Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Tην προσδοκία για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εκφράζει το Eurogroup


 'Αμεσο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα «που θα τηρήσει το πρόγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα» προσδοκούν οι χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα από την Αθήνα. Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.


Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, το Eurogroup περιμένει πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να γίνει ανταλλαγή απόψεων με τη νέα κυβέρνηση για «το δρόμο που θα ακολουθηθεί» και να προετοιμαστεί η πρώτη αξιολόγηση στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος.

«Το Eurogroup επιθυμεί να σχηματιστεί γρήγορα νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα στο οποίο δεσμεύθηκαν στις αρχές του χρόνου η χώρα και η ευρωζώνη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Το Eurogroup αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη κάνει οι Ελληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι η συνέχιση των οικονομικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι η καλύτερη εγγύηση για να ξεπεράσει η χώρα τις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις».

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να βοηθήσει την Ελλάδα στις προσπάθειες προσαρμογής που κάνει για να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις της οικονομίας της», προσθέτουν οι υπουργοί Οικονομικών επισημαίνοντας ότι τα
αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει «στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης».

Νωρίτερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα είχε αποτελέσει θέμα συζητήσεως στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις νωρίτερα το απόγευμα και σύντομα θα εκδοθεί ανακοίνωση, η οποία έχει προετοιμαστεί και λέει πώς επιθυμούμε να προσεγγίσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα», είχε πει ο κ. Μοσκοβισί μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, έπειτα από την ανακοίνωση των πρώτων έξιτ πολ, είχε σημειώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συζητήσει για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας με οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί.

Υπάρχει «ένα περιθώριο διαλόγου για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μνημονίου», είχ εκτιμήσει ο κ. Ρέιντερς, ο οποίος όμως δεν θέλησε να δώσει «λευκή επιταγή» στην Αθήνα.

«Πρέπει να σκεφτούμε μια αναπροσαρμογή δέκα ή δεκαπέντε ετών», είπε ο Βέλγος ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ του να επιτραπεί μια παράταση σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος, όπως επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβεί στην περίπτωση της Ισπανίας.

«Είναι καλύτερο να αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν», πρόσθεσε ο κ. Ρέιντερς σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, προφανώς αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου