Η ΕΡΤ «έπεσε» με συνοπτικές διαδικασίες και η ΝΕΡΙΤ άρχισε ήδη να σχεδιάζεται.
Πριν ακόμη ξεπεραστεί το σοκ του «λουκέτου» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, η κυβέρνηση -διά στόματος Σίμου Κεδίκογλου- ανακοίνωσε τη «γέννηση» του νέου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού υπό τη σκέπη του Δημόσιου, που θα βαφτιστεί ΝΕΡΙΤ
(Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση Α.Ε.)
και το προσωπικό του θα ανέρχεται σε 1.000 με 1.200 άτομα.
Η ΝΕΡΙΤ, που όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα μείνει μακριά από την αδιαφάνεια του παρελθόντος, αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία της στις 29 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον κύριο Κεδίκογλου, το υπάρχον προσωπικό της ΕΡΤ θα απολυθεί, αλλά επισήμανε ότι «οι άξιοι υπάλληλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα», καθώς στις προσλήψεις του νέου οργανισμού προτεραιότητα θα έχουν όσοι πραγματικά έχουν αποδώσει έργο στην ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια.
Για το πολύ σημαντικό κομμάτι των αποζημιώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι όλοι οι υπάλληλοι θα αποζημιωθούν, ενώ όσοι προσληφθούν στον νέο φορέα θα έχουν συμβάσεις στα πρότυπα δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων του εξωτερικού» τόνισε, επισημαίνοντας πως «στην Ευρώπη δεν υπάρχει δημοσιογράφος δημόσιος υπάλληλος».
Οσο για τον τρόπο που θα λειτουργεί η νέα δημόσια τηλεόραση; Τα έσοδά της θα προέρχονται από τις διαφημίσεις, αλλά και από ανταποδοτικό τέλος. Το ακριβές ποσό θα αποφασιστεί με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού για θέματα Τύπου και ΜΜΕ, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και αφού ληφθεί υπόψη η κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Με βάση το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα ισχυρότατο εποπτικό συμβούλιο με επτά μέλη και εννιαετή θητεία στο οποίο ο πρόεδρος θα έχει τριετή καθήκοντα.
Το εποπτικό συμβούλιο θα καταρτίζει το δεκαετές στρατηγικό σχέδιο, ενώ θα μπορεί να επιλέξει διευθύνοντα σύμβουλο και μέλη του Δ.Σ. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στην οποία ο κύριος Κεδίκογλου αποκάλυψε τον σχεδιασμό της ΝΕΡΙΤ επανέλαβε πολλές φορές ότι η ΕΡΤ δεν κλείνει, αλλά ότι «κλείνει ένα στραβό οικοδόμημα, με στραβά θεμέλια που δεν υπήρχε περίπτωση να διορθωθεί εν λειτουργία και άμεσα δημιουργείται εξαρχής ένας σωστός, σύγχρονος φορέας δημόσιας τηλεόρασης».
Διευκρίνιση απαιτείται ωστόσο για το τι πρόκειται να γίνει με τον απόδημο ελληνισμό, καθώς στο νομοσχέδιο υπάρχει σοβαρό κενό σ' αυτό το θέμα. «Η ΝΕΡΤ-ΑΕ απευθύνεται προς το ευρύ κοινό και καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της χώρας. Μπορεί να απευθύνεται και προς τον απόδημο ελληνισμό» αναφέρεται χαρακτηριστικά, με το «μπορεί» να δημιουργεί απορίες.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν οι λεπτομέρειες και για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της καταργηθείσας ΕΡΤ στη ΝΕΡΙΤ.
Καμία φορολογική υποχρέωση δεν δημιουργείται σε βάρος της, και μάλιστα η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά υπέρ οποιουδήποτε. Φήμες θέλουν η ΝΕΡΙΤ να έχει δύο κανάλια, το ένα στην Αθήνα και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη.
Συνάντηση εδώ και τώρα ζητούν από τον πρωθυπουργό οι δύο εταίροι
Μετ' επιτάσεως ζητούν σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, που συναντήθηκαν χθες στη Βουλή προκειμένου να εκτιμήσουν στην άτεγκτη στάση που κρατά ο πρωθυπουργός στο θέμα της ΕΡΤ.
Επί δύο ολόκληρες ώρες κουβέντιαζαν για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τρικομματική κυβέρνηση και ουσιαστικά αυτό στο οποίο συμφώνησαν είναι να υπάρξει επικαιροποίηση της κυβερνητικής συμφωνίας, χωρίς να γίνονται σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αλλωστε στην παρούσα φάση δεν τις επιθυμεί ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Δημοκρατική Αριστερά.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν συμφωνήσει από νωρίς χθες να καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου για την επίσπευση της ψηφοφορίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ. Αμέσως όμως το Μέγαρο Μαξίμου απείλησε ότι θα προχωρούσε σε κατάθεση πρότασης εμπιστοσύνης, φέρνοντας τους εταίρους προ των ευθυνών τους.
Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης ζήτησαν να ανοίξει άμεσα η δημόσια Ραδιοτηλεόραση, προσθέτοντας με νόημα πως «κανείς δεν θέλει να διαταραχθεί η πορεία της χώρας». Ουσιαστικά επιζητούν μεν την εξυγίανση της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, αλλά με την εταιρεία ΕΡΤ Α.Ε. ανοικτή. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «γενναίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ και την ΕΡΤ».
Κάτι, δηλαδή, που επιθυμεί και ο πρωθυπουργός. Αξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς είχε συνάντηση χθες το μεσημέρι με τον Νίκο Μπίστη που είναι υπέρμαχος της ενοποίησης της Κεντροαριστεράς. Οι δύο άνδρες είχαν να τα πουν περίπου τρεις μήνες και το γεγονός ότι κουβεντιάζουν δια ζώσης στην παρούσα φάση, κατά πολλούς, ερμηνεύεται ως μια εν μέρει υιοθέτηση της άποψης του κ. Μπίστη.
Αμετακίνητος ο Αντώνης Σαμαράς
Αμετακίνητος παραμένει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσον αφορά την απόφασή του να κλείσει η ΕΡΤ και στη θέση της να δημιουργηθεί μια νέα κρατική ραδιοτηλεόραση με σαφώς μειωμένο προσωπικό. Μιλώντας στο ΕΒΕΑ έκοψε κάθε κουβέντα για να ξανανοίξει η ΕΡΤ τώρα και με αυστηρό ύφος υπεραμύνθηκε της απόφασής του για το κλείσιμό της. Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι των πολιτικών εξελίξεων στους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε στην ομιλία του πως εδώ και χρόνια δημοσιογράφοι και σχολιαστές έλεγαν πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως τώρα η καλύτερη απόδειξη ότι υπάρχει πολιτική βούληση είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ. «Η ΕΡΤ ουσιαστικά δεν κλείνει, αλλά δημιουργείται στη θέση του παλιού φορέα μια δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά όχι κρατική, με λιγότερο προσωπικό, που θα προσληφθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε πως οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν με γενναιοδωρία και θα επαναπροσληφθεί ένα μέρος τους. Ωστόσο επανέλαβε πως η ΕΡΤ ήταν το σύμβολο της αδιαφάνειας και της σπατάλης, ενώ αναφέρθηκε και στην τηλεθέαση, σημειώνοντας πως «σερνόταν» σε περιθωριακά νούμερα.
Παραμένουν στο κτίριο οι εργαζόμενοι
Παρά την καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε από χθες το απόγευμα, χιλιάδες υπάλληλοι της ΕΡΤ, αλλά και -λιγότεροι απ' ό,τι αναμενόταν, λόγω του καιρού- απλοί πολίτες παρέμειναν συγκεντρωμένοι στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή. Ο Βασίλης Λέκκας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και άλλοι καλλιτέχνες πήραν μέρος στη δεύτερη συναυλία συμπαράστασης (ύστερα από εκείνη της Τρίτης) που οργανώθηκε στον χώρο.
Οι χιλιάδες απολυμένοι της ΕΡΤ, παρ' όλο που τους ζητήθηκε από την Αστυνομία να απομακρυνθούν, δεν βγήκαν από το κτίριο, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας, ενώ συνέχισαν να εκπέμπουν κανονικό πρόγραμμα, το οποίο μεταδίδεται από τον τηλεοπτικό σταθμό 902, τον Flash, αλλά και από την EBU, σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Η Αστυνομία έχει απειλήσει με συλλήψεις και αυτόφωρο τους εργαζομένους που δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το κεντρικό κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, εκείνοι ωστόσο έμειναν αμετακίνητοι, σε αντίθεση με αυτούς του κτιρίου της Μουρούζη, αλλά και των νέων στούντιο και γραφείων στην Κατεχάκη, οι οποίοι απομακρύνθηκαν.
Στο μεταξύ, οι υπάλληλοι της ΕΡΤ, οι περισσότεροι εκ των οποίων κοιμούνται στους διαδρόμους και μέσα στα στούντιο, εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν αγωγή κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου για την προσβλητική, όπως θεωρούν, δήλωσή του, ενώ οι αγώνες τους αναμένεται να κλιμακωθούν τα επόμενα 24ωρα. Οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ κάλεσαν για ακόμη μία φορά τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών να δείξουν έμπρακτα τη σύμπραξή τους, με εκδηλώσεις και συναυλίες μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Αντιδράσεις ωστόσο υπήρξαν και από την ολομέλεια του ΕΣΡ, το οποίο σε έκτακτη συνεδρίασή του επισήμανε πως η κατάργηση των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της χώρας αντιβαίνει στο συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για πληροφόρηση. Πάντως όσον αφορά τις συχνότητες της ΕΡΤ, παραμένουν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου και θα μεταφερθούν στον νέο φορέα. Η Κρατική Ορχήστρα και το Ελληνικό Φεστιβάλ ματαίωσαν αύριο τη συναυλία με το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η υλοποίησή της καθίσταται αδύνατη, αφού εκ των βασικών συντελεστών της ήταν η χορωδία της ΕΡΤ, που πλέον δεν υφίσταται.
Πήρε φωτιά το Τwitter από πυρά επωνύμων για το λουκέτο στην ΕΡΤ
Ηταν λίγο μετά τις 23.15 το βράδυ της Τρίτης όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τη δημόσια τηλεόραση της Ελλάδας - τουλάχιστον με την παρούσα μορφή της. Και ενώ όλοι βρίσκονταν καρφωμένοι στις τηλεοράσεις τους συντονισμένοι στο κρατικό κανάλι για να δούνε τις εξελίξεις, το Twitter και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν κυριολεκτικά φωτιά από σχόλια αρκετών εκπροσώπων της εγχώριας showbiz.
Στα «ηλεκτρονικά» πηγαδάκια οι συζητήσεις φούντωσαν και αναπτύχθηκε έντονος διάλογος για το θέμα που μονοπώλησε για πολλές ώρες τα status της μεγάλης πλειοψηφίας.
Η Eλλη Στάη ήταν αυτή που εκφώνησε το τελευταίο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ πριν πέσει μαύρο και η δημόσια τηλεόραση σιγήσει.
Η παρουσιάστρια μετά την εκφώνηση του δελτίου έγραψε στο Twitter: «Το κατέβασμα του διακόπτη δεν λύνει προβλήματα στη Δημοκρατία», ενώ ο Τζώνυ Καλημέρης σχολίασε: «Oλα τα έχω ζήσει στην ελληνική τηλεόραση...». Ο Νίκος Αλιάγας παρακολουθούσε τις εξελίξεις από τη Γαλλία, αλλά νοερά βρισκόταν στην Αθήνα. «Η σκέψη μου είναι κοντά στους συναδέλφους της δημοσιογραφικής μου νιότης. Πώς φτάσαμε ως εδώ;», σχολίασε.
Η υποστήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου προς τους απολυμένους εργαζομένους της ΕΡΤ ήταν ιδιαίτερα έκδηλη. Η Ραλλία Χρηστίδου που βρισκόταν έξω από το Ραδιομέγαρο δήλωσε την παρουσία της μέσω των social media, ενώ δεν παρέλειψε να «ανεβάσει» και φωτογραφίες.
Το παρών έδωσε και η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία σχολίασε: «Δεν αναγνωρίζω τον τόπο μου ούτε τη χώρα μου. Πραξικοπηματικές ενέργειες όπως η σημερινή με γεμίζουν ντροπή και θυμό. Είμαι κι εγώ εκεί». Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας λίγη ώρα αφού έπεσε το σήμα της ΕΡΤ έγραψε: «Αλλο εξυγίανση κι άλλο πονάει το δόντι και κόβουμε το κεφάλι!».
Ο Γιάννης Κότσιρας ξέσπασε μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook αποκαλώντας όλους όσοι χαίρονται με το κλείσιμο της ΕΡΤ «ανόητους χαιρέκακους».
Ούτε ο Κρατερός Κατσούλης δεν έμεινε ασυγκίνητος από τις εξελίξεις. «Αν οι άλλοι που είναι οι "κακοί" μπορούν και συνεργάζονται, εσάς ποια είναι η δικαιολογία σας που δεν μπορείτε;» έγραψε ο ηθοποιός, ενώ ο Φώτης Σεργουλόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση της ΕΣΗΕΑ να προβεί σε στάση εργασίας. «Το ότι η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε στάση εργασίας τη στιγμή που έπρεπε να ενημερώνει και όφειλε να μεταδίδει ό,τι νεότερο συμβαίνει είναι απλώς βλακεία;».
Espressonews
28 Αυγούστου είναι και η επέτειος καταστροφής της Σμύρνης. Ας το προσέξουν λίγο
ΑπάντησηΔιαγραφή