Μία παραλλαγή του νοστιμότατου ουζομεζέ με το σκόρδο να τον απογειώνει!
Για τις ηλιόλουστες ανοιξιάτικες μέρες, αλλά και για τα καλοκαιριάτικα μεσημέρια!
Με τον ίδο τρόπο θα μαρινάρουμε και σαρδέλες. Ίσως όμως χρειαστεί να μείνουν λίγο περισσότερο στο ξύδι, για να ξεκολλά η ραχοκοκαλιά.
Συστατικά
650γρ. γαύρος
ξίδι (όσο χρειάζεται)
χυμό από 2-3 λεμόνια
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλ. άγριο μάραθο ψιλοκομμένο
ή ξυσμένη μαραθόριζα ανακατεμένη με 2 κ.σ. μαραθόσπορο φρεσκοαλεσμένο
παρθένο ελαιόλαδο (όσο χρειάζεται)
Βρέχουμε με ξύδι το γαύρο και αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
Πιάνουμε το κεφάλι του γαύρου και με το δάκτυλο προσεκτικά ξεκολλάμε τη ραχοκοκαλιά, προχωρώντας προς την κοιλιά για αφαιρέσουμε τα εντόσθια μαζί με το κεφάλι.
1. Ανοίγουμε στη μέση το ψάρι σαν βιβλίο, και κόβουμε τη ραχοκοκαλιά κάπου κοντά στην ουρά και την πετάμε.
2. Ξεπλένουμε τα ψάρια σε τρεχούμενο νερό, στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε 3πλό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
3. Τα βάζουμε ανοιχτά, σε γυάλινο ταψί ή σε ανοξείδωτο (όχι αλουμίνιο), κάνοντας μια στρώση.
4. Περιχύνουμε με χυμό λεμόνι, σκόρδο και μάραθο.
5. Συνεχίζουμε κάνοντας δεύτερη και τρίτη σειρά, βρέχοντας με λεμόνι και πασπαλίζοντας με σκόρδο και μάραθο.
6. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, πιέζοντας να καλύψει τα ψαράκια.
7. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο 2-3 ώρες (ανάλογα με το μέγεθος). Βγάζουμε να μείνουν 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί το λάδι στερεοποιείται στο ψυγείο. Διατηρούνται σε σταθερή ψύξη 6-7 μέρες.
gourmed
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου