Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ποιοι υπουργοί φεύγουν, ποιοι έρχονται

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που τοποθετείται τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Χθες υπέβαλαν την παραίτησή τους οι υπουργοί που είχε επιλέξει η ΔΗΜΑΡ, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέρριψε την εισήγηση να προχωρήσει σε άμεση αντικατάστασή τους και, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, επέλεξε να επισπεύσει τον ανασχηματισμό.

Οι δύο αρχηγοί θα είναι σε συνεχή επαφή το Σάββατο και την Κυριακή για τις επιλογές των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, στην οποία θα ισχύσει η αναλογία 2 προς 1, δηλαδή δύο στελέχη της Ν.Δ. για κάθε ένα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος πιθανότατα θα καταλάβει θέση αντιπροέδρου, έχοντας παράλληλα και τις αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών – με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο να μετακινείται στο Αμυνας ή Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από τους νυν υπουργούς της Ν.Δ., πέραν του κ. Αβραμόπουλου, διασφαλισμένη θέση φέρονται να έχουν επίσης οι κ. Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Δ. Σταμάτης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Γ. Στουρνάρας. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος προτίθεται να προτείνει την υπουργοποίηση των κ.κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Π. Κουκουλόπουλου, Φώφης Γεννηματά, Γ. Μανιάτη και Φ. Σαχινίδη, εάν καμφθούν οι ενστάσεις του τελευταίου. Παράλληλα, τα επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονται τη διαμόρφωση νέας προγραμματικής συμφωνίας.

Με έντονα τα σημάδια από το σοκ της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, το διά ταύτα της οποίας ακόμη αναζητούν στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκινούν, από σήμερα, τη διαμόρφωση της νέας προγραμματικής συμφωνίας, αλλά και του κυβερνητικού σχήματος που θα αναλάβει να βγάλει τη χώρα από την πολιτική περιδίνηση των τελευταίων εβδομάδων.

Στα επιτελεία των δύο κομμάτων έχει αρχίσει ήδη η προεργασία για την επόμενη ημέρα και τα δύο τρέχοντα 24ωρα αναμένεται να καθορίσουν τις εξελίξεις. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα έχουν, ήδη από σήμερα, σειρά επαφών σχετικά με τις προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος, με το ΠΑΣΟΚ να θέλει να στρέψει την προγραμματική συμφωνία σε πιο «κεντρώα» κατεύθυνση, ενώ θα συζητήσουν και για τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν. Ο πρωθυπουργός φέρεται να απέρριψε την εισήγηση που δέχθηκε να προχωρήσει σε απλή αντικατάσταση των κ. Αντ. Μανιτάκη και Αντ. Ρουπακιώτη, που παραιτήθηκαν με αιχμές για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και προσανατολίζεται σε σαρωτικό ανασχηματισμό εντός των επόμενων 24ώρων, ενδεχομένως ακόμη και τη Δευτέρα.

Με μία ποσόστωση που θα προσεγγίζει το 2 προς 1 (δύο γαλάζια στελέχη για κάθε ένα προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ), η κυβερνητική τράπουλα αναμένεται να ξαναμοιραστεί και το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι σαφώς πιο πολιτικό από αυτό που, με ευθύνη κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, συγκροτήθηκε πριν από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2012. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η σημαντική συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ ασκεί «πιέσεις» στους βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ., αν και στο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις, δεδομένης της κρίσιμης συγκυρίας και της ανάγκης επανεκκίνησης του κυβερνητικού έργου.

Ζητούμενο παραμένει η συμμετοχή ή μη του ίδιου του κ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση και με ποιο χαρτοφυλάκιο, πλην του τίτλου του αντιπροέδρου. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον κ. Βενιζέλο να διεκδικεί και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, είναι σαφές ότι θα προκληθεί ντόμινο αλλαγών, καθώς η παρουσία του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην κυβέρνηση θεωρείται δεδομένη για τον πρωθυπουργό, όπως και αυτή των Κ. Χατζηδάκη, Ν. Δένδια, Κ. Αρβανιτόπουλου, Ολγας Κεφαλογιάννη και, προφανώς, του στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Δ. Σταμάτη.

Πιθανή θεωρείται η συμμετοχή στελεχών όπως οι Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βορίδης. Από εκεί και πέρα, το παρασκήνιο βοά από τα σενάρια περί υπουργοποιήσεων στελεχών, αν και είναι σαφές ότι οι αλλαγές και οι καραμπόλες θα συνεχισθούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν τον ανασχηματισμό ως αφετηρία επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, αν και τα σημάδια από την περιπέτεια της ΕΡΤ παραμένουν παραπάνω από ορατά. Μάλιστα, ακόμη και χθες, ένα 24ωρο μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά εξακολουθούν να θεωρούν πολιτικά αδικαιολόγητη την απόφαση του κ. Φώτη Κουβέλη.


Η Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Έρχονται οι υπουργοί, φεύγουν οι υπουργοί, αλλά ο μισθός τους υψηλός και τρέχει κάθε μήνα. Εμείς τι κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή