Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στο Μαμάτσειο

Συμμετέχουν τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

 Τα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα δωρεάν γυναικολογικών εξετάσεων και τεστ Παπανικολάου, του υπουργείου Υγείας. Στα νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, μπορούν να προσέρχονται από 24 έως 31 Ιανουαρίου οι γυναίκες ηλικίας από 15 ετών και άνω, προκειμένου να υποβληθούν εντελώς δωρεάν για γυναικολογικές εξετάσεις.
Βεβαίως να σημειωθεί ότι στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για τη συμμετοχή της γυναικολογικής κλινικής στο πρόγραμμα, οπότε δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία και φυσικά δεν άρχισαν οι δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις και το τεστ ΠΑΠ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής της μαιευτικής κλινικής του Μποδοσάκειου, Αμανάτιος Καραγιαννίδης σημείωσε: «Δεν έχουμε λάβει καμία εγκύκλιο για τη συμμετοχή του νοσοκομείου και της κλινικής μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οπότε δεν έχουμε προετοιμαστεί και φυσικά δεν ξεκινήσαμε το τεστ ΠΑΠ. Θα ρωτήσουμε στο υπουργείο τι γίνεται και θα πράξουμε αναλόγως!».
 Συνολικά 61 νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Μαμάτσειου (και του Μποδοσάκειου με ερωτηματικό), συμμετέχουν στο πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της χώρας μας κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Με την υλοποίηση του προγράμματος αυτού το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των γυναικών απέναντι στην ανάγκη διενέργειας προληπτικών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο για τις γυναίκες.
 Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά για την εμφάνιση του καρκίνου της μήτρας ευθύνεται ο ιός τω ν ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Οι πιο επιθετικοί τύποι του ιού που θεωρούνται καρκινογόνοι είναι κυρίως ο τύπος 16 και ο τύπος 18.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους εκτός από το τεστ Παπανικολάου, δύο ακόμη πιο ισχυρά όπλα στη μάχη κατά του καρκίνου της μήτρας. Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο με την ονομασία (HPV εμβόλιο), το οποίο προστατεύει από τη μόλυνση από τον ιό (πρωτογενής πρόληψη), καθώς και για το πρώτο μοριακό τεστ για προληπτικό έλεγχο ολόκληρου του πληθυσμού, γνωστό ως (HPV test), που συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση της ήδη υπάρχουσας νόσου, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά (δευτερογενής πρόληψη).
Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες το εμβόλιο προφυλάσσει κατά 85-95% όταν γίνεται στην ηλικία των 12 ετών, αλλά μπορεί κανείς να εμβολιαστεί έως την ηλικία των 45 ετών.
Όμως στην Ελλάδα τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια χορηγήθηκαν παγκοσμίως περισσότερες από 140 εκατομμύρια δόσεις του HPV εμβολίου και επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του.
Τα ποσοστά εμβολιασμού των μικρών κοριτσιών στην Ελλάδα είναι 17-20%, ενώ δεν γίνεται καν λόγος για εμβολιασμό των αγοριών. Στις κύριες αιτίες που δεν προχώρησε ικανοποιητικά ο εμβολιασμός, συμπεριλαμβάνονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες, η συσχέτιση του ιού HPV με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και το ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα που εμφανίστηκε τα δύο τελευταία χρόνια με αφορμή το εμβόλιο κατά της γρίπης που προκαλεί ο ιός Η1Ν1.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων, από τις 100 γυναίκες που θα μολυνθούν από τον ιό HPV, οι 75 δεν θα πάθουν τίποτα, καθώς ο ιός θα εξαφανιστεί μόνος του. Από τις υπόλοιπες 25, οι 15 θα εμφανίσουν κονδυλώματα καλοήθους φύσης. Οι 6 από τις υπόλοιπες 10 θα εμφανίσουν χαμηλού βαθμού αλλοιώσεις που μπορούν να αποκατασταθούν με την άμυνα του οργανισμού. Μόνο 3-4 περιπτώσεις θα εμφανίσουν σοβαρού βαθμού προκαρκινικές αλλοιώσεις που απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Στο νοσοκομείο Κοζάνης οι ενδιαφερόμενες μπορούν να τηλεφωνούν στο 24613-52666 & 24613-52881 για να κλείσουν ραντεβού.



ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου