Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ανάπτυξη από το... 2013


Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013 προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, ενώ εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει φτάνοντας στο 18,4% το 2012. Στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της προβλέπει ύφεση 5,5% για φέτος και συρρί- κνωση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2012. Η Κομισιόν περιμένει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης το δ' τρίμηνο του 2012 και μικρή ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,7% το 2013.
Η επαναφορά της ομαλότητας στο πολιτικό σκηνικό είναι σημαντική σε μια περίοδο που έχει τεθεί, ανεπίσημα βεβαίως, θέμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Η αποδοχή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της 6ης δόσης, που έχει καθυστερήσει σημαντικά, αναγκάζοντας το Δημόσιο να προχωρεί σε εκδόσεις εντόκων με επιτόκιο που αγγίζει το 5% και να έχει «παγώσει» ουσιαστικά τις πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Merit Securities, η τελευταία φορά που υπήρξε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό μη πολιτικό πρόσωπο ήταν την περίοδο Νοεμβρίου 1989 - Απριλίου 1990.
Οι δύο εποχές έχουν αρκετές διαφορές, παρ' όλο που και τότε υπήρχαν ανησυχίες για τα οικονομικά της χώρας. Τότε η ελληνική κεφαλαιαγορά είχε αντιδράσει θετικά αρχικά στη κυβέρνηση συνεργασίας, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο της τάξης του 30% μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Σημειώνεται, ωστόσο, πως ένα μήνα πριν από τις εκλογές, υπήρξε αστάθεια και μεταβλητότητα κυρίως λόγω της αμφιβολίας για τη συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης μετεκλογικά. Η χρηματιστηριακή αγορά θεωρεί πολύ πιθανό να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο στους επόμενους μήνες στο Χ.Α.
ΜΟΗ: Η θυγατρική του ομίλου στον κλάδο της λιανικής πετρελαιοειδών (Coral) αναμένει σημαντικά οφέλη από το λανσάρισμα των νέων βελτιωμένων καυσίμων Shell FuelSave, ειδικότερα ύστερα και από την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η διοίκηση της Coral εκτιμά ότι παρά την κρίση στη χώρα, η φετινή χρονιά θα κλείσει με κέρδη...
ΦΡΙΓΟ: Χαμηλότερα των προσδοκιών της χαρακτηρίζει η HSBC τα αποτελέσματα γ' τριμήνου που ανακοίνωσε η εισηγμένη, γεγονός το οποίο αποδίδει στο αυξημένο κόστος των πρώτων υλών. Ωστόσο η χρηματιστηριακή αναμένει βελτίωση των ταμειακών ροών και περαιτέρω μείωση του χρέους στο δ' τρίμηνο, ενώ διατηρεί παράλληλα την τιμή-στόχο των 10,40 ευρώ.


imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου