Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012
Ζωντανή η μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος του Μεσοβούνου
Παρουσία εκκλησιαστικών, πολιτικών και τοπικών αρχών, εκπροσώπων του στρατού, της Αστυνομίας, των αντιστασιακών οργανώσεων, μαρτυρικών δήμων, συγγενών των θυμάτων και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας του Μεσοβούνου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και των προξένων της Ρωσίας και της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, τιμήθηκε την Κυριακή στο Μεσόβουνο, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας η μνήμη των 268 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της μαρτυρικής κοινότητας Μεσοβούνου την περίοδο της κατοχής.
Το χρέος να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη όσων θυσιάστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1941 και το 1944 στο πολύπαθο Μεσόβουνο, από τη βαρβαρότητα και εκδικητικότητα του γερμανού κατακτητή, από τα πρώτα θύματα πανελλαδικά, τόνισε στην ομιλία του ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Σοφοκλής Σιδηρόπουλος.
Χρωστάμε, τόνισε, ευγνωμοσύνη σε αυτούς που θυσιάστηκαν αλλά και σε αυτούς που επέζησαν ξεπερνώντας τα πολλαπλά τους τραύματα και βαστώντας άσβεστη γη μνήμη, επισημαίνοντας ότι το παράδοξο στο Μεσόβουνο είναι ότι τον καθοριστικό ρόλο στο σφαγιασμό εκατοντάδων ψυχών έπαιξαν οι ελληνικές δοσιλογικές αρχές.
Το Μεσόβουνο, ανέφερε, ήταν από τα πρώτα πανελλαδικά χωριά που σήκωσε το ανάστημά του στους ναζί και τους Έλληνες συνεργάτες τους, ενώ καθοριστικό γεγονός στάθηκε η εκτέλεση του κατοχικού προέδρου του χωριού από κάτοικο της κοινότητας στις 18 Οκτωβρίου του 1941.
Στις 23 Οκτωβρίου του ’41 το Μεσόβουνο περικυκλώθηκε από στρατιώτες της Βέρμαχτ μαζί με 50 Έλληνες της χωροφυλακής που είχαν σταλεί για την μεταφορά των γυναικοπαίδων στη γειτονική Πτολεμαΐδα.
Συγκέντρωσαν τον πληθυσμό του χωριού, διαχωρίζοντας τους άντρες από 15 έως 60 ετών στην πλατεία και δίνουν χάρη στους ανήμπορούς Τσαρτσανίδη και Ασφαλτίδη χωρίς να γίνει αποδεκτή από τους ίδιους. Τα όπλα ηχούν, ο θάνατός 158 ανδρών θα γίνει σάλπισμα μιας μεγάλης αντίστασης για λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Ακολουθεί το ολοκαύτωμα του χωριού με εμπρηστικές βόμβες και ο διασκορπισμός 900 γυναικόπαιδων στην Πτολεμαΐδα και γειτονικά χωριά.
Η καταστροφική μανία όμως των γερμανών και ντόπιων συνεργατών τους δεν έχει τελειώσει.
Στις 22 Απριλίου του ’44, στο πλαίσιο της επιχείρησης “Μαγιάτικη καταιγίδα” με στόχο την εκκαθάριση του Βερμίου από αντάρτες, το Μεσόβουνο βάφεται πάλι με το αίμα άλλων 108 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς και τριών στρατιωτών του Σοβιετικού στρατού την περίοδο 1941-1944.
Την ευχή να κρατηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη για να μην ζήσει ξανά η ανθρωπότητα τέτοια φρικιαστικά γεγονότα εξέφρασαν σε δηλώσεις τους οι βουλευτές Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης, η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και ο αντιπεφερειάρχης περιφερειακής ενότητας Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.
Συγκλονισμένος από το χρονικό του ολοκαυτώματος δήλωσε ο αναπλ. του γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη Κλάους Μπόρμαν, καθώς και ο ρώσος πρόξενος ο οποίος δίνει σταθερό παρών στις εκδηλώσεις μνήμης που τελούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο Μεσόβουνο.
Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 71 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου με ένα μοναδικό κονσέρτο για πιάνο και τσέλο από το γερμανικό ντουέτο «Karlsruher Konzert-Duο» με τον Reinhard Armleder στο τσέλο και την Dagmar Hartmann στο πιάνο και την Ελληνίδα σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη- με καταγωγή από τους Πύργους Εορδαίας-, στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, που διοργάνωσε ο δήμος Εορδαίας υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλη συγκίνησε σκόρπισε η παρουσίαση ντοκουμέντου με μαρτυρίες των κατοίκων που επέζησαν του ολοκαυτώματος του Μεσοβούνου που προβλήθηκε πριν την έναρξη του κονσέρτου.
ptolemeos
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου