Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Τεχνικό Πρόγραμμα 22,6 εκ. ευρώ ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Το πρόγραμμα συντάχθηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αλλά με τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές πηγές κάναμε το καλύτερο δυνατό, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Ε. Καραπάτσιος

Τεχνικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 22,6 εκ. ευρώ ψήφισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης στην προχτεσινοβραδυνή του συνεδρίαση.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι το βασικό εργαλείο σχεδιασμού και εκτέλεσης τεχνικών έργων και συντάχτηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, υπό τις αυστηρές οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, αφού πέραν των άλλων δεινών που έχει σωρεύσει η οικονομική κρίση στις πλάτες του ελληνικού λαού, η επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά την τελευταία τριετία, μειώθηκε κατά 60% για λειτουργικές δαπάνες και κατά 55% για επενδύσεις, υπογράμμισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κοζάνης, Ευάγγελος Καραπάτσιος.
Πρόσθεσε ότι «σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου και αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις υπάρχουσες πηγές χρηματοδότησης, τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ ,ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης, η ΣΑΤΑ, η οποία δεν επαρκεί και είναι μόνο για μικροεπισκευές και μικροσυντηρήσεις καθώς και για τα έργα πρασίνου. Δηλαδή δεν μπορεί η ΣΑΤΑ να στηρίξει κανένα έργο καινούργιο. Με τα περιορισμένα έσοδα του Δήμου, συντάξαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2013».
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τόνισε επίσης ότι «ως δημοτική αρχή συνολικά και σε καθημερινή βάση, δίνουμε μια δύσκολη μάχη να στήσουμε το νέο δήμο σε υγιή θεμέλια και να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του».
Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2013 έχει δομηθεί κυρίως σε δύο ενότητες: «Περιβάλλον & Ποιότητα Ζωής» και «Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία, Πολιτισμός & Αθλητισμός». Έμφαση δίνεται και στις ενότητες: «Τοπική Οικονομία & Απασχόληση» και «Βελτίωση υποδομών & Εξοπλισμού του Δήμου».
Το συνολικό ποσό που έχει εγγραφεί Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, για το 2013 ανέρχεται σε 22.675.421,29 ευρώ.
Στη συνέχεια ο Ε. Καραπάτσιος τόνισε: «Έχουμε αναφέρει και περιγράψει πολλές φορές τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της ελληνικής οικονομίας. Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Κοζάνης με πολλή μεγάλη προσπάθεια και με πολύ κόπο προσπάθησε να σταθεί αντάξια των απαιτήσεων των πολιτών και των νέων αναγκών που δημιουργήθηκαν από τον Καλλικράτη. Και όλα αυτά κάτω από ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον – θεσμοθετημένοι πόροι προς την αυτοδιοίκηση από κρατικά κονδύλια να μην αποδίδονται, όπως π.χ. το πρόγραμμα Θησέας .
Ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης εδώ και δύο χρόνια δεν πληρώνει και μόλις πριν δύο μήνες λάβαμε γνώση της νέας υπουργικής απόφασης που καθóριζε το πως θα λειτουργήσει τη στιγμή που τέλειωνε και το 2012 και που και αυτή απεσύρθη.
Από την πρώτη στιγμή ο δήμος Κοζάνης και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, μαζί με το γραφείο προγραμματισμού και το δήμαρχο, προνόησε ώστε να υπάρχουν έτοιμες μελέτες, ώριμες, ώστε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για διεκδίκηση νέων χρηματοδοτήσεων κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το ΕΣΠΑ, και αυτό γιατί οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων μηδενίστηκαν, το πρόγραμμα Θησέας δεν πληρώνει όπως πρέπει, το πρόγραμμα Ελλάδα δεν υλοποιήθηκε, η ΣΑΤΑ είναι μειωμένη και με εμπόδια, και ο Τ.Π.Α. δεν κινείται.
Με τη συνεργασία όμως των αντιδημάρχων , των δημοτικών συμβούλων, των προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων και των Τοπικών Συμβουλίων, έχουμε υλοποιήσει αλλά και ολοκληρώνουμε τα έργα που ήταν σε εξέλιξη από τους προηγούμενους συνενούμενους δήμους στο νέο Καλλικρατικό δήμο. Πρέπει να τονιστεί πως ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνεχής συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή και τις υπηρεσίες της περιφέρειας, τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης.

Εν κατακλείδι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τόνισε: «Η Δημοτική Αρχή οφείλει και δεσμεύεται να υπηρετήσει ένα σαφές μήνυμα στους πολίτες, ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε τα μέσα που διαθέτει, οι σχετικοί πόροι και πάνω απ’ όλα το έμψυχο δυναμικό, με διαφανείς διαδικασίες και νοικοκυρεμένη διαχείριση, να αποδώσουν αυτό που οφείλουν για το καλό του νέου Δήμου Κοζάνης και των Πολιτών του».
Το Τεχνικό Πρόγραμμα υπερψήφισαν η παράταξη της πλειοψηφίας, ο Λευτέρης Ιωαννίδης και Κώστας Πουτακίδης.


ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου