Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Το πρώτο κύμα εφεδρείας την Δευτέρα


Στον προθάλαμο της απόλυσης μπαίνουν από την Δευτέρα 20 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Από τις αρχές του νέου χρόνου θα αρχίσει το δεύτερο κύμα.

Αρχίζει να εφαρμόζεται από την ερχόμενη Δευτέρα η εφεδρεία, με τους υπαλλήλους που είναι άνω των 53 ετών και έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας να μπαίνουν στον προθάλαμο της απόλυσης, λαμβάνοντας επί δύο έτη μόνο το 60% της αμοιβής τους. Όσοι από αυτούς δεν βρουν δουλειά σε δύο χρόνια βγαίνουν υποχρεωτικά στη σύνταξη.

Η διαδικασία μετακίνησης του προσωπικού των οργανισμών που συγχωνεύονται ή καταργούνται θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που απέχουν 2 χρόνια από τη σύνταξη θα μπαίνουν σε εφεδρεία. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι φέτος οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων συνταξιοδοτήσεων, θα ξεπεράσουν τις 50.000.

Για την κατηγορία υπαλλήλων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που βγαίνουν σε εφεδρεία, η αποζημίωσή τους θα συμψηφιστεί με το ποσό αποζημίωσης που θα λάμβαναν σε περίπτωση που έβγαιναν σε σύνταξη με τη συμπλήρωση των ετών προϋπηρεσίας.

Το δεύτερο κύμα

Η επόμενη φάση της εφεδρείας ξεκινάει από την Πρωτοχρονιά και μέχρι τα τέλη του 2013 η αναμόρφωση του Δημοσίου, υπό την καθοδήγηση ξένων συμβούλων, θα έχει ολοκληρωθεί. Οι μετατάξεις προσωπικού, συγχωνεύσεις και αλλαγές στις υπηρεσίες έχουν ως στόχο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ένα μικρότερο και αποδοτικότερο Δημόσιο.

Δεκάδες υπηρεσίες θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο και χιλιάδες θέσεις εργασίας θα καταργηθούν με τους υπαλλήλους να απολύονται. Μέχρι το 2014, όπως έχει απαιτήσει η τρόικα, στο Δημόσιο θα υπηρετούν 150.000 υπάλληλοι λιγότεροι. Δεδομένου ότι οι συνταξιοδοτήσεις υπολογίζονται περί τις 50.000, οι εργαζόμενοι που θα οδηγηθούν υποχρεωτικά στη συνταξιοδότηση ή στην απόλυση θα είναι περί τις 100.000.

«Αν δεν επιτύχουμε τον στόχο των 30.000 "εφέδρων", τότε θα χρειαστεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, οπότε θα ενταχθούν στην εφεδρεία εργαζόμενοι με προϋπηρεσία ακόμα και 10 ετών, κυρίως από τις κατηγορίες της δευτεροβάθμιας και της υποχρεωτικής εκπαίδευσης» δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία τους ότι δεν θα χρειαστεί να φθάσουν έως εκεί.

Ποιοι εξαιρούνται

Τους καταλόγους των υπαλλήλων που πρόκειται να βγουν σε εφεδρεία συντάσσουν οι διευθύνσεις προσωπικού στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ. Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου έληγε η προθεσμία για την κατάθεση αίτησης εξαίρεσης με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για όσους υπαλλήλους δεν θέλουν να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή του μέτρου.

Από την εφεδρεία εξαιρούνται:

• οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, οι ερευνητές και οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες
• οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου και όσων κλάδων του Υπ. Εξωτερικών εξομοιώνονται με τους διπλωματικούς υπαλλήλους καθώς και όσοι υπηρετούν στην αλλοδαπή
• οι κληρικοί, οι δεσμοφύλακες και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι
• οι πυροσβέστες και όσοι κατέχουν θέση ευθύνης
• το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των φορέων κοινωνικής πρόνοιας του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων
• το καλλιτεχνικό προσωπικό της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής και των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης
• οι υπάλληλοι των οποίων ο/η σύζυγος έχει ενταχθεί σε εφεδρεία
• οι υπάλληλοι που έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67%
• οι πολύτεκνοι με τέκνα που τους βαρύνουν φορολογικά
• οι προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών.

Από τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου που θέλουν δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν εξαιρούνται από την εφεδρεία οι ερευνητές και οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, καθώς και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που προαναφέρονται.

Διευκρινιστική εγκύκλιος

Για το θέμα της υπαγωγής δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε καθεστώς εφεδρείας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πρόκειται να εκδώσει έως το μεσημέρι της Δευτέρας διευκρινιστική εγκύκλιο.

Ο υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης αναμένεται να αποσαφηνίσει ότι ασφαλισμένοι στο Ι.Κ.Α. και άλλα ταμεία μπορούν να τεθούν σε εφεδρεία μόνο εάν στο τέλος του 2011 έχουν 36 έτη προϋπηρεσίας και είναι άνω των 58 ετών.


real gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου