Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Δυτική Μακεδονία:Καθιέρωση ημέρας ειδικών τιμών σε ταβέρνες εστιατόρια

Πρωτοβουλίες για αναθέρμανση της κίνησης στα καταστήματα και αύξηση του τζίρου αναλαμβάνουν Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και καταστηματάρχες της Κοζάνης, καθώς οι τελευταίοι βλέπουν να συρρικνώνεται δραματικά ο τζίρος τους.

Προχτές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Γιάννη Αντωνιάδη και με τη συμμετοχή καταστηματαρχών εστίασης και ψυχαγωγίας, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα της καθιέρωσης ειδικών τιμών μία ημέρα την εβδομάδα.
Όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη υιοθέτησης του μέτρου, το οποίο θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τις γιορτές, ενώ η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε επόμενη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η καθιέρωση μιας ημέρας την εβδομάδα, πιθανότερα κάθε Τρίτη, κατά την οποία τα καταστήματα εστίασης θα προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές.
Τα εστιατόρια – ταβέρνες θα προχωρήσουν σε μία έκπτωση κατά 20% και οι καφετέριες σε έκπτωση 30%.
Τα καταστήματα που θα συμμετάσχουν σ’ αυτή εκπτωτική πολιτική θα φέρουν ειδικό αυτοκόλλητο σήμα, το οποίο θα αναλάβει να εκδώσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. «Προχωράμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία χαμηλών τιμών, προκειμένου να μπορέσουν να κινηθούν τα καταστήματα στη δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης, προσφέροντας ταυτόχρονα φθηνότερες υπηρεσίες στους πολίτες, οι οποίοι πλήττονται από την κρίση», υπογράμμισε ο Γ. Αντωνιάδης.
Πρόσθεσε ότι «στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη που εφαρμόστηκε το μέτρο είχε θετικά αποτελέσματα», ενώ προανήγγειλε ότι στόχος είναι να καθιερωθεί σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη σύσκεψη στην Κοζάνη και θα ακολουθήσουν ανάλογες συσκέψεις σε Γρεβενά και Καστοριά. Πάντως, στη σύσκεψη της Φλώρινας αποφασίστηκε ήδη η μείωση τιμών μία ημέρα την εβδομάδα κατά 30% στις καφετέριες και κατά 20% στις ταβέρνες.

Από την πλευρά του στη σύσκεψη με τους καταστηματάρχες της Κοζάνης, ο πρόεδρος του σωματείου καφετεριών Χρήστος Φτάκας, εξέφρασε τη βούληση όλων των συναδέλφων του να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην αναθέρμανση της κίνησης στα καταστήματα, ρίχνοντας τις τιμές, τις οποίες όπως είπε «τις έχουμε μειώσει αρκετά».
Ωστόσο, σημείωσε ότι η καθιέρωση μιας ημέρας με χαμηλές τιμές είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Εμείς έχουμε διάθεση να ρίξουμε κι’ άλλο τις τιμές, όμως δεν βλέπουμε κάτι ουσιαστικό και από την πλευρά της κυβέρνησης». Αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη πτώση του τζίρου στα καταστήματα της πόλης, η οποία ξεπέρασε το 50%.
Εκεί οφείλεται ότι πολλά μαγαζιά δεν στεριώνουν και αλλάζουν συνεχώς χέρια ή κλείνουν. Δεν παρέλειψε να σημειώσει και τις υψηλές τιμές των ενοικίων, οι οποίες δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στις επιχειρήσεις και καθιστούν δυσοίωνο το μέλλον τους.

Στις θετικές επιδράσεις που θα έχει η πρωτοβουλία καθιέρωσης ειδικών τιμών στα καταστήματα, τόσο για τους καταστηματάρχες όσο και για το καταναλωτικό κοινό, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης. Επίσης, παραβρέθηκαν στη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτρης Αθανασιάδης.
Τέλος ο Γ. Αντωνιάδης, υπογράμμισε ότι θα αναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες με εκπροσώπους λαϊκών αγορών και ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές στα παρεχόμενα προϊόντα.


ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου