθηκε μάλιστα από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει επισημοποιηθεί.

Τα έσοδα της νορβηγικής κυβέρνησης από τη φορολογία είναι ικανά να χρηματοδοτήσουν ένα ομολογουμένως "ακριβό" σύστημα κοινωνικών παροχών και συντάξεων. Οι Νορβηγοί βλέπουν πλέον τη φοροδοτική τους ικανότητα ως καθήκον απέναντι στο κράτος, ανέφερε ο Υπουργός.

Ο Lahnstein ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές δεν μπορούν να ελεγχθούν, οι συναλλαγές της πραγματικής οικονομίας διαφεύγουν κατά μεγάλο μέρος τους από τους ελέγχους, ενώ τα μετρητά βρίσκονται ψηλά στη λίστα της προτίμησης των συναλλασσόμενων. "Το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί σε κεντρικά ζητήματα της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων και των φοροεισπράξεων", ανέφερε χαρακτηριστικά. Ήδη αναμένεται να καταφτάσει αποστολή Νορβηγών εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα ώστε να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους.

"Δεν θα είναι εύκολο. Ιδιαίτερα όταν ξέρουμε ότι οι Έλληνες εφοριακοί έχουν παράδοση στην αντίσταση σε οτιδήποτε θεωρείται μεταρρύθμιση. Η Ελλάδα όμως είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας και θα πρέπει να αλλάξει σημαντικά πράγματα στη διοίκηση τους", κατέληξε ο Lahnstein.




reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου