Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

13 «κλειδιά» για λιγότερο φόρο εισοδήματος


Δεκατρία παράθυρα για να γλιτώσουν φόρο εισοδήματος έχει αφήσει ανοικτά η φορολογική νομοθεσία στους φορολογούμενους. Πρόκειται για τις δαπάνες με παραστατικά που αναγνωρίζει η εφορία και οδηγούν σε απευθείας μείωση του φόρου εισοδήματος.

Φέτος οι περισσότεροι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέσω ίντερνετ και θα διακρατήσουν όλες τις αποδείξεις στο σπίτι. Ωστόσο, θα πρέπει να τις προσκομίσουν στην εφορία εφόσον κληθούν για φορολογικό έλεγχο. Αναλυτικά τα 13 είδη δαπανών που αναγνωρίζει η εφορία είναι τα εξής:

1. Οι τόκοι που κατέβαλε ο φορολογούμενος για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας από κάθε είδους πιστωτικό ίδρυμα.

2. Το ποσό των τόκων που κατέβαλε ο φορολογούμενος για δάνεια που έλαβε με σκοπό την αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων, καθώς και κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηριζόμενες ως παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή ως παραδοσιακοί οικισμοί. Το ποσοστό της μείωσης του φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων σε αυτήν και στην προηγούμενη περίπτωση υπολογίζεται με βάση τους τόκους που αντιστοιχούν σε δάνειο ή σε τμήμα δανείου ως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.

3. Οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των προσώπων που τον βαρύνουν φορολογικά (παιδιά, ηλικιωμένοι χωρίς εισόδημα που συνοικούν μαζί του). Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. Ως έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, μεταξύ άλλων, θεωρούνται οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς, όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική. Επίσης ιατρικές δαπάνες θεωρούνται τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη μέσα σε αυτά. Επίσης αναγνωρίζεται από την εφορία ποσό ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων (γηροκομεία).

4. Το μίσθωμα που καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία του. Αναγνωρίζεται ποσό δαπάνης έως 1.000 ευρώ και κατά συνέπεια η μέγιστη έκπτωση φόρου για τη συγκεκριμένη δαπάνη δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 100 ευρώ. Δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα. Επίσης, δεν δικαιούνται τη μείωση αυτή οι φορολογούμενοι, όταν οι ίδιοι ή οι σύζυγοι τους ή τα παιδιά που τους βαρύνουν είναι ιδιοκτήτες κατοικίας με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη.

5. Το μίσθωμα που καταβάλλουν ετησίως τα παιδιά του φορολογούμενου που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν την μόνιμης κατοικίας τους. Τα παιδιά θα πρέπει να φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές της Ελλάδας. Αναγνωρίζεται ποσό δαπάνης έως 1.000 ευρώ ετησίως και κατά συνέπεια η μέγιστη έκπτωση φόρου για τη συγκεκριμένη δαπάνη δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 100 ευρώ. Η έκπτωση του φόρου δίνεται εφόσον ο φορολογούμενος αναγράψει στη φορολογική του δήλωση τον αριθμό φορολογικού μητρώου του ιδιοκτήτη προκειμένου να γίνει η σχετική διασταύρωση.

6. Το ποσό της δαπάνης για παράδοση κατ’ οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών, το οποίο καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για κάθε τέκνο που τον βαρύνει ή για τον ίδιο.

7. Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο σε ταμεία ασφάλισής του, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισής του (π.χ. αναγνώριση προϋπηρεσίας κλπ).

8. Η ετήσια δαπάνη που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των παιδιών του. Στη δαπάνη αυτή περιλαμβάνονται και τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται ετησίως από διαζευγμένους γονείς για την ασφάλιση παιδιών τους. Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα χίλια διακόσια (1.200) ευρώ για άγαμο και τα δύο χιλιάδες τετρακόσια (2.400) ευρώ για οικογένεια. Το ποσό αυτό υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους. Κατά συνέπεια η μέγιστη έκπτωση φόρου ανέρχεται στα 120 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και στα 240ευρώ για τις οικογένειες.

9. Η δαπάνη διατροφής που καταβάλλεται από έναν σύζυγο και η οποία έχει επιδικασθεί ή συμφωνηθεί με συμβολαιογραφική πράξη. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ. Κατά συνέπεια αναγνωρίζεται από την εφορία ετήσια δαπάνη για διατροφή έως και 150.000 ευρώ.

10. Τα ποσά που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα εγχώρια ΑΕΙ, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

11. Η δαπάνη για ιατρικά μηχανήματα και ασθενοφόρα αυτοκινήτων, τα οποία δωρίζονται από τους φορολογούμενους στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

12. Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς και τα ερευνητικά κέντρα που είναι πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Όταν τα ποσά των δωρεών και των χορηγιών υπερβαίνουν τα τριακόσια (300) ευρώ ετησίως αναγνωρίζονται από την εφορία μόνον εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου, που πρέπει να ανοιχθεί για το σκοπό αυτόν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε οποιαδήποτε τράπεζα. Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών της περίπτωσης αυτής επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου. Για παράδειγμα αν ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ του αναγνωρίζεται η δυνατότητα δωρεάς έως και 5.000ευρώ. Η μείωση πραγματοποιείται εφόσον τα ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν συνολικά τα εκατό (100) ευρώ.

13. Η δαπάνη για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου. Αναγνωρίζεται η δαπάνη που αφορά την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου, την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας, την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών. Επίσης αναγνωρίζεται από την εφορία η δαπάνη για τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτήρια με τοποθέτηση διπλών τζαμιών και νέων κουφωμάτων αλουμινίου.

Επίσης αναγνωρίζεται από την εφορία η δαπάνη για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ειδικευμένο και πιστοποιημένο επιθεωρητή. Το ποσό της δαπάνης όλων των παραπάνω περιπτώσεων που αναγνωρίζεται από την εφορία δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ. Κατά συνέπεια το μέγιστο ποσό έκπτωσης φόρου είναι τα 300 ευρώ.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου