Τετάρτη 18 Απριλίου 2012
ΔΝΤ: Ύφεση 4,7% στην Ελλάδα - ανάπτυξη από το 2014
Ύφεση 4,7% του ΑΕΠ φέτος, μηδενική ανάπτυξη το 2013 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014 προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην εαρινή έκθεσή του για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, την οποία έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Η έκθεση σημειώνει ότι η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία θα είναι βαθύτερη και η ανάκαμψη δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2013, σε αντίθεση με άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπου αναμένεται ότι θα είναι ρηχή και βραχύβια.
Για το 2012, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα συνεχισθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και η μείωση του ΑΕΠ θα φθάσει το 4,7% από 6,9% πέρυσι, ενώ για το 2013 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 2012.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα γίνει αρνητικός, με το επίπεδο των τιμών να μειώνεται κατά 0,5% φέτος και 0,3% το 2013. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος στο 19,4% και θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και το 2013. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος στο 7,4% του ΑΕΠ και το επόμενο έτος στο 6,6% του ΑΕΠ από 9,7% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι.
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία παραμένουν στο επίκεντρο της κρίσης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε ελαφρώς προς τα βελτίω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και εφεξής προδικάζει πως η ύφεση το 2012 θα κινηθεί ελαφρώς καλύτερα από το προβλεπόμενο, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί μόλις κατά 0,3% έναντι του προηγουμένως προγνώσιμου 0,5%.
«Η ύφεση αναμένεται να είναι λιγότερο βαθειά και με μικρότερη διάρκεια στις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, έχοντας γνώση πως η εμπιστοσύνη και οι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί ήδη και πως η ζήτηση που προέρχεται από άλλες περιοχές αναμένεται να ενισχυθεί», τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη.
Το Ταμείο προβλέπει μία επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά από το δεύτερο μισό του 2012, έπειτα από την αναδίπλωση του ΑΕΠ κατά 0,5% στο πρώτο εξάμηνο.
Οι διαπιστώσεις προοιωνίζονται ακόμη καλύτερες για το 2013, σύμφωνα με τις οποίες η Ζώνη του Ευρώ θα καταγράψει ανάπτυξη κατά 0,9% έναντι 0,8%. Μολαταύτα, το Ταμείο που έχει έδρα την Ουάσιγκτον προειδοποιεί για πιθανό κίνδυνο επαναφοράς στην κρίση χρέους «όσο τα θεμελιώδη προβλήματα της Ευρωζώνης δεν επιλύονται».
Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις του ΔΝΤ, οι δύο κύριες οικονομίες της Ευρωζώνης θα καταγράψουν ελαφρώς μεγαλύτερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη για το 2012, με το ΑΕΠ της Γερμανίας να αυξάνεται στο 0,6% (από 0,3% που προέβλεπε τον Ιανουάριο το Ταμείο) και το αντίστοιχο της Γαλλίας να διαμορφώνεται στο 0,5% (από το 0,2% της προηγούμενης πρόβλεψης).
Λιγότερο απαισιόδοξο εμφανίζεται το ΔΝΤ και για την Ιταλία: η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ζώνης ναι μεν θα βρίσκεται στη δίνη της ύφεσης το διάστημα 2012-13, αλλά με ποσοστά χαμηλότερα από τα προβλεπόμενο: τουτέστιν το ιταλικό ΑΕΠ το 2012 θα υποχωρήσει κατά 1,9% και όχι κατά 2,2%, όπως προβλεπόταν τον Ιανουάριο, ενώ για το 2013 το ποσοστό της ύφεσης αναθεωρήθηκε στο 0,3% από το 0,6%).
Απεναντίας, λιγότερο ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις για την οικονομία της Ισπανίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών μέσα στην Ευρωζώνη, καθώς το ΔΝΤ προδικάζει μία υποχώρηση του ΑΕΠ της κατά 1,8% (έναντι 1,7% των προβλέψεων του Ιανουαρίου).
Εν τούτοις, η χώρα ενδέχεται να εξέλθει από την κρίση το 2013 και να βιώσει μια στασιμότητα στις οικονομικές δραστηριότητές της, με το ΑΕΠ σε ελαφρά άνοδο κατά 0,1% (έναντι ύφεσης 0,3% που προβλεπόταν προηγουμένως).
Αναθεωρεί προς τα πάνω την παγκόσμια ανάπτυξη
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Τρίτη τις ολίγον θετικότερες, από τα προηγούμενα δημοσιευμένα στοιχεία, προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προδικάζοντας πως, παρά τον «αναιμικό» ρυθμό της ανάπτυξης στη Δύση, το συνολικό ΑΕΠ του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 3,5% το 2012 (έναντι 3,3%) και στο 4,1% (από 4.0%) το 2013.
Η άνοδος αυτή των προγνωστικών του διεθνούς χρηματοοικονομικού ινστιτούτου της Ουάσιγκτον οφείλονται στην πιο αισιόδοξη προοπτική των στοιχείων για την αμερικανική ανάπτυξη (2,1% για φέτος και 2,4 για το 2013, από 1,8 και 2,1% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο), όπως επίσης και για τα θετικότερα στοιχεία που προέκυψαν για την Κίνα (8,2% φέτος και 8,8% την επόμενη χρονιά), την Ιαπωνία (2,0%, από 1,7%, για το 2012 και 1,7 %, από 1,6%, για το 2013) και τα ενθαρρυντικά μηνύματα που προέρχονται από την ασταθή Ευρωζώνη (0,3, από 0,5%, για το 2012 και ανάπτυξη 0,9, από 0,8%, το 2013).
«Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία βελτιώνονται μεν ξανά, αλλά με αργό ρυθμό και πάντοτε παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες. Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα πρέπει να επανέλθει σε ανοδική πορεία προοδευτικά εντός του 2012 και του 2013, έπειτα από την κοιλιά που έκανε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012», τονίζει στην εξαμηνιαία του έκθεση το Ταμείο.
Το ξεκίνημα του τρέχοντος έτους είδε την κρίση χρέους στην Ευρώπη να εξαπλώνεται και να επηρεάζει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα αυτής της αρνητικής επιρροής υποχωρούν μεν, με αργό ρυθμό δε.
Κατά το ΔΝΤ, «η πρωταρχική ανησυχία είναι να παραμείνει η παγκόσμια οικονομία άθυρμα στους μεγάλους κινδύνους που επικρέμονται στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών και στο να παραμείνει αναιμική η ανάκαμψη στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες».
Μεταξύ των κινδύνων που κατά το ΔΝΤ απειλούν την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίαρχη θέση κατέχουν το ενδεχόμενο να αναβιώσει η κρίση στην Ευρωζώνη-γεγονός που θα αφαιρούσε έως και 2 μονάδες από το ποσοστό της παγκόσμιας ανάπτυξης-και μία πιθανή άνοδος της τιμής του πετρελαίου-που θα αποσπούσε ένα 1,25% από τον ρυθμό της συνολικής ανάπτυξης.
Το Ταμείο άδραξε την ευκαιρία αυτή για να ξανακαλέσει τις δυτικές χώρες να λάβουν κατάλληλα μέτρα, που κατά το ίδιο, θα διόρθωναν τα οικονομικά τους προβλήματα.
Είναι ενδεικτικό πως οι ανεπτυγμένες οικονομίες κατέγραψαν φέτος ένα πενιχρό ποσοστό ανάπτυξης 1,4%, ενώ οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες κατόρθωσαν να επιδείξουν ένα στιβαρό 5,7% το 2012, ενώ οι προοπτικές τους της ανάπτυξης προβλέπονται στο 6% για το 2013.
Εντούτοις, και οι αναδυόμενες και οι αναπτυσσόμενες χώρες υπολείπονται κατά πολύ του 7,5% που είχαν καταγράψει το 2010, αντικατοπτρίζοντας εύγλωττα τον μεγάλο αντίκτυπο που είχε στον αύξοντα ρυθμό της ανάπτυξης η κρίση στην Ευρωζώνη και στις άλλες πλούσιες χώρες.
Ως προτεραιότητές του, το ΔΝΤ καθορίζει την «πρόοδο προς την κατεύθυνση περισσότερο βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών», την «ενίσχυση των χρηματοοικονομικών τομέων» των χωρών μελών του, «τη διατήρηση μίας ευέλικτης νομισματικής πολιτικής» και πρωτίστως «τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη».
ANT1
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου