Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Αγωνία για τις καλλιέργειες που στεγνώνουν


Η ΔΕΗ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ
ΣΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΡΒΙΩΝ

Απότιστα 25.000 στρέμματα στον κάμπο της ευρύτερης περιοχής

Το νερό νεράκι λένε οι αγρότες της περιοχής Σερβίων, οι οποίοι βλέπουν τις καλλιέργειες να στεγνώνουν καθώς η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα και είναι αδύνατη η άρδευση των 25.000 στρεμμάτων από το αρδευτικό δίκτυο.
Ενώ η αρδευτική περίοδος ήρθε και οι καλλιέργειες χρειάζονται νερό, δεν τέθηκε σε λειτουργία το αντλιοστάσιο, δεδομένου ότι ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων οφείλει στη ΔΕΗ το ποσό των 240.000 ευρώ, ενώ η τελευταία αρνείται να κάνει μία ρύθμιση των οφειλών και να προχωρήσει στην ηλεκτροδότηση του αρδευτικού δικτύου.

Οι πολύμηνες διαβουλεύσεις που υπήρχαν μεταξύ των δύο πλευρών, παρά και τις υποσχέσεις για διαμεσολάβηση πολιτευτάδων της περιοχής δεν απέδωσαν καρπούς, με συνέπεια να απειλείται η αγροτική. «Αν δεν έρθει το νερό σε μία – δύο ημέρες καταστρεφόμαστε», υπογραμμίζουν με αγωνία αγρότες της περιοχής, οι οποίοι πληρώνουν κανονικά τα τέλη άρδευσης στον ΤΟΕΒ Σερβίων, αλλά δεν έχουν νερό να ποτίσουν.
Αντιπροσωπεία του ΤΟΕΒ Σερβίων πήγε προχτές στην αρμόδια υπηρεσία εξυπηρέτησης μεγάλων καταναλωτών της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, όπου ζήτησε μία ρύθμιση, ώστε και η ΔΕΗ να πάρει τα χρήματά της, αλλά και να επανασυνδεθεί το ρεύμα για να ποτιστούν τα χωράφια. Εκεί συμφώνησαν σε μία ρύθμιση, η οποία όμως τελεί υπό την έγκριση της Αθήνας. Χτες το απόγευμα οι υπεύθυνοι του ΤΟΕΒ περίμεναν θετική απάντηση και ταυτόχρονη επανασύνδεση του ρεύματος, αλλά μέχρι το απόγευμα δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη. Αν αυτό δεν γίνει σήμερα ή αύριο τότε οι αγρότες της περιοχής απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή.
Η πρόταση ρύθμιση που ζήτησε ο ΤΟΕΒ Σερβίων για την εξόφληση των οφειλών ύψους 240.000 ευρώ, είναι: Θα καταβαλλόταν χτες 40.000 ευρώ, άλλα τόσα στις 7 Μαΐου και τα υπόλοιπα σε δύο – τρεις δόσεις.
«Το χρέος αυτό δεν θα είχε δημιουργηθεί αν η ΔΕΗ έκανε εγκαίρως τις μετρήσεις και αν δεν αυξανόταν υπερβολικά οι λογαριασμοί ρεύματος, γι’ αυτό ζητάμε έναν διακανονισμό, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, όπως γίνεται με όλους τους ΤΟΕΒ της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Σερβίων. Ο Κώστας Ζαρογιάννης διευκρίνισε ότι «αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 35%, χωρίς να έχει αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας. Το κόστος εκτινάχτηκε στα ύψη λόγω του τέλους για τα φωτοβολταϊκά, του λιγνιτικού τέλους και των τελών υπέρ δήμου, με αποτέλεσμα για την περσινή περίοδο πληρώνουμε 36.000 ευρώ παραπάνω». Επίσης είπε ότι «η ΔΕΗ σταμάτησε να μετρά την κατανάλωση του αντλιοστασίου από πέρυσι τον Ιούλιο λόγω βλάβης στους μετρητές, οπότε ξεφύγαμε στην κατανάλωση και επιβαρυνθήκαμε με άλλα 50.000 ευρώ. Αν είχαμε τις μετρήσεις θα μπορούσαμε να αυτοπεριοριστούμε και να κάνουμε οικονομία».
Εκτός από τα παραπάνω, πρέπει να σημειωθεί ότι οι χρήστες του αρδευτικού δικτύου οφείλουν στον ΤΟΕΒ 195.000 ευρώ για νερό που χρησιμοποίησαν και δεν πλήρωσαν. Η μερίδα του λέοντος αφορά σε δέκα έως δεκαπέντε άτομα, τα οποία οφείλουν άνω των 100.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα τα οφείλουν περίπου 80 αγρότες.
Χτες βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του ΤΟΕΒ στο δημαρχείο Σερβίων για το θέμα των οφειλών των αγροτών προς τον ΤΟΕΒ. «Όσοι χρωστάνε πρέπει να πληρώσουν άμεσα, διαφορετικά ο ΤΟΕΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδά του και θα αναγκαστεί να κλείσει», διεμήνυσε ο πρόεδρος του φορέα.
Πάντως, ο ΤΟΕΒ προκειμένου να ανταποκριθεί στα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ, στη συντήρηση των εγκαταστάσεων κ.λ.π. έχει ήδη αυξήσει το κόστος άρδευσης ανά στρέμμα από 35 ευρώ στα 45. Αυτό δημιουργεί μείζον θέμα για τους αγρότες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν, καθώς με ένα τόσο μεγάλο κόστος άρδευσης «δεν βγαίνουν».
Υπάρχει λύση αντιμετώπισης του υψηλού κόστους ρεύματος, υποστηρίζει ο Κ. Ζαρογιάννης. Αρκεί, όπως είπε «να χορηγήσουν άδειες στους ΤΟΕΒ για κατασκευή μονάδων φωτοβολταϊκών για ιδία χρήση. Αυτό είναι κοινό αίτημα όλων των ΤΟΕΒ της Βόρειας Ελλάδας. Εμείς ως ΤΟΕΒ Σερβίων αν κάνουμε δύο μονάδες φωτοβολταϊκών ισχύος 150 κιλοβάτ η κάθε μία, μπορούμε να έχουμε επάρκεια ρεύματος. Οι μονάδες αυτές έχουν κόστος κατασκευής 500.000 ευρώ η κάθε μία».


Πτολεμαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου