Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Στο κόκκινο η ρύπανση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο


Σε σοβαρό περιβαλλοντικό επεισόδιο εξελίσσεται η ατμοσφαιρική ρύπανση που παρατηρείται από προχθές στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας- Φλώρινας, καθώς στο κόκκινο εξακολουθούν να βρίσκονται τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ από χθες παρατηρείται μάλιστα επιδείνωση του φαινομένου.
Συγκεκριμένα, στο κόκκινο εξακολουθεί να παραμένει η ατμοσφαιρική ρύπανση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο, καθώς στους 8 ανήλθαν χθες οι οικισμοί που πνίγηκαν στο νέφος και τη σκόνη, μεταξύ των οποίων και οικισμοί που δεν βρίσκονται πολύ κοντά σε δραστηριότητετες της ΔΕΗ. Την υπερσυγκέντρωση αιρούμενων σωματιδίων κατέδειξαν για άλλη μια φορά και οι μετρήσεις των σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα, καθώς οι τιμές σε αρκετούς οικισμούς βρίσκονταν στο ανώτατο σημείο.
Συγκεκριμένα, στους δύο οικισμούς που γειτνιάζουν με ορυχεία και ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης που πνίγονται από προχθές στη ρύπανση, προστέθηκαν χθες κι άλλοι οικισμοί του ενεργειακού λεκανοπεδίου.
Καθώς, με βάση τις τιμές ποιότητας του αέρα που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο κόκκινο ήταν χθες οι τιμές ρύπανσης και στον Οικισμό της ΔΕΗ και στην Ακρινή, καθώς στους τέσσερις αυτούς οικισμούς οι σταθμοί ήταν βαμμένοι με βαθύ κόκκινο χρώμα, ένδειξη που καταδεικνύει ότι η ρύπανση βρισκόταν πάνω από το 10, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10.
Την ίδια ώρα, μεταξύ 11π.μ. και 3μ.μ. στο κόκκινο ήταν και οι σταθμοί μέτρησης στους Αναργύρους Φλώρινας, στην Πεντάβρυσο Εορδαίας, στην Πτολεμαΐδα αλλά και στα Πετρανά, καθώς οι τιμές βρισκόταν στα 7/10.
Στο πορτοκαλί, σημείο συναγερμού δηλαδή, ήταν οι σταθμοί μέτρησης της ποιότητας του αέρα στη Φλώρινα (5/10), στην Κοζάνη (4/10) αλλά και στην Κοιλάδα, όπου ο δείκτης άρχισε γύρω στις 3μ.μ. να παίρνει τον κατήφορο.
Σημειωτέον ότι ο υπεύθυνος για την αέρια ρύπανση του Κέντρου Περιβάλλοντος, Βασίλης Ευαγγελόπουλος, ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να κάνει παρέμβαση στη διοίκηση του Λιγνιτικού Κέντρου για τη λήψη μέτρων (διαβροχές και μείωση φορτίων) για τον περιορισμό του φαινομένου, το οποίο επιτείνεται και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.


ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου