Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Στροφή με ομόλογα ανάπτυξης


Διέξοδο για την τόνωση της οικονομίας, παράλληλα με τη δημοσιονομική πειθαρχία, βρίσκει η Ευρώπη

Φόρμουλα για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, χωρίς να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη αναζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες και η ΕΕ. Η φόρμουλα αυτή φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγων, που όμως δεν θα χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους κάθε χώρας αλλά για τη χρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων («project bonds»).

Η Γερμανία δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως», αλλά δεν είναι αρνητική για κάτι τέτοιο. Η στροφή προς την ανάπτυξη πραγματοποιείται καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και κορυφαίοι παράγοντες της ΕΕ αναγνωρίζουν ο ένας μετά τον άλλο ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να βγάλει την ευρωζώνη από την κρίση. Σήμερα πολιτικοί και οικονομολόγοι παραδέχονται πλέον ανοικτά ότι η λιτότητα φέρνει ύφεση, που με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας - προκαλώντας ουσιαστικά έναν φαύλο κύκλο.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής για να γεφυρωθούν οι διαφορές όσων ζητούν λιτότητα και όσων καλούν για ανάπτυξη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ εξετάζει τη σύγκληση άτυπης συνόδου κορυφής πριν από το τέλος του Ιουνίου με αποκλειστικό στόχο τη συζήτηση αναπτυξιακών πολιτικών και την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων στους κόλπους της ΕΕ.
Είναι ενδεικτικό ότι νέες εκκλήσεις για ανάπτυξη έκαναν χθες ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο βέλγος ομόλογός του Ελιό ντι Ρούπο, ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τώρα να προσθέσουν πρόβλεψη στο δημοσιονομικό Σύμφωνο που να περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές τόνωσης της οικονομίας, σύμφωνα με γερμανούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις σχετικές συνομιλίες, όπως ανέφερε το Bloomberg.
Επίσης, συνεργάτες της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Μάριο Μόντι έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να υιοθετήσουν μέτρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα οποία θα συζητηθούν επίσημα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Stampa».
Σημαντικές διαφωνίες ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η ανάπτυξη αυτή αφού όσοι συντάσσονται στο πλευρό της Ανγκελα Μέρκελ πιστεύουν ότι η οικονομία μπορεί να τονωθεί με την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και όχι με τη χορήγηση ρευστότητας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Αντίθετα, άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο γάλλος υποψήφιος για την προεδρία Φρανσουά Ολάντ, ο βέλγος Πρωθυπουργός Ελιό ντι Ρούπο, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης περισσότερων αναπτυξιακών μέτρων. Πιο ριζοσπαστικός από όλους είναι ο Ολάντ, ο οποίος ζητεί να περιληφθούν εργαλεία για την ανάπτυξη στο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό Σύμφωνο.

ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ειδικού ευρωπαϊκού οργανισμού-οργάνου που θα παρέχει βοήθεια και θα διασώζει τράπεζες σε επίπεδο ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θεωρεί ότι η δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου είναι πολύ σημαντική, ενώ ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο ανέφερε ότι τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσε να τις βοηθήσει κεντρικός οργανισμός παρόμοιος με αυτόν που είχαν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Προχθές ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε κάνει λόγο για την ανάγκη δημιουργίας «συμφώνου ανάπτυξης» μέσω διαρθρωτικών αλλαγών - πρόταση με την οποία συμφώνησε και η Ανγκελα Μέρκελ αλλά και ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε την ανάπτυξη την «πρώτη προτεραιότητα» των Ευρωπαίων. Ο Βαν Ρόμπαϊ ζήτησε ακόμη την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με νέα κεφάλαια για να δανείζει σε περισσότερες επιχειρήσεις.


τα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου