Σε δραστικό περιορισμό περίπου 130 τμημάτων του, από ΑΕΙ και ΤΕΙ, όλης της χώρας, αναμένεται να οδηγηθεί σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το Υπουργείο Παιδείας, ενώ τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται «στο κόκκινο» και απειλούνται με «λουκέτο», και στο «τραπέζι» μπαίνει και η βάση του «10».
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «ΕΘΝΟΥΣ», με «λουκέτο» εμφανίζονται ότι απειλούνται τα τμήματα της Μηχανολογίας και της Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Κοζάνης, τα τμήματα Ζωικής και Φυτικής παραγωγής του ΤΕΙ Φλώρινας, ενώ με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα του ΤΕΙ και την έλλειψη πόρων για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας το παράρτημα του ΤΕΙ στα Γρεβενά, αλλά και το τμήμα Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα.
Ειδικότερα, μείωση των θέσεων εισακτέων φέρνει το σχέδιο το υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις -περίπου- 130 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» έχει μπει στην τελική ευθεία, αλλά το υπουργείο Παιδείας επιζητά τις… ευλογίες των ιδρυμάτων και των κομμάτων προκειμένου να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις.
Μέχρι αυτήν τη στιγμή οι πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ αναφέρουν ότι το ψαλίδισμα έχει… σταματήσει κοντά στα 130 τμήματα, διότι υπάρχουν δυσκολίες στο εγχείρημα, καθώς δεν είναι εύκολο να διαγραφούν ή να συγχωνευτούν τμήματα στα οποία σπουδάζουν εκατοντάδες φοιτητές οι οποίοι μπορεί ξαφνικά να αναγκαστούν, για παράδειγμα, να μετακομίσουν σε άλλη πόλη εν μέσω των σπουδών τους, εάν δεν προβλεφθεί μεταβατική περίοδος έως την οριστική «παύση» των τμημάτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο χάρτης των ΑΕΙ στην Ελλάδα αλλάζει.
Έλλειψη πόρων – τμήματα που κινδυνεύουν – βάση του 10
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Γιώργος Χαραλαμπίδης, εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως, να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι δεν υπάρχει κάποια σχετική επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας για τα τμήματα τα οποία πρόκειται να καταργηθούν – συγχωνευθούν, από το ΤΕΙ Κοζάνης.
«Μπαίνει σε διαβούλευση η βάση του 10 όπως και το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά στοχοποιήθηκαν κάποια τμήματα τα οποία είναι διασκορπισμένα σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό ενδεχομένως να συμπεριελήφθησαν στο ρεπορτάζ τα τμήματα του ΤΕΙ Κοζάνης».
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην έλλειψη πόρων για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, λέγοντας μάλιστα πως αυτό θα πλήξει όλα τα ιδρύματα, αλλά και ειδικότερα το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο μέχρι τώρα λειτουργεί τμήματα μόνο με έκτακτο προσωπικό! Αυτό θα επηρεάσει, κατά βάση, το παράρτημα των Γρεβενών, αλλά και το τμήμα Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα. Τα όποια προβλήματα, αναμένεται να προκύψουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος (2013-14), δηλαδή από Σεπτέμβριο. Πλέον είναι ορατός όσο ποτέ ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας στα εν λόγω τμήματα – σχολές, λόγω έλλειψης ακαδημαϊκού προσωπικού για να μπορέσουν να τα λειτουργήσουν!
Το ΤΕΙ έχει επαναλάβει πολλές φορές την πρότασή του για συγχώνευση τμημάτων του με το Πανεπιστήμιο, όπου αυτό είναι εφικτό, αλλά και άλλες αλλαγές οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν, όπως λ.χ. στα τμήματα των Γρεβενών τα οποία θα μπορούσαν να ενοποιηθούν. Κάτι παρόμοιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, θα μπορούσε να γίνει και στην Κοζάνη.
Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του, θα επηρεάσει αναμφίβολα και η «βάση του 10», από την οποία έχει πρότερη εμπειρία, όταν πρωτο – εισήχθηκε το 2006. τότε, υπήρξε μια ραγδαία πτώση στον αριθμό των εισακτέων, χωρίς μια ιδιαίτερη άνοδο στην ποιότητα των εισαχθέντων φοιτητών.
Πρωινός Λόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου