Παρασκευή 24 Μαΐου 2013
Ειδική συνεδρίαση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα τάχθηκε ο περιφερειάρχης, αντίθετοι «στο ξεπούλημα εμφανίστηκαν οι Βογιατζής - Κύρινας
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πρότεινε για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Αδαμίδης.
Το θέμα δεν συζητήθηκε τελικώς, καθώς, ο περιφερειάρχης πρότεινε να απασχολήσει σύντομα το περιφερειακό συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση, στην οποία θα κληθούν βουλευτές και φορείς, λόγω της σοβαρότητάς του. Πάντως, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ βρίσκει αντίθετο το περιφερειακό συμβούλιο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις που έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίασης.
Κατά τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας το θέμα δεν προέκυψε ως «κεραυνός εν αιθρία», καθώς «αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λίγο ως πολύ μας είχαν ανακοινωθεί με την επιστολή πριν από ένα χρόνο περίπου, του αρμόδιου επίτροπου για την ενέργεια». Ωστόσο, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης που ανακοίνωσε με σαφήνεια η κυβέρνηση, ο Γιώργος Δακής σημείωσε: «οι θέσεις που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση και τις έχω μελετήσει, έχουν γενικές αρχές και δεν έχουν συγκεκριμένα και σαφή στοιχεία. Και βεβαίως υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που είναι τουλάχιστον διετές».
Πάντως, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε την πρόθεσή του για σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης του π.σ. παρουσία των δέκα βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι, όπως είπε, «είναι αυτοί που καλούνται να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις στο εθνικό κοινοβούλιο».
Ως προς την ουσία του θέματος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο περιφερειάρχης τόνισε: «Η θέση μας είναι σαφής, ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας είναι κάτι που το έχουμε αποφασίσει, αλλά το μείζον για την Περιφέρειά μας – εκτός απ’ αυτό – έχει να κάνει με την αποκατάσταση της κορυφαίας περιβαλλοντικής ζημιάς της σύγχρονης Ελλάδας… Είμαστε παρόντες με υπευθυνότητα, με γνώση, με τεχνοκρατική και νομική παρέμβαση, ώστε οι όποιες εξελίξεις αποφασιστούν από πλευράς εθνικού κοινοβουλίου και κυβέρνησης να οδηγήσουν σε διαδικασίες που δεν θα είναι αρνητικές. Επαναλαμβάνω ότι ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας, ο οποίος έχει δώσει πολλά στη χώρα και αρκετά και σε μας, στη Δυτική Μακεδονία έχει προκαλέσει τεράστιας εντάσεως και εκτάσεως ζημιές και καταστροφές, τις οποίες θα πρέπει σύμφωνα και με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία να υπάρξει εξισορρόπηση της κατάστασης».
Ο Μανόλης Βογιατζής, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφερόμενος στο σχέδιο «αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, υπογράμμισε ότι «εμείς δεν εκπλαγήκαμε καθόλου, είναι μία πολύ φυσιολογική ροή της υπόθεσης που έχει να κάνει με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1991 που ξεκίνησε η απελευθέρωση της ηλεκτρενέργειας. Από τότε έπεσε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Όλοι οι θιασώτες είτε στο συνδικαλιστικό κίνημα είτε στο πολιτικό σκηνικό, καθώς και η τοπική κοινωνία υπερθεματίζουν της Ε.Ε. και των ενεργειών τους». Ο Μ. Βογιατζής είπε ότι «από δω και πέρα με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και της πλήρους ιδιωτικοποίησης της υπόλοιπης εταιρίας που θα μείνει και θα περάσει το 66% το management σε ιδιωτικά μονοπωλιακά συμφέροντα, θεωρούμε ότι αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι η ερήμωση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
Εμείς καλούμε σε μία πραγματική ρήξη με τις επιλογές της Ε.Ε. και να πάμε κόντρα σε όποια μορφή απελευθέρωσης. Η παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να παραμείνει λαϊκή περιουσία».
Ο Αντώνης Κύρινας τόνισε ότι «ανοίγει και επίσημα πλέον το θέμα της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Δεν μας ξαφνιάζει, το περιμέναμε, ήταν προδιαγεγραμμένο. Κάποιοι από τους βουλευτές της περιοχής τα ψηφίσανε αυτά στα μνημόνια, στο πρώτο, στο δεύτερο, στο τρίτο και στα μεσοπρόθεσμα.
Από δω και μπρος επαφίεται στην τοπική κοινωνία, σε όλους τους φορείς της περιοχής, στην Τ.Α. με κεντρικό πυρήνα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να μην επιτρέψει αυτή την καταστροφική πολιτική επιλογή για τον τόπο μας.
Δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτα που δεν σου ανήκει. Στην τρικομματική κυβέρνηση και σ’ αυτούς που παίρνουν αυτές τις επικίνδυνες αποφάσεις δεν ανήκει ο πλούτος της χώρας. Ανήκει στο λαό της. Αυτό τον πλούτο πρέπει να τον προστατέψουμε. Να μη μείνουμε μόνο σε κάποια ψηφίσματα, αλλά να σχεδιάσουμε από τώρα τον τρόπο που θα αποτρέψουμε ως κοινωνία αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη».
Ο Γιώργος Αδαμίδης που πρότεινε το θέμα για συζήτηση, έκανε λόγο για «μεγάλη προχειρότητα», αναφερόμενος στο σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ζήτησε από το π.σ. να επαναβεβαιώσει τη θέση που είχε λάβει τον Μάρτιο του 2011, καθώς, όπως είπε, «η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον Έλληνα καταναλωτή και θα είναι καταστροφή για την περιοχή και για τη χώρα».
ptolemeos
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου