Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Κοίταξε μόνο το τομάρι του ο μοιραίος καπετάνιος του Costa Concordia



 Ο κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου, ο 52χρονος Φραντσέσκο Σκετίνο, με 30 χρόνια εμπειρίας στην θάλασσα, προφυλακίστηκε και ανακρίνεται από την ιταλική δικαιοσύνη καθώς διεξάγεται έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί για ποιο λόγο το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο προσάραξε σε ύφαλο ανοικτά της νήσου Τζίλιο.

 Την ώρα μάλιστα που τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να αναζητήσουν και να απεγλωβίσουν αγνοούμενους από το μισοβυθισμένο κουφάρι του πλοίου, ο αρμόδιος για την έρευνα εισαγγελέας, επιβεβαιώνει ότι ο μοιραίος καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο αρκετή ώρα πριν από την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών!

 «Δυστυχώς πρέπει να το επιβεβαιώσω» δήλωσε στις επίμονες ερωτήσεις των Ιταλών δημοσιογράφων.
Και πρόσθεσε ότι: «Ο κυβερνήτης του πλοίου προσέγγισε με πολύ αδέξιο τρόπο το νησί Τζίλιο, προσέκρουσε σε ύφαλο, ο οποίος σφηνώθηκε στην αριστερή πλευρά του πλοίου δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα με αποτέλεσμα να εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα νερού μέσα σε δύο με τρία λεπτά και το πλοίο να πάρει κλίση».

 Ο Σκετίνο, ο οποίος συνελήφθη για πολλαπλή ανθρωποκτονία, ναυάγιο και εγκατάλειψη πλοίου, εικάζεται ότι μπορεί να προσάραξε το πλοίο επίτηδες στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά του μικρού αυτού νησιού, για να αποφύγει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα, καθώς, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το Costa Concordia βρισκόταν εκτός πορείας.

 Ο ίδιος το διαψεύδει και υποστηρίζει ότι η τραγική εξέλιξη οφείλεται σε αχαρτογράφητο ύφαλο. Ακόμη, όπως είπε στην πρώτη του κατάθεση, «ουδείς μπορούσε να προβλέψει το τραγικό αυτό συμβάν, ούτε και το ότι το πλοίο θα έγερνε τόσο γρήγορα προς την δεξιά του πλευρά».
 Μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου, που μετέφερε συνολικά 4.229 επιβάτες και μέλη πληρώματος, συνελήφθη και ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο με την κατηγορία των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της εγκατάλειψης του πλοίου.

 Γύρω από τον αριθμό των αγνοουμένων εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση, με τον πρόεδρο της περιοχής της Τοσκάνης να κάνει λόγο για 17, αλλά άλλες πληροφορίες να ανεβάζουν τον αριθμό σε 34.
 Οι διασώστες ανέσυραν σήμερα ζωντανό και τρίτο επιβαίνοντα.
Πρόκειται για τον Μανρίκο Τζιανπετρόνι, μέλος του πληρώματος, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ελικόπτερο τραυματισμένος στο πόδι. «Ποτέ δεν έχασα την ελπίδα ότι θα σωζόμουν. Ήταν ένας 36ωρος εφιάλτης», είπε στους δημοσιογράφους.

 Τα ξημερώματα, πυροσβέστες εντόπισαν εγκλωβισμένους σε καμπίνα και κατάφεραν να ανασύρουν ένα ζευγάρι Νοτιοκορεατών που βρίσκονταν στο μήνα του μέλιτος.

 Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται σε τρεις -δύο Γάλλοι επιβάτες και ένας Περουβιανός μέλος του πληρώματος- και οι τραυματίες σε 70. Το Costa Concordia, μήκους 290 μέτρων, είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Τσιβιταβέκια κοντά στη Ρώμη προκειμένου να πραγματοποιήσει κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με προορισμό τη Μασαλία και ενδιάμεσους σταθμούς τη Σικελία, τη Σαρδηνία και την Ισπανία.



αιχμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου