Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012
Σε επαγρύπνηση οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Δυτ. Μακεδονίας για τη λύσσα
Σε συναγερμό βρίσκονται και οι κυνηγετικές οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας εξ αιτίας του κρούσματος λύσσας
που εντοπίστηκε σε κόκκινη αλεπού στο Παλαιόκαστρο Βοΐου.
Σύσκεψη με αντικείμενο τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ώστε να δημιουργηθεί φραγμός εξάπλωσης της λύσσας σε άγρια αλλά και οικόσιτα ζώα, δεσποζόμενα και κυρίως αδέσποτα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Πτολεμαΐδα,ενώ αντίστοιχη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε και στο περιφερειακό
συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας από υπηρεσιακά στελέχη της
Κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Παρών στη σύσκεψη των κυνηγετικών οργανώσεων έδωσαν υπηρεσιακά στελέχη της Κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης αλλά και ο περιφερειακός διευθυντής της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας, Ζώης Γακίδης, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων από τους κυνηγούς προκειμένου να αποτραπεί η μόλυνση των κυνηγετικών σκύλων με τον ιό της λύσσας.
Αναφέρθηκε στην επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών για τον προληπτικό εμβολιασμό με την προμήθεια εμβολίων και ορρών κατά της λύσσας σε άτομα υψηλού κινδύνου, σε όσους δηλαδή εργάζονται κοντά σε ενδημικές περιοχές (κτηνίατροι, βοηθοί, υπάλληλοι καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δασικοί υπάλληλοι, τοπικά κυνηγετικά όργανα, σπηλαιολόγοι) που ασχολούνται με άγρια ζώα.
Είναι, πρόσθεσε, πλέον επιβεβλημένη η τήρηση του προγράμματος επιτήρησης λύσσας, που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη λόγω ότι υπήρχε ενδημία λύσσας στην κόκκινη άγρια αλεπού σε γειτονικές χώρες, στη FRYOM κυρίως- από την οποία εικάζεται ότι εισήλθε η κόκκινη αλεπού στην οποία εντοπίστηκε ο ιός της λύσσας στο Παλαιόκαστρο, ενώ κρούσματα λύσσας είχαν εντοπιστεί και στην Αλβανία αλλά και τη Βουλγαρία, κυρίως όμως είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός των κυνηγετικών σκύλων, αλλά και των ίδιων των κυνηγών και ιδίως των θηροφυλάκων που έρχονται σε επαφή με τα θηράματα.
Συνέστησε συγκεκριμένα, τον προληπτικό εμβολιασμό όλων των δεσποζόμενων σκύλων και γατών και τη λήψη μέτρων για την μείωση του φαινόμενου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με ευθύνη των Δήμων, καθώς επίσης τον έλεγχο των μετακινήσεων των ζώων συντροφιάς.
Ανέφερε ειδικότερα ότι είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός όλων των δεσποζόμενων ζώων, γατιών, ποιμενικών σκύλων και κυρίως των αδέσποτων ζώων, λέγοντας μάλιστα ότι οι δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένοι πλέον να φροντίσουν για τον εμβολιασμό των αδέσποτων για να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας από την εξάπλωση του ιού της λύσσας.
Στο πρόγραμμα αυτό, πρόσθεσε, εμπλέκονται άμεσα οι θηροφύλακες, οι οποίοι και πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας όταν εντοπίζουν νεκρά ζώα, καθώς και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με ζώα.
«Το πρόβλημα με τη λύσσα δεν προέκυψε τώρα αλλά εδώ και 8 μήνες, απλά τώρα εντοπίστηκε πλέον κρούσμα και στη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας κυνηγετικών οργανώσεων Μακεδονίας- Θράκης Νίκος Τσιόμπρας. Αυτός, σημείωσε, είναι και ο λόγος που οι κυνηγετικοί σύλλογοι ήταν ήδη σε ετοιμότητα.
Η διαφορά, σημείωσε, είναι ότι τώρα πλέον πρέπει να φροντίσουμε άμεσα για την ενημέρωση λήψης μέτρων από τους κυνηγούς, καθώς υπάρχει πλέον πανελλαδικός συναγερμός κατά της λύσσας, αλλά και ότι πρέπει να εμβολιάσουν τα κυνηγόσκυλα καθώς επίσης και όλα τα οικόσιτα ζώα, καθώς ο ιός μεταδίδεται και στα μηρυκαστικά.
Τις απαραίτητες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν οι θηροφύλακες επισήμανε και ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Γιώργος Τριανταφυλλίδης, λέγοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούν γάντια μιας χρήσης, να πιάνουν τα νεκρά ζώα μόνο από τα πόδια και σε καμία περίπτωση από το κεφάλι και αφού τα τοποθετήσουν σε 2-3 σακούλες να τα μεταφέρουν στο πλησιέστερο κτηνιατρείο για να ληφθεί δείγμα.
ptolemeos
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου