οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό, με τη δέσμευση ότι το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες, έτσι ώστε να έχει προχωρήσει σημαντικά η αξιολόγηση, να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των επίορκων (η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως υπάρχουν 7.000 υπάλληλοι) και επίσης να έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 υπάλληλοι, προκειμένου να είναι ρεαλιστικός ο στόχος των 25.000 μέχρι το τέλος του έτους.
Την επόμενη εβδομάδα φτάνουν στην Αθήνα οι Τόμσεν,Μαζούχ και Μορς. «Αγκάθι» στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στο Δημόσιο |
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός των προσεχών ημερών θα γίνει ακόμη μία συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, και εκεί θα καλούνται ένας ένας οι υπουργοί για να υπογράφουν το κείμενο-δέσμευση, που θα έχει τη μορφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τέλος, εντός του Μαρτίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η νέα λίστα με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις Οργανισμών, την οποία έχει επεξεργαστεί ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Μ. Βολουδάκης.
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν από τους υπουργούς (πρωτογενές πλεόνασμα, διατήρηση της ύφεσης σε υψηλά επίπεδα κ.ά.) θα βοηθήσουν έτσι ώστε να κερδίσει ακόμη μία πίστωση χρόνου σε ό,τι αφορά τη μείωση του κράτους και να μην υπάρξει κανένα πρόσκομμα στην εκταμίευση της δόσης των 9 δισ. ευρώ που αναμένονται μέσα στον επόμενο μήνα.
Σημαντικό «χαρτί» στα χέρια του θα αποτελέσει η κινητικότητα που εμφανίζεται στον τομέα των επενδύσεων. Η διαμόρφωση του νέου νόμου, που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή, η επιστροφή του Κατάρ στους διαγωνισμούς για το Ελληνικό και τον «Αστέρα Βουλιαγμένης», καθώς επίσης και η δηλωθείσα πρόθεση των Γάλλων να εμπλακούν στους διαγωνισμούς για τους υδάτινους πόρους, την ενέργεια, τους σιδηροδρόμους αλλά και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο (μέσω της «Total») είναι -για την κυβέρνηση- τα θετικά νέα των τελευταίων εβδομάδων.
Οι επενδύσεις, άλλωστε, θα αποτελέσουν και την «αιχμή του δόρατος» του πρωθυπουργού στη συζήτηση που θα διεξαχθεί αύριο στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Το αίτημα το είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως και το αντικείμενο θα είναι οι αγρότες, αλλά, όπως όλοι εκτιμούν, η αντιπαράθεση που θα υπάρξει θα είναι «εφ' όλης της ύλης».
Ο κ. Σαμαράς προετοιμάζεται ήδη για τις απαντήσεις στον κ. Αλ. Τσίπρα, τον οποίο και θα κατηγορήσει για μια μηδενιστική πολιτική λογική και θα καταγγείλει ότι «συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ» βάζουν εμπόδια στις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα πλήξουν την κυβέρνηση. Θα καλέσει τον κ. Τσίπρα να αποκηρύξει τις πρακτικές αυτές και να καταδικάσει απερίφραστα τη βία, από όπου κι αν αυτή προέρχεται.
Γ. Σαραντάκος - Νίκος Β. Τσίτσας
ethnos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου