Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Πιο φτωχά τα Χριστούγεννα



Φτωχότερα δώρα θα περιέχει φέτος ο σάκος του Αϊ-Βασίλη για τους έλληνες καταναλωτές. Η οικονομική κρίση τούς αναγκάζει να ξοδέψουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων λιγότερα από πέρυσι.
Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, φέτος στις γιορτές αναμένεται να ξοδέψουν 22% λιγότερα χρήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης που αδειάζει τα πορτοφόλια τους περισσότερο από ό,τι των άλλων Ευρωπαίων.
Σε μια χρονιά που σε ολόκληρη την Ευρώπη η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων της, οι Ελληνες αποδεικνύονται οι πιο απαισιόδοξοι και εκτιμάται ότι θα προβούν στις μεγαλύτερες περικοπές εξόδων κατά την εορταστική περίοδο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη 14η έρευνα της εταιρείας Deloitte για την καταναλωτική συμπεριφορά τα Χριστούγεννα, στην οποία φέτος για δεύτερη χρονιά συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα ανάμεσα σε 18 χώρες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Ελληνες είναι οι πλέον απογοητευμένοι για την οικονομία, με οκτώ στους 10 να δηλώνουν ότι έχει περιοριστεί η αγοραστική τους δύναμη. Σε αυτό το περιβάλλον περικόπτουν τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό τους δίνοντας έμφαση κυρίως στην τιμή των αγορών τους και τη χρηστικότητα των δώρων τους.
Επιπλέον, οι Ελληνες δεν θα προτιμήσουν τη χρήση πιστωτικών καρτών, θα αναζητήσουν προϊόντα με έκπτωση, ενώ σε κάποιες κατηγορίες θα προτιμήσουν τα ιδιωτικής ετικέτας. Μάλιστα, για να αντεπεξέλθουν, δηλώνουν αποφασισμένοι να μειώσουν τις δαπάνες τους για ένδυση (σύμφωνα με το 87% των ερωτηθέντων), εξόδους για φαγητό (το 86%), οικιακά αγαθά - όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και έπιπλα - (83%) και διασκέδαση (80%).

Οι Ευρωπαίοι. Την ίδια ώρα, ο μέσος προϋπολογισμός των Ευρωπαίων για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο παραμένει σταθερός, καθώς σκοπεύουν να διαθέσουν 587 ευρώ, σχεδόν 0,8% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Από τις 18 χώρες της έρευνας, τη μεγαλύτερη μείωση των συνολικών δαπανών καταγράφουν οι καταναλωτές σε Ελλάδα (22%), Ιρλανδία (7,4%), Πορτογαλία (7,9%), Ιταλία (2,3%) και Ολλανδία (2,9%), ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση σε Σλοβακία (6,6%), Φινλανδία (6,8%), Ρωσία (11%) και Ουκρανία (18,3%).


εφημ.τα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου