Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Που θα... κλείσει ο κατώτατος μισθός;


Προ των ευθυνών τους θα πρέπει να σταθούν τόσο οι κοινωνικοί εταίροι όσο και η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας στους απασχολούμενους αλλά και στους ανέργους ποιο θα είναι τελικά το ύψος του κατώτατου μισθού το Σεπτέμβριο, αλλά και ποιο το περιεχόμενο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Η πολιτική ηγεσία ακολουθώντας την τήρηση των δεσμεύσεων του δεύτερου μνημονίου, και όχι τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, άνοιξε εσπευσμένα τον διάλογο για τα εργασιακά χωρίς ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να μπορεί να πείσει τους κοινωνικούς εταίρους ότι οποιοδήποτε προϊόν διαλόγου θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Έως το τέλος του 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την εκκαθάριση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους», ορίζει η δανειακή σύμβαση γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια τροποποιήσεων προς όφελος των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα κρύβει παγίδες για την κατάργηση θεσμικών κεκτημένων που περιλαμβάνει η ΕΓΣΣΕ, όπως επιδόματα και τριετίες.

Έτσι σε πρώτο πλάνο δεν μπαίνει μόνο ο κατώτατος μισθός, αλλά ο θεσμός της ΕΓΣΣΕ. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα τον έχει η κυβέρνηση, καθώς πλέον ορίζει το ύψος των κατώτατων μισθών, ωστόσο σκηνοθέτης θα είναι όπως όλα δείχνουν η τρόικα. Οι κοινωνικοί εταίροι, μετατρέπονται συνεπώς σε κομπάρσους, καθώς ναι μεν το Μνημόνιο προβλέπει ότι θα υπάρχει διαβούλευση, όμως τον τελικό λόγο θα έχει η κυβέρνηση. Όπως έγινε άλλωστε και στην επιβολή της μείωσης κατά 22% στον κατώτατο μισθό, ο οποίος από 751 ευρώ διαμορφώθηκε σε μια νύχτα, στα 586 ευρώ. Και μάλιστα χωρίς διαβούλευση και με έγγραφη συμφωνία όλων των κοινωνικών εταίρων ότι συμφωνούσαν να μην μειωθεί.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων δείχνουν σαν να προσπαθούν να μετακυλήσουν την ευθύνη για την πορεία και την όποια κατάληξη του διαλόγου ο ένας στις πλάτες του άλλου, διατηρώντας παράλληλα το πλαίσιο συλλογικής διαπραγμάτευσης που αποτελεί για τους κοινωνικούς εταίρους προϋπόθεση επιβίωσης. Το αρραγές μέτωπο εργοδοτών και εργαζομένων φαίνεται να μην υπάρχει προς το παρόν, καθώς η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά της συμφωνίας του περασμένου Φεβρουαρίου με στόχο να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, ενώ οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων συμφωνούν με την επαναφορά αλλά προτείνουν ταυτόχρονα, είτε μειώσεις 5-6% (ΓΣΕΒΕΕ), είτε μισθούς στα επίπεδα του 2009 (ΕΣΕΕ).

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναστάτωση στους κύκλους της ΓΣΕΕ έχει προκαλέσει η πρόταση της ΕΣΕΕ να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε λευκό χαρτί θέτοντας στο τραπέζι όχι μόνο τον κατώτατο αλλά και όλα όσα προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, κάτι που ζητά και η τρόικα. Ουσιαστική δρομολόγηση εξελίξεων αναμένεται εντός της εβδομάδας, όπου έχουν προγραμματιστεί σειρά κρίσιμων συναντήσεων τόσο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων την Τρίτη, όσο και με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη, την ίδια στιγμή που πρέπει άπαντες να συνειδητοποιήσουν ότι εάν δεν επιθυμούν να έχουν δευτερεύοντα ρόλο στις εξελίξεις, αφήνοντας για άλλη μια φορά τη λήψη αποφάσεων στην τρόικα, να βρουν τη χρυσή τομή και να την επιβάλλουν καθώς στην αγορά εργασίας έχει δημιουργηθεί μια σκληρή πραγματικότητα, η οποία δείχνει μη αναστρέψιμη.

real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου