Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Στα λευκά πόλεις και χωριά στη Δ.Μακεδονία

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη Δυτική Μακεδονία, με έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ισχυρές βροχοπτώσεις στα πεδινά.

Έξαρση των φαινομένων παρατηρείται στα δυτικά της Περιφέρειας. Στην περιοχή της Πίνδου και στα χωριά του ορεινού όγκου των Γρεβενών, μέχρι και την Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, το ύψους του χιονιού κυμαίνεται από 5 έως 25 εκατοστά, ενώ σε υψόμετρο άνω των 1.400 μέτρων ξεπερνά τα 35 εκατοστά.
Από νωρίς χτες το πρωί, υπήρχε έντονη χιονόπτωση σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις, όπως Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, καθώς και άλλες περιοχές οι οποίες ντύθηκαν στα λευκά. Στην Κοζάνη έβρεχε καταρρακτωδώς και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους.

Σε ολόκληρο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, τα οχήματα κινούνταν μόνο με αντιολισθιτικές αλυσίδες.
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Κοζάνης, ωστόσο απαιτείται προσοχή, κυρίως τις νυχτερινές και πρωινές ώρες που πέφτει η θερμοκρασία και παγώνουν οι δρόμοι.

Οι αντιολισθιτικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου: 

Νομός Γρεβενών:

• Στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Σαμαρίνας, από 24ο χλμ. έως 54ο χλμ.
• Στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας από 24ο χλμ έως 45ο χλμ.
• Στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Περιβολίου από 25ο χλμ. έως 43ο χλμ.
• Εντός των οικισμών του ορεινού όγκου του Νομού.

Στην περιοχή της Καστοριάς, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη χιονόπτωση, σε ολόκληρο το ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο απαιτείται η χρήση αντιολισθικλών αλυσίδων.

Στο νομό Φλώρινας οι αντιολισθιτικές αλυσίδες είναι απαραίτητες:

-Στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας)
-Στην επαρχιακή οδό  Φλώρινας -Καστοριάς  ( μέσω  Βιτσίου).
-Στην Εθνική Οδό Φλώρινας Κοζάνης  από το 1 έως 25 χλμ.
-Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο δήμου Φλώρινας και δήμου Πρεσπών.
-Στην Εθνική Οδό Φλώρινας - Νίκης.
-Στην επαρχιακή οδό  Αετού- Νυμφαίου.

Αντιολισθιτικές αλυσίδες απαιτούνται και στην εθνική οδό Κοζάνης – Ιωαννίνων, από το 40ο έως το 97ο χιλιόμετρο.

Πάντως, παρά τις όποιες δυσχέρειες και τη χρήση αντιολισθιτικών αλυσίδων, δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Περίπου 35 εκχιονιστικά μηχανήματα βγήκαν στους δρόμους για αποχιονισμό σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Η κίνηση στην Εγνατία οδό σε όλο το μήκος της Δυτικής Μακεδονίας διεξάγεται κανονικά και χωρίς αντιολισθιτικές αλυσίδες.
Τα φαινόμενα στη Δυτική Μακεδονία, από χτες το απόγευμα άρχισαν να παρουσιάζουν κάποια ύφεση, ωστόσο αυτή είναι πρόσκαιρη, καθώς από σήμερα το πρωί αναμένεται νέα επιδείνωση.


ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου