Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Μεταβατικό καθεστώς για τραπεζοϋπαλλήλους


Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των τραπεζικών υπαλλήλων ανάλογα με το έτος πρόσληψης αλλά και το πότε γίνεται η θεμελίωση δικαιώματος. Τη διετία 2011-2012 εφαρμόζονται μεταβατικές ρυθμίσεις για μεγάλες ομάδες τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ από το 2013 θα υπάρξουν νέες ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με το προωθούμενο πακέτο μέτρων.

Ενδεικτικό της έκτασης των παρεμβάσεων είναι πως με το νέο πακέτο μέτρων η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά μία διετία. Αυτό σημαίνει πως το όριο για πλήρη σύνταξη θα πάει στα 67 και για μειωμένη στα 62, ενώ όσοι θέλουν να βγουν στα 60 θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης.
Επομένως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθούν δραματικές ανατροπές στο συνταξιοδοτικό.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως από το 2013 μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς «εξόδου» των γυναικών με ανήλικα παιδιά, που θα ακολουθήσουν τα γενικά όρια συνταξιοδότησης.
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, μπορούμε να διαχωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες τους ασφαλισμένους των Ταμείων των τραπεζών:
Μεταβατικό καθεστώς για τραπεζοϋπαλλήλους
  • Στη μία κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές τράπεζες, που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους ισχύουν τα όρια ηλικίας και οι γενικές διατάξεις του Ιδρύματος.
  • Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν ασφαλιστεί στα Ταμεία των τραπεζών. Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν πλέον ενταχθεί στο ΙΚΑ αλλά διατηρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης.
Οι κυριότεροι από τους φορείς των εν λόγω ασφαλισμένων είναι το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας που ασφαλίζει το υπαλληλικό προσωπικό της Εθνικής, το Ταμείο Συντάξεων και Πρόνοιας Προσωπικού ΑΤΕ για την Αγροτική και τα αντίστοιχα Ταμεία της πρώην Ιονικής - Λαϊκής και της ΕΤΒΑ.
Για το προσωπικό της Αγροτικής που εντάχθηκε στο τέλος Ιουλίου στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και για τους υπαλλήλους της Eurobank για την οποία έχει καταθέσει δημόσια πρόταση εξαγοράς η Εθνική, δεν διακρίνονται αλλαγές επί των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων όσον αφορά τη συνταξιοδότηση. Στο «μέτωπο» των ορίων ηλικίας με τον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε πριν από μία διετία άλλαξαν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων που δεν θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.
Μεταβατικό καθεστώς για τραπεζοϋπαλλήλους
Οι ανατροπές αυτές αγγίζουν όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1983, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το τέλος του 1982.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως για τους τραπεζικούς υπαλλήλους η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ετών ασφάλισης, αλλά και του ορίου ηλικίας που κάθε φορά προβλέπεται.
Πλασματικά
Οσες περιπτώσεις δεν έχουν κατορθώσει να συμπληρώσουν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010, αποκτούν το δικαίωμα αναγνώρισης των σχετικών πλασματικών χρόνων που ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει ώστε να προχωρήσουν άμεσα στη θεμελίωση και να αποφύγουν τις αυξήσεις που προβλέπονται για τα επόμενα έτη.
Να υπενθυμίσουμε πώς αυτοί οι χρόνοι, πέρα από τη στρατιωτική θητεία, περιλαμβάνουν πλέον τον χρόνο σπουδών, τον χρόνο κενών εργασίας, τον πλασματικό χρόνο των τέκνων και για τους δύο γονείς, τον χρόνο μαθητείας (Stage) κ.λπ.
Το κόστος στις περισσότερες περιπτώσεις διαμορφώνεται στα 168 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς.
Το «Εθνος-Συντάξεις» παρουσιάζει σήμερα τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των τραπεζικών υπαλλήλων που ασφαλίστηκαν από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως και 31 Δεκεμβρίου 1992
Δύο ταχύτητες για τη 15ετία
Διαφορετικά όρια ισχύουν για άνδρες και γυναίκες που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν με 15 έτη ασφάλισης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση αθροιστικά τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας. Συγκεκριμένα, οι άνδρες μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με 15 έτη ασφάλισης σε ηλικία 65 ετών.
Θεμελίωση
Για τις γυναίκες ασφαλισμένες το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος.
Μέχρι το τέλος του 2010 οι ασφαλισμένες μπορούσαν να πάρουν σύνταξη σε ηλικία 60 ετών με 15 έτη ασφάλισης. Φέτος το όριο ηλικίας έχει φτάσει το 62ο έτος της ηλικίας.
Η έξοδος στα 58 έτη
Κλειδί για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης είναι η συμπλήρωση αθροιστικά τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας. Ετσι, οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 58 ετών θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 το όριο ηλικίας αλλά και 35 έτη ασφάλισης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως όσοι προσπαθήσουν να συμπληρώσουν τα αντίστοιχα όρια αναδρομικά το 2011 ή το 2012 μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλασματικά έτη. Με τον τρόπο αυτόν θα συμπληρώσουν την 35ετία εφόσον έχουν φθάσει ήδη στο 58ο έτος τους.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ 25ΕΤΙΑ
Η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση 25ετίας και του ορίου ηλικίας, ενώ διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν για άνδρες και γυναίκες.
Ειδικότερα, οι άνδρες παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 65 και μειωμένη στα 60.
Οι ασφαλισμένες που επιθυμούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη δικαιούνται εξόδου για το έτος που θα ισχύει κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης του 55ου τους έτους.
Αντίστοιχα, το δικαίωμα για πλήρη θα θεμελιώνεται για το όριο ηλικίας που κάθε φορά ισχύει.
Με τις κοινές ρυθμίσεις οι νέοι ασφαλισμένοι
Oσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 είναι οι «νέοι ασφαλισμένοι». Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι κοινές για όλα τα Ταμεία του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η «έξοδος» με 15ετία γίνεται για άντρες και γυναίκες σε ηλικία 65 ετών (μειωμένη στα 60). Επιπλέον όσοι συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης μπορούν να βγουν στη σύνταξη στα 60.
Μέχρι το τέλος του έτους προβλέπονται ειδικά όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων. Ειδικότερα με 6.000 ημέρες ασφάλισης καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 55 και μειωμένη στα 50.
Πάντως και οι νέοι ασφαλισμένοι θα επηρεαστούν από το νέο πακέτο μέτρων που προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας κατά μία διετία. Ειδικότερα το όριο για πλήρη σύνταξη θα πάει στα 67 και για μειωμένη στα 62.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου