Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Δυνατότητα για συνταξιοδότηση έως και 5 χρόνια νωρίτερα

Τη δυνατότητα από φέτος να αναγνωρίσουν έως και πέντε πλασματικά χρόνια, προκειμένου να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη έχουν οι ασφαλισμένοι, με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο του υπ. Εργασίας που ψηφίστηκε το 2011.

 Από την 1η Ιανουαρίου 2012, τα πλασματικά χρόνια που αναγνωρίζονται ως συντάξιμα εκτός από το χρόνο πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης μεταξύ άλλων είναι:

 - Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας
 - Η γονική άδεια ανατροφής παιδιών
 - Η εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών μέχρι δύο έτη
 - Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής, ή διπλώματος μεταδευτεροβάθμιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, ή διπλώματος Σχολής Ξεναγών, ή πτυχίο μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους σε μέσες τεχνικές και επαγγελματικές σχολές.
 - Ο προβλεπόμενος χρόνος από την ΕΓΣΕΕ απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.
 - Ο χρόνος απεργίας.
 - Ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης που εκτίθηκε για το στρατιωτικό αδίκημα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.
 - Ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόκτηση του πτυχίου, μέχρι και την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
 Οι αναγνωριζόμενοι χρόνοι για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος συνυπολογίζονται εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης.
 Ο χρόνος εξαγοράς, όπως αναφέρει ο Ε.Τ., καθορίζεται ως εξής: Σε πέντε έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν για το έτος 2012, σε έξι έτη για το 2013 και σε επτά έτη για το 2014.

 Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου