Ευρωκοινοβούλιο «καλεί» τρόικα
Μετά το «καμπανάκι» για ανάπτυξη και απασχόληση που χτύπησε η συνάντηση Ζοζέ Μπαρόζο- Λουκά Παπαδήμου, στις 28 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών, με πιο επίκαιρη την ακρόαση της τρόικας την ερχόμενη Τρίτη, 27 Μαρτίου.
Η τρόικα των κ. κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ κλήθηκε μετά από απόφαση των προέδρων των πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου να εμφανιστεί την Τρίτη ενώπιον της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής και της επιτροπής Απασχόλησης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Μια τέτοια κίνηση, για την οποία υπάρχει η πρόταση να καθιερωθεί ανά τετράμηνο, δεν έχει μεν τη δύναμη να ανατρέψει πολιτικές που έχουν αποφασιστεί στο Συμβούλιο, εμπεριέχει όμως την αξία της «πολιτικής λογοδοσίας, μιας μορφής δημοκρατικού ελέγχου» της τρόικας για τα πεπραγμένα της στην Ελλάδα, τονίζει η αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά, στην ενημέρωση του Τύπου
που έγινε από έλληνες ευρωβουλευτές στην Αθήνα.
Η ακρόαση των «τροϊκανών» από τους ευρωβουλευτές μπορεί επίσης να αμφισβητήσει και το περιεχόμενο των εφαρμοζόμενων πολιτικών, προσθέτει.
Τα πολιτικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον της τρόικας από σοσιαλιστικής πλευράς του ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη, συνοψίζονται στην έκθεση που κατάρτισε η «εναλλακτική τρόικα» των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, η οποία δημοσιεύτηκε χτες, περίπου τρεις βδομάδες μετά την επίσκεψή της στην Αθήνα.
Οι εναλλακτικοί «τροϊκανοί», Ελίζα Φερέιρα, πρώην υπουργός Υποδομών της Πορτογαλίας, Ρόμπερτ Γκέμπελς, Λουξεμβούργιος πρώην υπ. Οικονομικών και Ιβαλο Καλφέν, πρώην αναπλ. Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, επισημαίνουν στην έκθεσή τους μεταξύ άλλων ότι η τρόικα πρέπει να λογοδοτεί για τις πολιτικές της στην Ελλάδα -αλλά και αλλού- ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ρεαλιστική-περισσότερο χρόνο- δημοσιονομική πορεία προκειμένου η ύφεση να μην υποσκάψει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, ότι πρέπει να συσταθεί ένας οργανισμός για επενδύσεις και ανάπτυξη στους τομείς που η χώρα θέλει να αναπτύξει, ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις για την ανεργία των νέων -με υπόδειγμα την Αυστρία- δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς και για «δίκαιες» τιμές στα καταναλωτικά προϊόντα.
Κορυφαία θεσμική πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θεωρείται η επίσκεψη στην Αθήνα του Γερμανού, σοσιαλιστή νέου προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, αμέσως μετά την εκλογή του, σε ένδειξη στήριξης και συμπαράστασης στην Ελλάδα. Ο κ. Σουλτς, ο οποίος εξελέγη με τις ψήφους και των δύο μεγάλων πολιτικών ομάδων , διεκδικεί πιο αποφασιστικό ρόλο του ευρωκοινοβουλίου στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική κρίση.
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η επίσκεψη του επικεφαλής της Ομάδας των σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα.
Τον υποστηρικτικό ρόλο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο ελληνικό πρόβλημα, την πολιτική προσέγγισή του και ιδιαίτερα την κοινοτική προσέγγιση - που διασφαλίζει ισορροπημένες αποφάσεις και για τις μικρότερες χώρες - επεσήμανε η , ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου.
Λιγότερο αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα των δράσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ήταν ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Νίκος Σαλαβράκος, ο οποίος βλέπει «πολύ προβληματισμό αλλά λίγο έργο» και θεωρεί ότι δεν έχει απομακρυνθεί το «κακό σενάριο» για τη χώρα.
«Η Ελλάδα κρατιέται μόνον πολιτικά, λόγω ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», τόνισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, προαναγγέλλοντας πρόταση για την Ελλάδα εκ μέρους της Ομάδας των Φιλελευθέρων στην οποία ανήκει.
Το σκεπτικό της πρότασης είναι ότι και το δεύτερο πρόγραμμα «δεν βγαίνει» χωρίς επενδυτική βοήθεια. Πρέπει να πέσουν γύρω στα 20-30 δις ευρώ επενδύσεις στην Ελλάδα τα προσεχή πέντε χρόνια, είπε, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να δοθούν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου