Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ελλάδα, μια «νέα Νορβηγία»


Η Ελλάδα ως μια «νέα Νορβηγία», η πρώτη αντιπαράθεση καγκελαρίου και υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών στη Βουλή και μια συζήτηση για την ΕΕ με αναφορές στην Ελλάδα, είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.


Με τίτλο «Η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει» η Die Welt δημοσιεύει τα πρακτικά μιας συζήτησης, που διοργανώθηκε από τη γερμανική εφημερίδα, για το μέλλον της Ευρώπης. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Πέερ Στάινμπρouκ υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία και πρώην υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Πέερ Στάινμπρικ τόνισε ότι η χώρα μας έχει κάνει σημαντικές προόδους στην περιστολή των δημοσίων δαπανών, οι οποίες ωστόσο δεν αναγνωρίζονται στην Γερμανία:«…Οι άνθρωποι δεν έχουν προοπτική, υπογραμμίζει ο Πέερ Στάινμπρουκ. Δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ και αυτό εξηγεί εν μέρει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα. Πολλοί πιστεύουν ότι η κρίση στην Ευρώπη είναι αποκλειστικά κρίση χρέους. Όμως αυτό είναι μια επιφανειακή ανάλυση, η οποία οδηγεί σε λανθασμένη θεραπεία. Η κρίση σήμερα είναι κυρίως κρίση των προβληματικών τραπεζών. Πού είναι όμως μια στρατηγική για την ρύθμιση και σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος;»

Πρώτη κόντρα Μέρκελ-Στάινμπρουκ στο κοινοβούλιο

Μέρκελ και Στάινμπρουκ στο δρόμο της δημόσιας αντιπαράθεσης
«Επίθεση με θέμα την Ελλάδα» τιτλοφορεί η εφημερίδα Handelsblatt άρθρο για την επικείμενη πρώτη σύγκρουση στο κοινοβούλιο μεταξύ της Αγκελας Μέρκελ και του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ. Την Πέμπτη η καγκελάριος θα προβεί σε κυβερνητική ανακοίνωση για τις θέσεις της Γερμανίας στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά λίγες ώρες αργότερα στις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο της συζήτησης στο κοινοβούλιο αναμένεται να βρεθούν οι θέσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στο ζήτημα της Ελλάδας. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Με την κυβερνητική ανακοίνωση αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας για τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013. Η καγκελάριος θέλει να προετοιμάσει στη Βουλή το έδαφος για μια στροφή στο ζήτημα της Ελλάδας, στροφή που έχει αποφασιστεί ήδη στο εσωτερικό του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζουν το έδαφος για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μέχρι πρόσφατα μια μεγάλη μερίδα του κόμματος είχε διαφορετική άποψη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε νέα ψηφοφορία. (…)

Ο Πέερ Στάινμπρουκ επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το δεδομένο αυτό στην πρώτη του επίθεση στο κοινοβούλιο κατά της Αγκελας Μέρκελ. Η εποχή όπου οι Σοσιαλδημοκράτες βοηθούσαν την κυβέρνηση να εξασφαλίζει πλειοψηφία έχει περάσει, ακούγεται από σοσιαλδημοκρατικούς κύκλους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στο παρελθόν οι Σοσιαλδημοκράτες διευκόλυναν πολλές φορές την καγκελάριο. Αν τώρα η Αγκελα Μέρκελ επιθυμεί την αλλαγή πολιτικής απέναντι στη Ελλάδα θα πρέπει να την δικαιολογήσει και να αγωνιστεί για να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου, πιστεύουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Ως απάντηση στην κυβερνητική ανακοίνωση ο Πέερ Στάινμπρουκ αναμένεται να επικρίνει τις αντιφάσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική της Αγκελας Μέρκελ, αλλά και το κόστος της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Η «νέα Νορβηγία»

Μήλο της έριδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τα αποθέματα πετρελαίου στο Αιγαίο
Σε άρθρο με τίτλο «Μια νέα Νορβηγία, αλλά στη Μεσόγειο» η Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο για τις ελπίδες της Ελλάδας να λύσει μέρος του οικονομικού της προβλήματος εκμεταλλευόμενη τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Το πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κρύβει το ελληνικό υπέδαφος είναι άγνωστο. Ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ότι το φθινόπωρο του 2013 θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τα αποθέματα και μέχρι το τέλος του 2014 θα δοθούν οι πρώτες άδειες εκμετάλλευσης.
Εικάζεται ότι και στο Αιγαίου υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, για την εκμετάλλευση των οποίων διαφωνούν Αθήνα και Αγκυρα. Για τις οικονομικές ζώνες στα νότια της Ελλάδα θα πρέπει να υπογραφούν συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Λιβύη.




Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου